Joalis > Články > MUDr. Josef Jonáš o škodlivosti soli
Bambi klub

MUDr. Josef Jonáš o škodlivosti soli

Začátkem května vydalo nakladatelství Eminent knihu s názvem Pozor, sůl!, na níž se spoluautorsky podílel také MUDr. Josef Jonáš. www.eminent.cz
K problematice nadměrného užívání soli se MUDr. Josef Jonáš vyjadřuje opakovaně v řadě publikací, rozhovorech, v odborných článcích. Přečtěte si úryvek z článku Michaela Schuberta pro blesk.cz s názvem:
Zabiják má jméno sůl. Naši závislost odnášejí i děti!

Češi jsou v konzumaci soli v popředí světového řebříčku. Naši touhu po slaném nejvíce odnášejí také děti, které kvůli nadbytku soli mohou trpět stejnými chorobami jako dospělí.
Podle aktuální statistiky Světové zdravotní organizace (WHO) přijme denně každý český muž nejméně 16,6 gramu soli a každá česká žena 10,5 gramu. V porovnání s ostatními zeměmi je to extrém. Ve velké míře odnášejí touhu dospělých po slaném i děti.
Slova Ing. Miroslava Légla:
"Děti jsou už v prvních týdnech a měsících života programovány na závislost na sladké, která je nám s mateřským mlékem vrozená, ale bohužel i na slané, kterou jim příroda do kolébky nedala. Chuť na sůl nikdy předtím v takovém rozměru neexistovala."



MUDr. Josef Jonáš ze své praxe:
"Když těhotná žena konzumuje hodně slaných jídel, zvyšuje se podíl sodíku v zásobení rostoucího embrya. Také mateřské mléko potom obsahuje příliš mnoho sodíku. Totéž co s cukrem se v kojenecké výživě děje i se solí. Jestli máte doma malé dítě a dáváte mu polévky nebo hotová jídla ve sklenici, podívejte se nejen na údaje o cukru, ale také o soli. Budete překvapeni."



Nejedna starostlivá matka například škrábe dítěti sůl z preclíku nebo tyčinky. Přitom má tento dobře míněný příspěvek ke zdraví dcery nebo syna jen symbolický význam. Nebezpečí číhá v příliš vysoké koncentraci soli v hotových jídlech, potravinách balených při výrobě, a to dokonce i těch určených pro děti.
 
Je přitom neuvěřitelné, ale v mnohých rodinách pravdivé, že čtyřleté nebo šestileté děti dostávají stejně slaná jídla jako jejich rodiče. Málokdo dnes bere jakýkoli ohled na to, že mají mnohem menší objem krve, nehledě na to, že doporučená spotřeba soli je u dětí podstatně menší než u dospělých. Například jídlo z fast foodu proto způsobí mnohem větší zvýšení koncentrace sodíku a chlóru v krvi než u dospělých. Je pak docela pochopitelné, že dvanáctileté nebo čtrnáctileté děti mají často vysoký krevní tlak, jak uvádějí šetření školských úřadů v Německu. Tam existuje hodně mladších dospívajících s krevním tlakem, který dosahuje kritických hodnot a předpovídá dispozici pro hypertenzi v dospělosti. Pokud se k tomu přidá školní stres, problémy doma a celkově špatná výživa, nemá krevní tlak šanci klesnout.
 
zkráceno, použitý zdroj: blesk.cz