Joalis > Články > Červená řepa je velmi důležitá (nejen) pro nastávající maminky
Bambi klub

Červená řepa je velmi důležitá (nejen) pro nastávající maminky

Červenou řepu buď milujete, nebo ji nesnášíte. Možná za to můžou vzpomínky ze školní jídelny. Každopádně bude lepší, když se budete řadit k těm prvním. Vy i vaše děti.

Červená řepa je jednou z nejzdravějších zelenin. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek, má také vysoký obsah vitaminů C a E.

Účinky červené řepy
• Podporuje kardiovaskulární systém – její barvivo rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic
• Snižuje krevní tlak
• Posiluje imunitní systém
• Povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči
• Pomáhá po rekonvalescenci, při borelióze a klíšťové encefalitidě
• Má pozitivní vliv na zrak
• Zbavuje střeva jedovatých látek (denně 150 ml šťávy) a odstraňuje zácpu
• Pomáhá při ateroskleróze (doporučuje se 50 – 100 ml syrové šťávy denně)
• Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům
• Vyvolává optimističtější náladu

Červená řepa proti rakovině
Šťáva z červené řepy se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinnového bujení, stejně tak i po dobu rekonvalescence. Užívají se běžně až tři menší sklenky šťávy během dne. Jako prevence se doporučuje 1 – 2x týdně nejméně jedna sklenka.



Červená řepa důležitá pro nastávající maminky

Červená řepa je velmi důležitá i pro nastávající maminky. Je plná kyseliny listové, která je v těhotenství velmi důležitá, neboť pomáhá eliminovat vrozené vady a podporuje správný vývoj mozku ještě nenarozených dětí.
Stop diabetikům
Jediný, kdo by si při konzumaci červené řepy měl dávat pozor, je cukrovkář. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.


Recepty z červené řepy

Červená řepa nemusí být jenom nakládaná, i když ta je také výborná. Existuje více zajímavých receptů na její přípravu.

Carpaccio z červené řepy
Červenou řepu umyjeme, pokapeme olivovým olejem, osolíme a pořádně zabalíme do alobalu (můžeme dát i dvě vrstvy). Pak pečeme v troubě na 200 °C asi hodinu a půl, dokud řepa nezměkne. Vyjmeme z alobalu a po zchladnutí oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rozložíme po talíři, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a citronovou šťávou. Posypeme rukolou, položíme plátky parmezánu a podáváme s celozrnnými toasty.

Pečená červená řepa
Do zapékací mísy naskládáme plátky červené řepy, zakápneme olejem, přidáme špetku skořice, osolíme a vložíme do trouby (cca na 200 °C stupňů pečte 35 – 40 minut). Pak mísu vyndáme na rozpečenou řepu, položíme sýr balkán nebo fetu (nebo jiný dle chuti) a pečeme dalších 15 minut, dokud sýr nezezlátne. Podáváme s pečivem nebo bramborami.

Boršč
Řepu uvaříme ve slupce, necháme zchladit a nakrájíme ji na kostky. Pak zprudka na pánvi osmahneme cibuli, česnek a hovězí maso, přidáme koření na vývar a dusíme. Až bude maso poloměkké, vložíme k němu opraženou kořenovou zeleninu, syrové brambory a uvařenou řepu. Na závěr ještě přidáme zelí a kopr. Hotový boršč podáváme se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

 

použitý zdroj: www.ahaonline.cz a www.biorevue.cz
foto: samphotostock.cz