Joalis > Články > Strava a těhotenství
Bambi klub

Strava a těhotenství

Tento článek je určen především maminkám, které se stravují a chtějí stravovat s ohledem na zdraví svého dítěte. Proč je strava v těhotenství tak důležitá? Protože může do značné míry ovlivnit vývoj plodu a zdraví miminka. Organismus by se na tento devítiměsíční zázrak měl tudíž pečlivě připravit. Dalo by se říci, že stejně jako člověk, který se mnoho let vzdělává proto, aby celý život mohl dělat něco, co ho baví a zajistí mu sociální stabilitu, měla by i žena celý svůj život před těhotenstvím uvažovat o tom, jak hýčká svůj organismus a jak se stará o svůj zdravotní stav – to proto, aby jednoho dne měla zdravé dítě. Nestačí zkrátka změnit svůj způsob života až v onen den D.
 
(Ne)zdravé dítě
 
Jestliže je vaše dítě od narození nemocné, trpí alergiemi, ekzémy, nadváhou, pak jste se určitě vy jako matka nestravovala správně. Jedla jste něco, co váš organismus alergizovalo, nebo něco, co jej příliš zahleňovalo, možná jste si způsobila i střevní dysbiózu. Tyto a mnohé další potíže představují zároveň silný zdroj toxinů jak pro vás, tak pro plod. Mohou se dostat i do mateřského mléka. Na špatném zdravotním stavu miminka se mohou podílet i jiné faktory: krátce jste kojila, vaše mléko nebylo kvalitní, příliš brzy jste nasadila umělou mléčnou výživu, příliš brzy jste začala používat výrobky obsahující pšenici, příliš pozdě jste vysadila antikoncepci anebo užívala mnoho léků. Příčin může být skutečně mnoho a ani sebepečlivější matka si je nemusí nutně uvědomit.
 
Stravování je dědičné
 
Pokud žena uvažuje o založení rodiny, měla by mít na paměti, že způsob jejího stravování je nejen základem jejího dobrého zdraví, ale také základem zdraví jejího dítěte. Potraviny, které žena konzumuje v průběhu těhotenství, svým složením přímo ovlivňují vývoj plodu; ovlivňují však také zdraví ženy i dítěte po porodu a mají vliv i na stravovací návyky dítěte. Výzkumy jasně ukázaly, že plod je schopen zvyknout si na chuť určitých netypických potravin v těle matky, a když se pak s těmito potravinami setká, jejich chuť mu připadá známá. A tak ženy, které v těhotenství jedí tzv. zdravé potraviny, jako jsou jáhly, pohanka, všechny druhy zeleniny a další, nemívají problémy s tím, aby jejich dítě přijímalo stejné potraviny. Naopak ženy, které nikdy tyto potraviny nejedí, nemohou počítat s tím, že je dítěti vnutí.
 
Jídelníček českých maminek
 
Obecně se traduje, že výživa ženy zdraví dítěte příliš neovlivní, protože plod si vezme z těla matky vše, co potřebuje. Ovšem jak se říká: „Kde nic není, ani čert nebere.“ Jestliže tedy žena trpí nedostatkem nezbytných živin, také dítě na to doplácí. Jako příklad by moha posloužit zkušenost těhotných žen v rozvojových zemích. Právě tady žije mnoho lidí v chudobě a matky nemají kvalitní výživu. Děti se rodí většinou s nízkou porodní váhou a nepříliš dobrým zdravotním stavem. Pokud však ženy v těhotenství důležité výživné látky dostaly, váha plodu a jeho zdravotní stav se pozitivně lišily od dětí matek, jejichž výživa byla nedostatečná.
 
Těhotná žena v naší zemi nedostatkem bílkovin a cukru rozhodně netrpí – spíš naopak. Českým maminkám ale velmi často schází vitaminy, stopové prvky a specifické sloučeniny. Schází jim i kvalitní tuky, protože ztužené tuky anebo nasycené mastné kyseliny nejsou potravinou, kterou by žena v těhotenství měla vyhledávat.
 
Jez, na co máš chuť…
 
Tento zastaralý názor určitě není správný. Žena sice může mít v tomto období různé chutě, ale to, že je těhotná, neznamená, že se nemá ohlížet doleva ani doprava a sníst všechno, co uvidí. Za přiměřený se v těhotenství pokládá váhový přírůstek do patnácti kilogramů. Vysoká hmotnost může ohrožovat zdraví matky, ale i zdraví dítěte. V průběhu těhotenství by tedy neměl být zvyšován kalorický příjem, maximálně se může v poslední části těhotenství lehce zvýšit množství potravy, ale skutečně jen lehce a ne příliš významně. Tuk, který v takovém případě u těhotných vzniká, se pak těžko shazuje a obezita, jež po těhotenství zůstává, bývá pro ženu riziková.
 
