S dětmi je svět barevnější

S kořením se dá doslova čarovat. Víte však, že jsou vonné silice řady koření cenné i v léčitelství? 

Charakteristická vůně koření patří ke kouzlu Vánoc. Sváteční dny nejsou jen o bramborovém salátu, kaprovi, koledách a pohádkách, ale také o stromečku, a kouzelném koření jako je badyán, skořice, vanilka nebo hřebíček. Věděli jste, že tyto zázračné plody přírody nevynikají jenom svou vůní a nezaměnitelnou chutí, ale jsou i zdraví prospěšné? Dokonce byly doby, kdy se za koření platilo zlatem. Připomeňme si proto, jaké účinky na naše tělo mají.

Skořice

Je to kůra skořicovníku. Je známá už z Číny 4000 let p. ř. n. l. Jejích blahodarných účinků na lidský organismu si všimli i staří Egypťané. Vyrábějí ze z ní kromě jiného i oleje a tinktury. Její využití je široké. V potravinářství se přidává do cukrářských výrobků, ve farmaceutickém průmyslu zase upravuje chuť léků, k ovonění těla slouží ve voňavkářství… Nejdůležitější jsou však účinky, které má tato úžasná kůra na lidský organismus. Skořice snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, má dezinfekční účinky a působí i jako prostředek proti nachlazení a kašli. Pro její neopakovatelnou chuť a vůni se stala častým kořením nutným pro přípravu vánočního cukroví. Avšak pozor! U skořice platí, že méně je někdy více. Pokud to s jejím množstvím přeženeme, hrozí, že pečivo zhořkne.

Anýz

Roste na péřovité rostlině z rodiny petržele a mrkve. Sklízí se plod. Chuť anýzu je velmi podobná lékořici. Vylouhovaný tlumí bolesti nebo pomáhá proti zvracení. U těhotných žen podporuje tvorbu mléka. Pomáhá při potížích se slezinou, bolestech břicha, hojivě účinkuje na vředy a rány a dokonce má pomáhat proti plísním. Není pro svou chuť důležitou součástí jenom cukroví, ale i sirupů proti kašli. Že poběžíte rychle do obchodu a uděláte si jeho zásobu? Skladovat doma anýz není zrovna dobrý nápad. Lepší je ho kupovat méně a častěji. Semena totiž po určité době ztrácejí chuť. Tu zvýrazníte pražením.

Badyán

Kdo by neznal tohle koření ve tvaru hvězdiček? I když jsme třeba neměli možnost poznat jeho chuť, podle vzhledu ho poznáme zaručeně. Vůní připomíná anýz, ale chuť je jemnější, příjemně nasládlá. Badyán podporuje trávení, používá se při výrobě sirupů proti kašli, k osvěžení dechů, ale také k provonění perníčku. Má dlouholetou životnost.

Hřebíček

Málokdo ví, že hřebíček je usušené poupě stálezeleného stromu Hřebíčkovce vonného. Je zajímavé, že má prokazatelné anestetické účinky. Pokud vás trápí dásně nebo zuby, zkuste přímo na bolavé místo přiložit hřebíček. Uvidíte, že vás bolest za chvíli přejde. Jeho dezinfekční účinky našly využití i v aromaterapii. My ho používáme hlavně jako oblíbenou přísadu svařeného vína a punče, i toho dětského. 

Vanilka

Obsahuje aromatický fenolický aldehyd vanilin, který je zodpovědný za její příjemnou chuť a vůni. Dříve měla i mimořádné místo v léčitelství. Věřilo se, že působí proti horečce i jako afrodiziakum. Indiáni vanilku používali jako prostředek, který pomáhá uzdravit srdce.

Zázvor

V kuchyni se používají jeho oddenky. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při žaludečních nevolnostech (těhotenských i „cestovních“), zmírňuje bolesti hlavy, horečku i angínu. Zázvor je známou prevencí proti chřipkovým onemocněním. Ve staročeských domácnostech se v období Vánoc peklo ze zázvoru výrazně aromatické pečivo, které se jmenuje zázvorky.

Vánoce jsou nejvoňavějším svátkem v roce a velký podíl má na tom právě kořeněné cukroví. Vůně mají výrazný emocionální význam a ty vánoční jistě pozitivní. Proto si odpočiňte od všech stresů spojených s nakupováním, zastavte se na chvíli a vychutnejte si veškeré vůně, které Vánoce nabízejí.  

Zaslat dotaz do poradny