Joalis > Články > Čím barevnější, tím jedovatější
Bambi klub

Čím barevnější, tím jedovatější

Pojem „potravinové jedy“ dnes už není nikomu neznámý. Setkáváme se s ním čím dál častěji. Jedny z největších potravinových jedů se bohužel objevují i v potravinách pro děti.

Největší potravinové jedy se velmi často objevují v nápojích a pamlscích pro děti. Taková sukralóza (náhradní sladidlo) ve žvýkačkách má podle některých výzkumů podobné účinky jako aromatická halogensloučenina DDT. U dětských „pitíček“ obecně platí; „čím barevnější, tím jedovatější“.

V Evropské unii je přidávání mnoha barvících „éček“ do potravin zakázáno. Některá žlutá „azobarviva“ jsou podezřelá z toho, že vyvolávají dětskou hyperaktivitu, zelená alergii a astma.
K jiným barvivům – například k azorubinu (potravinářská červeň), je naopak EU benevolentní, přestože v USA je zakázán. Může vyvolávat kožní reakce a hyperaktivitu dětí. U nás byl dříve také zakázán.

Dalšími přípravky se barví pečivo, tmavá piva, kukuřičné lupínky, müsli tyčinky. Jen kvůli tomu, aby vypadaly lákavěji.

Konzumace mykotoxinů, tedy jedovatých výtrusů plísní, může mít za následek například snížení imunity, alergické reakce a mohou toxicky působit na zažívací ústrojí.

K nejvíce kontaminovaným potravinám patří ryby pocházející z Baltského a Severního moře, jež se řadí k nejvíce znečištěným na planetě. Podle údajů ze sdružení Arnika je zamoření rakovinotvornými dioxiny (typu PCDD/Fs) v rybách z těchto moří až desetkrát vyšší, než u ryb z jižní polokoule a Tichomoří.

A další „bomba“. Sladidlo aspartam bylo podle tvrzení časopisu The Ecologist prý dokonce na seznamu biochemických zbraní Pentagonu. Dnes je součástí mnoha druhů, zejména „lehkých“ limonád, žvýkaček a bonbonů.

Velmi opatrně – se všemi těmito „časovanými, potravinovými bombami“.

použitý zdroj: čs. Téma
foto:
samphotostock.cz