S dětmi je svět barevnější

Pokud jste na podzim šli i vy k šípku, vězte, že jste udělali to nejlepší, co jste mohli.

Šípek je doslova pokladem z přírody. Je velmi bohatý na vitamin C, ale také vitaminy A, K a cenné "Béčko". Šípky zkrátka patří spolu s rakytníkem k nejzdravějším plodům přírody. 

Šípky patří mezi nejzdravější plody podzimu

Šípek je naše přírodní lékárnička, doktor mezi doktory. Plody šípku jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. Důležitý je zejména vitamin C, který posiluje obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním. Dále zpevňuje cévy, pomáhá při bolestech žil, ovlivňuje srážlivost krve, nachlazení, zlepšuje zásobování těla kyslíkem a udržuje schopnost soustředit se.
Kromě bohatého zastoupení vitaminu C jsou v šípku zastoupeny také vitamín A, K a vitamíny skupiny B. Dále také významné procento flavonidů, tříslovin a organických kyselin.

Už naše babičky si šípků velmi cenily. Věděly, že se s nich dá uvařit nejen zdraví prospěšný čaj, ale také výborná marmeláda, protlak, sirup, povidla nebo omáčka.

Šípek jetaké  silným antioxidantem a proto může zpomalovat stárnutí. Je vhodný pro děti i pro dospělé, alergické reakce nejsou známy. Šípek by nám měl být společníkem po celé podzimní i zimní období.

Je libo šálek šípkové čaje?

K nejznámějším a nejjednodušším patří příprava šípkového čaje, ale pozor, i tady existuje více způsobů, jak ho připravit. Pokud již máte šípky nasušené šípky, máme pro vás pár tipů.

  • Šípkový čaj I.
    Asi 10g rozdrcených šípkových plodů necháme vyluhovat v 1/2 litru studené vody. Poté ve stejné vodě uvedeme šípky do varu a necháme je vyluhovat ještě 15 minut. Před pitím scedíme.
  • Šípkový čaj II.
    Usušené šípky roztlučeme v hmoždíři. Na 1 litr vody dáváme 4 polévkové lžíce šípků. Rozdrcené, namočené ve studené vodě je necháme minimálně 30 minut odstát a pak se vše uvede do varu. Vaříme asi dvě minuty. Pak necháme ještě dalších 15 minut odstát, scedíme, servírujeme.
  • Šípkový čaj III.
    Sušené šípky rozemeleme v mlýnku na kávu a drť pak zaléváme podle chuti vařenou vodou jako klasický čaj. Necháme 10 až 20 minut vyluhovat a přes sítko naléváme do šálků.


Šípky je nejlépe sbírat
od konce září do poloviny října, v době před prvním přemrznutím, pokud jste to nestihli, náš trh nabízí spousta přípravků, ve kterých je šípek obsažen.

Šípek obsahují také výrobky Joalis Bambi Oil - konkrétně olejíček Bambi Oil 3 (kromě šípku obsahuje také bisabol a vitamin E)

Výrobky Joalis jsou čistě přírodní produkty s příznivými účinky na lidské zdraví. Jedná se o doplňky stravy. 

Zaslat dotaz do poradny