Joalis > Bylinky > Bylinky a koření: Bazalka
Bambi klub

Bylinky a koření: Bazalka

Bylinky a koření se staly součástí naší kuchyně a prospívají nám i zdraví našich dětí. Už jsme si představili anýz a badyán. V pořadí třetí je bazalka.

Bazalka
Původ
Původní oblastí volného výskytu bazalky je Indie a jiné tropické oblasti Asie. Do Evropy byla přivezena v polovině 16. století. V současnosti se pěstuje na zahradách, ale můžete si ji bez problému vypěstovat i doma, v truhlíku nebo v květináči.
Pěstování
Předpěstovanou rostlinku si můžete buďto nasadit v období měsíce května na záhon, anebo si ji o měsíc, dva dříve můžete vypěstovat ze semínka, které vsadíte do nádob naplněné hlínou. Semínka zasejte řídce a jen zlehounka přitlačte prstem. Bazalka potřebuje dostatek světla a vody. Zalévejte ji 2x denně, ráno a večer. Zhruba za tři týdny najdete vzrostlé rostlinky, které přesaďte do větších truhlíků nebo přímo na záhon. Při přesazování vytáhněte bazalku lehce za listy a dávejte pozor, aby se nepoškodily kořínky. Pokud chcete, aby vám bazalka vydržela dlouho, je třeba ji postupně zaštipovat, aby nevykvetla. Na zahrádce pěstujte bazalku vedle rajčat. Prý zvýší jejich vůni.

Sklizeň
Mladé výhonky a listy používejte během celého růstu až do začátku kvetení. Nejsilnější aroma má právě před květem. Období květu bazalky je nejlepší pro celkovou sklizeň. Během června si pořiďte první zásobu křehkých lístků, a jelikož rostlinky seříznete a nevytrhnete, v září vás čeká druhá úroda. Bazalku si můžete znovu zaset i na podzim, ale to už jedině do skleníků nebo doma v příznivých podmínkách.
Využití v kuchyni
Bazalka patří k nejoblíbenějším bylinkám v naší kuchyni. Používá se buď čerstvá přímo z květináče, nebo sušená. Nejčastěji se využívají lístky, které můžete nechat celé nebo je nasekat, rozdrtit či natrhat. Bazalku používejte čerstvou, ale lze ji také zmrazit. Výrazná chuť bazalky se znásobí tepelným zpracováním. Proto se často používá do polévek, omáček, pizz, těstovin, luštěnin, k rybám, hodí se všem druhům masa, ať už k pečeným nebo grilovaným. Ve studené kuchyni je typická pro bylinkové octy, marinády, dresinky a saláty.

Využití v léčitelství
Bazalka je vyhledávaná pro velký obsah silic, tříslovin, minerálních látek a vitaminu C. Dále pomáhá podpořit chuť k jídlu, působí proti nadýmání a odbourává tuky. Využívá se také při problému s nespavostí, zmírňuje bolesti hlavy a odstraňuje pocity úzkosti. Pomáhá na afty v ústech nebo při zánětu dásní. Obklady z bazalky se dávají také na opruzeniny, při bodnutí hmyzem nebo rány, které se nechtějí hojit. Využívá se rovněž při bolestech kloubů či revmatu. Bazalka se nedoporučuje užívat v těhotenství a době kojení, také není vhodná užívat do 12 let dítěte.
Závěrem
Už za časů našich předků byla bazalka považována za posvátnou bylinu, která má mocné kouzlo a dokáže z domu vyhnat negativní síly. Stačí si prý nasypat trochu bazalky do každého rohu v místnosti. Také se traduje, že nápoj z lístků bazalky umí zbavit opilosti. To se může koncem roku hodit. :)


Příště: Bedrník

Pokud máte také nějaké zajímavé recepty z bylinek, posílejte je na redakční e-mail: a.stuskova@joalis.cz.
Budou zařazeny k příslušné bylince (koření) o kterém si přečtete v některém z následujících článků. V polovině roku vždy jednu pisatelku receptu vylosujeme a obdrží od nás pěkný dárek.



Řada bylinek je zastoupena také v doplňcích stravy firmy Joalis.cz


Zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990
Foto: flickr.com