Kouření zakázáno
 
Že žena v těhotenství nemá a nesmí kouřit, je naprosto neoddiskutovatelný fakt. Je také prokazatelné, že žena kuřačka porodí dítě s nižší porodní váhou. Porodí dítě, které trpí její toxikománií. Přitom právě přiměřená vrstva tuku je u novorozeného dítěte velmi podstatná. Tento hnědý tuk, který se u novorozenců v podkoží nachází, je totiž významným regulátorem jejich tělesné teploty.
 
Stravovací extrémy
 
Dokonce i zdravá strava může uškodit. Určitý problém přichází u žen, které se před těhotenstvím stravují některým z alternativních způsobů v extrémnějším pojetí a praktikují například veganství, frutariánství, nakonec i nesprávně aplikované vegetariánství. V takové stravě chybí některé důležité látky, především vitamin B12 a jiné vitaminy skupiny B, jako je kyselina listová, a také stopové prvky, jako je chrom, selen, zinek a jod. Při nesprávně vedené alternativní stravě mohou chybět i kvalitní bílkoviny, tedy specifické aminokyseliny, jako je např. taurin nebo karnitin. Pokud žena zastává názor, že je tento alternativní způsob stravování pro ni vhodný, je zároveň třeba, aby se nebránila potravinovým doplňkům a potřebné vitaminy a minerály dodávala tělu alespoň touto formou.
 
Kyselina listová
 
Velmi důležitým a zejména v současnosti prosazovaným vitaminem je kyselina listová. Slouží k prevenci vývojových vad, především rozštěpů páteře. Kyselina listová je nezbytná pro tvorbu DNA, tedy pro stavební kámen genu. Také má vliv na krvetvorbu a na prevenci některých nervových chorob. Největším zdrojem kyseliny listové jsou kvasnice, ale jejich konzumaci by se nastávající maminky měly vyhnout. Pokud se kvasnice jedí v syrovém stavu, poškozují střevo a stávají se živnou půdou pro plísně a kvasinky. Proto je lépe kyselinu listovou doplňovat konzumací jater, celozrnných obilnin, brokolice, špenátu, ořechů a některých luštěnin. Kyselina listová je obsažena v různých druzích zeleniny. Protože se však tato kyselina ničí vařením, je třeba dávat pozor na tepelnou úpravu zeleniny.
 
Železo
 
Železo je v nejvyšším množství obsaženo v játrech, ale také v másle, kuřecím mase a třeba v rybách. V menším množství jej můžeme nalézt ve špenátu, čočce, olivovém oleji, ořeších či bramborách. Podávání železa jako potravinového doplňku je rizikové, při předávkování může způsobovat zdravotní potíže. Silný zdroj železa představuje pivo, a proto má většina mužů přísun železa obvykle dobrý. Těhotné ženy si tento lahodný mok mohou dopřát také, ovšem samozřejmě v omezeném množství – maximum je jedna sklenička zlatavého moku denně.
 
Zinek
 
Dalším prvkem, který je potřeba v těhotenství hlídat, je zinek, důležitý pro kvalitní funkci imunity. U žen, které užívají antikoncepci, bývá množství zinku v organismu nedostatečné, ale ani při běžném stravování mnohdy spotřebu zinku neuhradíme. Jeho nedostatek způsobuje oslabenou funkci imunity. V některých případech však může také způsobovat nedokonalý vývoj mozku. Zinek se nachází ve velkém množství v játrech, a také v celozrnných obilninách, tvrdých sýrech či kuřatech. Větší množství zinku obsahují dýňová semínka. Nachází se rovněž v sóji. Ta však obsahuje zároveň látku, která vstřebávání zinku omezuje, proto by požívání těchto doplňkových zdrojů mělo být umírněné.
 
Nezbytná omega-3
 
Důležité jsou také omega-3 kyseliny. Dnes už není žádným tajemstvím, že mají blahodárný vliv na vývoj mozku, a to jak ve smyslu duševní kvality, tak i ve smyslu pohybové kvality. Ženy, které v těhotenství užívají omega-3 kyseliny, mají děti s lepšími výsledky těchto funkcí. Nelze se však spoléhat na pouhé užívání potravinových doplňků. Ideálním zdrojem omega-3 kyselin jsou mořské ryby nebo třeba lněný olej. Velmi dobrým zdrojem jodu, zinku a omega kyselin jsou sardinky. Plánujete-li miminko, anebo už těhotná jste, dejte si jednou či dvakrát do týdne krabičku sardinek.
 
Mléko – pít, či nepít?
 
