Joalis > Bylinky > Bylinky a koření: Bedrník
Bambi klub

Bylinky a koření: Bedrník

V pořadí další bylinkou, o které si povíme něco zajímavého, je bedrník. Tato bylinka patří už po staletí k těm nejléčivějším.
Mocná síla bedrníku
„Pijme pivo s bobkem, jezme bedrník, nebudeme stonat, nebudeme mřít,“ zpívali naši předkové. Anýz a bedrník jsou dva příbuzné druhy bylin, o jejichž užitečných vlastnostech se ví už po celá staletí. V historii pivovarnictví se například uvádí, že sládkové přidávali listy bedrníku do piva pro říznější chuť. Odtud zřejmě pochází obsah slov oné lidové písničky. A co se týká bobku, tak zde jde o bobkový list, dříve nazývaný bobek. O tom si ale povíme až příště, nyní je abecedně na řadě bedrník.
Původ a podoba bedrníku
Bedrník obecný je vytrvalá, až 80 cm vysoká bylina, kvetoucí od července do října. Jeho název se údajně odvozuje od beder, v nichž se skrývá plodivá síla, na níž má bedrník obrovské účinky. Je znám také pod dalšími lidovými názvy: třebík, ochvat, bedrmor, bedřinec, deberníček, bederenček, hlíza bedrní.
Bedrník pochází pravděpodobně z jihozápadní Asie. Dříve se často pěstoval i na českém venkově. Polní kultura byla vázána na teplé oblasti jižní a střední Moravy, dnes se ale tuzemská spotřeba bedrníku kryje dovozem ze zemí jižní Evropy. Bedrník u nás místy zplaňuje a jedná se pouze o krátkodobé výskyty.
Bedrník jako lék i koření
Bedrník patří mezi velice staré léčivé rostliny. Jeho používání bylo známé už ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě. Záznam o něm nalezneme i ve spisech Hippokratových, Pliniových i Dioskoridových.
Na kořenění se sbírají mladé listy, kořen je používán jako droga. Bedrník je bohatý na vitamín C, z minerálních látek především na draslík a vápník. Obsahuje třísloviny, pektiny, cukry a silice kumarinu, které působí spasmolyticky, tzn. uvolňují napětí hladkých svalů především v trávicí trubici. Svojí hořkou chutí zlepšují chuť k jídlu, podporují trávení a zvyšují tvorbu žaludeční kyseliny. Proto se doporučují také při léčbě anorexie spojené s nedostatečnou činností trávicího ústrojí.
Využití v kuchyni
Jemně sekané listy bedrníku se přidávají do polévek, nákypů a nádivek, salátů a omáček. Používá se také na ochucení bylinkového másla a majonéz, k rybám, drůbeži, grilovanému masu, do sekaných mas.
Zajímavost
Toto příjemné zelené koření nejvíce miloval v „zelené omáčce“ i velký skladatel Johan Wolfgang Goethe. Studená omáčka se připravuje tak, že se do zakysané smetany s pokrájenými, natvrdo vařenými vejci, zamíchají s bedrníkem (ten nejvíce) další zelené bylinky - kerblík, brutnák, pažitka, petrželka, kopr, meduňka, potočnice, estragon. Potom se to všechno osolí, zakápne několika kapkami citronové šťávy a olivového oleje. Podává se například s pečenými brambory.


Bedrník, všelék proti moru i na potenci mužů
Ve středověku se z bedrníku vyráběl dryák – univerzální všelék proti všem nemocem. Bedrník byl vyhlášeným lékem proti moru, o čemž svědčí lidové pořekadlo "Bedrník na mor lík." Lidé věřili, že bedrník má také silné magické účinky. Jeho šťávou například potírali ostří mečů před bitvami. Síla bedrníku je údajně tak mocná, že vhozený do řeky dokáže plavat proti proudu. Konzumace kořenu bedrníku prý také zvyšovala plodnost žen a potenci mužů.
V tom případě ale není příliš jasné, proč se tedy Goetheova druhá manželka Ottilie von Pogwisch / Goethe, tak ráda otáčela po jiných. Že by si dal Johan málo té zelené omáčky?

Příště: Bobkový list

Pokud máte také nějaké zajímavé recepty z bylinek, posílejte je na redakční e-mail: a.stuskova@joalis.eu Budou zařazeny k příslušné bylince (koření) o kterém si přečtete v některém z následujících článků. V polovině roku vždy jednu pisatelku receptu vylosujeme a obdrží od nás pěkný dárek.



Řada bylinek je zastoupena také v doplňcích stravy Joalis.cz

Zdroj: Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Foto: flickr.com