Joalis > Články > Zdravá cuketa
Bambi klub

Zdravá cuketa

Co je cuketa
V odborných článcích se dočteme, že cuketa je kultivar jednoleté zeleniny, řadící se k druhu tykev obecná, která pochází ze Střední Ameriky. Cuketa je však evropského původu, vznikla šlechtěním v Itálii.

V ještě odbornějších článcích se dozvíme, že cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Příznivě působí na srdce, ledviny, trávicí ústrojí, pomáhá při léčbě cukrovky, revmatismu a dny. Má i protirakovinné účinky.

Slupky cuket pak obsahují karoteny a hořčík, jejichž přítomnost přispívá ke správné funkci buněčných jader a činnosti buněk. Cuketa se navíc jako nízkoenergetická zelenina výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Její zařazení do jídelníčku zvyšuje peristaltiku střev, proto pomáhá při tzv. střevní ochablosti i při zácpě, prospívá rovněž sliznicím střev.





Cuketa v kuchyni

Cuketa je nejen zdravá, ale i dobře chutná. Dá se nápaditě upravit několika způsoby.
Dušení: Chceme-li uspíšit průběh dušení, je dobré nakrájenou cuketu na kolečka nebo malé kostičky a nakrájené kousky položit asi na 15 minut na čistou utěrku. Chceme-li proces ještě uspíšit, je dobré nakrájené kousky osolit.
Zapékání: Pokud zapékáme plněné cukety, vydlabeme dužinu a část jí použijeme do náplně. Ze zbytku můžeme připravit salát nebo pomazánku.
Smažení: Smažit můžeme v trojobalu nebo v těstíčku. Smažíme vždy oloupanou zeleninu.



Na závěr přidáváme pár zajímavých receptů na letní jídla z cukety. Naleznete je po kliknutí na stránky: carujeme.cz

Dobrou chuť!

redakčně zpracováno, použitý zdroj: wikipedia.cz
foto: shutterstock.com