Toť otázka. Všeobecně je doporučováno konzumovat v těhotenství nejméně půl litru mléka denně, ale toto doporučení je poměrně ošemetné. Běžné mléko či tavené sýry totiž neuvolňují do organismu vápník v té míře, jak se obvykle předpokládá. Mléko navíc nadměrně zahleňuje organismus, což může nahrávat vzniku různých alergií, potíží s dýchacími cestami a dalších neduhů. Lepším zdrojem vápníku jsou kysané mléčné výrobky. Ideální by však bylo hledat vápník v sardinkách, olivovém oleji či celozrnných obilovinách. Pozor však na pšenici. Je známo, že bílkovina obsažená v pšenici (gliadin) může mít v některých případech negativní vliv na lidský organismus. Toto varování se týká lidí, jejichž tělo gliadin nepřijímá nebo na něj reaguje přecitlivěle, ale nadměrná konzumace této pšeničné bílkoviny může zhoršovat a zpomalovat metabolismus i zdravým jedincům. V přiměřené míře jsou ale celozrnné obiloviny dobrým zdrojem vitaminu C, betakarotenu, vitaminu D, zinku i železa.
 
Mořské řasy
 
Mnohé ženy se obávají ztráty vápníku během kojení. A mají pravdu. Kojící matky v porovnání s nekojícími matkami ztratí asi čtyři procenta minerálních látek z kostí. To však není mnoho a tento deficit se navíc krátce po kojení spraví. Proto není nutné prolévat se litry mléka. Ačkoli se to zastáncům mléčné výživy zřejmě líbit nebude, žena, která konzumuje nadměrné množství mléka a mléčných výrobků, si může naopak uškodit. Velmi dobrým zdrojem minerálních látek jsou mořské řasy. O tom svědčí mimo jiné fakt, že Japonci, kteří tuto potravinu konzumují pravidelně a hojně, jsou nejzdravějším národem na světě. Japonsko je také zemí lidí nesmírně silných, psychicky odolných a fyzicky zdatných. Mnohé tyto vlivy je možné přičíst rovněž účinku mořských řas. Jejich konzumace se nemusí bát ani těhotná žena, ani maminka, ba dokonce ani děti! Naopak, jedná se o jeden z nejlepších potravinových darů pro dítě. Alespoň jejich vývoj tomu napovídá.
 
Zásady mateřského jídelníčku
 
  •  Žena, která plánuje otěhotnět, by měla vědět, které potraviny pro ni nejsou vhodné – vyvolávají alergické reakce, zahleňují organismus nebo jinak škodí.
  • V průběhu těhotenství je lepší jíst po menších porcích několikrát denně. Kromě alergizujících a jinak poškozujících potravin je vhodné vyhýbat se také těm, které nadýmají a které mohou způsobovat střevní dysbiózu i nepříjemné pocity vzhledem ke zmenšujícímu se prostoru v dutině břišní.
  • Je důležité vyhýbat se extrémně připravovaným potravinám, jako jsou smažené či grilované pokrmy, protože obsahují karcinogenní látky a zatěžují organismus. Také je dobré nejíst potraviny, které způsobují pálení žáhy (například kombinace cukru, ovoce a mouky). Pálení žáhy je u těhotných žen velice častým jevem.
  • Dbát na správný příjem tekutin by mělo být samozřejmostí. Větší množství kávy nebo čaje se rozhodně nedoporučuje. Lepší je pít vodu, avšak nikoliv vodu z vodovodního kohoutku. Taková voda může obsahovat hormony a jiné chemické látky používané lidmi. Vhodný je i zelený čaj, ale také třeba čaj rooibos. Popíjení džusů je také možné, ovšem pozor na citrusové ovoce – je příliš agresivní. S bylinnými čaji je třeba nakládat v těhotenství velmi opatrně.
  • Tabu by měly být masové konzervy, sterilovaná zelenina a uzeniny. Naopak je velmi vhodné soustředit se na biopotraviny, protože konzervanty, barviva a stabilizátory jsou pro těhotnou ženu několikanásobně nebezpečnější než pro jiné lidi. Těhotná žena se musí vyhýbat syrovým rybám a syrovému masu vůbec. Rizikové je i pití nepasterizovaného mléka od krav nebo nepasterizovaného kozího mléka. Takové mléko může obsahovat různé původce infekcí, např. borelie.
Strava těhotné ženy v mnoha směrech rozhoduje o zdraví dítěte, a to nejen zdraví tělesném, ale i duševním. Toto období je jedním z nejdůležitějších a nejzodpovědnějších. Je proto dobré mít po celou dobu na paměti medicínské heslo „primum non nocere“, neboli první a hlavní je neublížit. Budoucí matky by neměly zapomínat ani na druhé známé pravidlo: mohu-li něčemu pomoci, je mou povinností to opravdu udělat.
 
Foto: www.samphotostock.cz