Joalis > Bylinky > Bylinky pro zdraví nás i našich dětí: Anýz
Bambi klub

Bylinky pro zdraví nás i našich dětí: Anýz


Bylinky jsou rostliny, které lidem pomáhají už od nepaměti. Jsou nezbytnou součástí lidského života, lidského zdraví. Jsou čistým zdrojem přírodního bohatství, kterého bychom si měli vážit.  

V minulých dobách byly bylinky považovány takřka za posvátné rostliny, neboť léčily, uzdravovaly, ale mohly také otrávit.
Bylinky mají obrovskou moc a jsou pro nás velkým darem od Matky přírody.
V současné době mají bylinky velké zastoupení také v mnoha doplňcích stravy. Jsou tedy účinné nejen ve formě, kdy si je samy utrhneme a nasušíme, ale nachází se i v produktech, které mohou výrazně ovlivnit naše zdraví.
Ať už se setkáte s bylinkami v té či oné formě, je určitě potřeba se s nimi blíže seznámit. Vědět něco o jejich léčebné moci, ale také třeba o původu a historii.
Za tímto účelem vnikla i tato nová rubrika s jednoduchým názvem: Bylinky
Dozvíte se v ní také o různých kořeních, ať už těch vzácnějších nebo těch, se kterými se setkáváme každodenně v domácnosti.

A vezmeme to hezky podle abecedy.
Bylinka: Anýz vonný

Původ
Původní domovinou anýzu je jižní Evropa a teplejší oblasti Asie. Tato prastará léčivá rostlina a koření byla ve Středomoří a Indii známa od starověku. Jako aromatikum ho doporučoval už starořecký učenec Pythagoras.
Pěstování
Anýz je letnička, jednoletá rostlinka, kterou je ideální pěstovat v květináči nebo truhlíku. Může se ale zasít i na záhon. Má ráda slunce a teplo. Nejideálnější pro výsev je měsíc duben. Kvete bíle a plody – dvojnažky, se sklízejí brzy na podzim, na počátku jejich zrání, a to sestřižením celého okolíku. V tenké vrstvě na vzdušném místě se dosušují.  Semena se po usušení mnutím oddělují od stonku a ukládají do sáčku nebo uzavíratelné nádoby v suché místnosti.

Použití v kuchyni
V kuchyni je anýz znám jako „chlebové semínko“. Je nezbytnou součástí žitného chleba, ale i mnoha druhů cukroví. Zvláštní nasládlou příchuť dodává omáčkám, polévkám nebo dušené zelenině. Pokud se semena anýzu před použitím pořádně rozemelou nebo rozdrtí, zřetelné anýzové aroma dokáže navodit i příjemný, svěží dech.
Jelikož má anýz sladce kořeněnou chuť a vůni, používá se nejen jako koření do jídel, ale třeba také jako ingredience při výrobě cukrovinek a alkoholických nápojů (například anýzovka, absint apod.)
Léčivé účinky
Dezinfekční a antibakteriální účinek anýzu je dobrou prevencí infekčních chorob trávicí soustavy. Může se užívat dokonce i při otravách jídlem, nebo při průjmových onemocněních. Anýz se už od pradávna osvědčil také jako výborný lék na kašel a bolavé průdušky. S anýzem se také setkáváme coby se součástí dětských čajů, neboť příznivě působí proti kojeneckým kolikám. U kojících matek pak podporuje tvorbu mateřského mléka. Ve starých herbářích se také uvádí, že anýzové semeno podporuje a zlepšuje plodnost u mužů, ale toto tvrzení není ničím podloženo.
Anýz v magii
Od středověku přetrval v lidovém léčitelství pro anýz přídomek všelék. Ve starém Egyptě znali účinky anýzu už v roce 1500 před naším letopočtem. Římané považovali anýz za afrodiziakum a v keltské magii, tam používali anýz za účelem vrácení mládí. Starší ženy si zavěšovaly anýz nad postel, aby si uchovaly vzhled dívek. Také se věřilo, že anýz dohlíží nad sny a zabraňuje nočním můrám.
Recept na čaj z anýzu
Na dva hrníčky vody dáme 1-2 lžičky rozdrcených, dobře usušených anýzových semen. Zalijeme ¼ l. vroucí vody a necháme 15 minut vyluhovat. Místo cukru osladíme malinko medem, ale lepší je jen tak, bez ničeho. Pijeme po malých doušcích.

Pokud máte také nějaké zajímavé recepty z bylinek, posílejte je na redakční e-mail: a.stuskova@joalis.cz.
Budou zařazeny k příslušné bylince (koření) o kterém si přečtete v některém z následujících článků. V polovině roku vždy jednu pisatelku receptu vylosujeme a obdrží od nás pěkný dárek.
Řada bylinek je zastoupena také v doplňcích stravy firmy Joalis.cz

příště: Badyán

redakčně zpracováno, použitý zdroj: Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print 1990
foto: samphotostock.cz