Joalis > Bylinky > Bylinky a koření: Zářivá síla pampelišky
Bambi klub

Bylinky a koření: Zářivá síla pampelišky

Pampeliška neboli smetanka lékařská. Snad žádná jiná bylinka není tak oblíbená jako tato krásná, žlutě zářící rostlinka, měnící se po čase v chuchvalec drobných, bílých padáčků.

Původ
Pampeliška je rozšířena na celé severní polokouli. U nás se vyskytuje zejména na loukách, mezích a téměř na všech travnatých místech. Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti.
V literatuře objevíme pampelišku už u slavného arabského lékaře Ibn Sína, známého jako Avicenna, který už ve své době léčil překrvení jater a vodnatelnost čerstvou šťávou z pampelišky.


Avicenna neboli Ibn Síná, nejvýznamnější středověký učenec, přírodovědec a lékař

Využití
Pampelišky sbíráme v období od května do září. Nať s kořenem v březnu až dubnu. Čerstvé listy pampelišky jsou i zdravou zeleninou. Ve 100 g čerstvých listů je až 100 mg vitamínu C, vitamín A, B, D a minerální látky. Hořkou chuť listů odstraníme buď dvojím spařením, nebo ponořením na půl hodiny do slané vody. Pro velký obsah inulinu se salát s listů pampelišky doporučuje i jako vhodná zelenina pro diabetiky. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, máčíme ho ve studené vodě a rozříznutý napůl necháme několik dnů na slunci zavadnout. Pak se suší v dobře větrané místnosti.

Léčivé účinky pampelišky
Listy spolu s kořeny pampelišky se po staletí užívaly k léčbě žlučníku, jater, ledvin a kloubních problémů. Pampeliška je všeobecně považována za čističe krve. Je užívána při rozličných onemocněních včetně ekzémů.

Pampeliška se tradičně používá v následujících indikacích

  • zácpa (kořen)
  • edémy - otoky (listy)
  • trávicí potíže a pálení žáhy (listy i kořeny)
  • podpora funkce jater (kořen)
  • těhotenství a podpora po porodu (listy i kořen)


Pampeliškový med... i věneček
V dřívějších dobách (a místy ještě i dnes) se na vesnici udržovala tradice vití věnečku z pampelišek. Která dívka ho nevila, jako by nebyla. A zatímco děvčata vila věnce, jejich babičky připravovaly vynikající pampeliškový med.

Pampeliškový med

  • Na čistém, nezaprášeném místě natrháme asi 200 kusů pampeliškových květů
  • Vypereme, přidáme litr čisté vody, citrón nakrájený na kolečka
  • Povaříme asi 15 minut.
  • Necháme 24 hodin vyluhovat.
  • Potom slijeme, dobře vymačkáme a na litr tekutiny přidáme kilogram cukru.
  • Vaříme do mírného zahoustnutí asi jednu až 1 a 1/2 hodiny.
  • Hotové dáme do menších skleniček a uzavřeme.


Redakčně zpracováno
Foto: samphotostock.cz
Použitý zdroj: Bellmann, Heiko, Velká kniha o rostlinách, Knižní klub 2009,