Joalis > Recepty > Špaldová vánočka
Bambi klub

Špaldová vánočka

Ingredience:
Na kvásek: 1,5 dcl mléka
                   2 lžíce třtinového cukru
                   30 g droždí
Na těsto: 1 hrnek bílé špaldové mouky
               2 hrnky celozrnné špaldové mouky
               1 žloutek
               špetku soli
               1 vanilkový cukr
               2 lžíce třtinového cukru
               125 g změklého másla
               bio citrónovou kůru
               půl hrnku rozinek
               1 vejce na potření
               hrst mandlí na posypání
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí a necháme vzejít kvásek. Smícháme ho s ostatníma surovinama a vypracujeme vláčné, nelepivé těsto. To přikryjeme utěrkou a uložíme ho do tepla. Necháme ho hodinu kynout. Těsto po vykynutí rozdělíme na devětb dílků a vyválíme dlouhé prameny. Nejdřív vezmeme čtyry z nich - zapleteme, na ně položíme cop zapletený klasicky ze tří pramenů a navrch ze dvou. Vánočka se ještě musí spojit špejlí, abyste měli jistotu, že při pečení nespadne. Než ji dáme péct, ještě ji potřeme našlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Pečeme v troubě rozpálené na 210 °C deset minut, na dalších 25 minut stáhneme teplotu na 150 °C a posledních 30 minut pečeme při 110 °C.