Joalis > Recepty > Zdravý bramborový salát
Bambi klub

Zdravý bramborový salát

Tak je to už konečně tady. Vánoce už jsou skoro za rohem a už příští týden budeme připravovat bramborový salát. Je to sice velká pochoutka, ale také zároveň velká kalorická bomba. Zde najdete několik tipů, jak bramborovému salátu trošku ulehčit.

  • Nepoužívejte majonézu

Buď ji úplně vynechejte, anebo ji nahraďte její zdravější variantou – sojanézou nebo tofunézou. Tyhle „náhrady“ vynikají několika vlastnostmi – jsou bezvaječné, mají nejnižší obsah tuku, neobsahují žádná barviva, jsou vhodné pro diabetiky i pro ty, co drží redukční dietu.

  • Vyvarujte se „špatnému“ salámu

Pro mnohé z nás je salám neodmyslitelnou součástí vánočního bramborového salátu, jiný si ho v něm ani neumí představit. Pokud jsme na něj zvyklý, vybírejte ten s vysokým obsahem masa a nízkým obsahem tuků a přidaných látek.

  • Nepřehánějte to s vejci
  • Uberte brambory, přidejte zeleninu (mrkev, kyselou okurku, petržel, celer…)

 

Recept:

Ingredience: 500g brambor, menší sklenička sterilovaného hrášku, dvě až tři uvařené mrkve, nasekaná česká cibulka, 2 natvrdo uvařená vajíčka, 2-3 lžíce polotučné hořčice, sojanéza (tofunéza), sůl, pepř.

Postup:

Brambory uvařte ve slupce a nechte je vychladnout (pro lepší chuť klidně i 12 hodin), oloupejte je a nakrájejte spolu se zeleninou a vajíčky na kostky. Vše smíchejte se sojanézou (tofunézou), solí a pepřem podle chuti.