Joalis > Recepty > Zeleninová polévka s červenou pšenicí
Bambi klub

Zeleninová polévka s červenou pšenicí

Suroviny: 80 g červené pšenice, 2 lžíce extra olivového panenského oleje, 2,5 litru vody, 1 větší nasekaná cibule, 1 šálek na plátky nakrájených žampiónů, 1 zelená paprika a 1 červená paprika nakrájená na kostky, 1 větší mrkev nakrájená na plátky, 1 malá červená řepa nakrájená na kostičky, 1 menší celer nakrájený na kostičky, 3 stroužky drceného česneku, 1/4 lžičky drceného pepře, 1 lžička tymiánu, 1/2 lžičky kmínu, sůl dle chuti, 1 konzerva sekaných rajčat, 80 g červené čočky, 2 kostky zeleninového bujónu, čerstvé bylinky na dochucení.

Postup: Ve větším hrnci nejprve osmahněte na menším množství oleje červenou pšenici (získá pak oříškovou chuť). K ní přidejte cibuli, houby, papriku, mrkev, celer, řepu a duste asi 6 minut. Do hrnce "hoďte" i česnek, tymián, kmín, pepř a nechte několik minut koření provonět. Zalijte vodou a přidejte rajčata, červenou čočku, zeleninový bujón - vše pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Potom snižte teplotu a vařte, dokud čočka a pšenice nezměknou (40 - 50 minut). Podávejte posypanou strouhaným parmezánem a bylinkami.