S dětmi je svět barevnější
Rychlý recept na zázvorový sirup

Kořen zázvoru se řadí mezi superpotraviny. Jak jej lahodně zařadit do života?

O zázvoru toho bylo napsáno hodně a tuto pozornost si rozhodně zaslouží. Kořen zázvoru totiž v sobě ukrývá řadu látek, které na naše tělo, ale i psychiku působí opravdu blahodárně. V domácnosti jej můžete využít mnoha způsoby. Zkuste třeba domácí zázvorový sirup.

Proč se zázvorem zabývat?

Zázvor obsahuje řadu účinných látek, které jsou často využity i ve farmacii. Jedná se především o esenciální oleje, fenolové sloučeniny, flavonoidy, saponiny, terpenoidy či taniny. Za jednu z hlavní látek se považuje gingerol (konkrétně 6-gingerol), který mu dodává ostře výraznou chuť. V sušené formě se mění na shogaoly. Díky účinným látkám, které zázvor obsahuje se mu připisuje řada zajímavých účinků:

  • pozitivní účinky na zažívání (zácpa, plynatost, vstřebávání živin),
  • přispívá k regulaci krevního cukru,
  • antioxidační a protizánětlivé účinky,
  • účinný při prevenci zvracení v těhotenství i těhotenským nevolnostem,
  • díky analgetickým účinkům může pomoci od bolesti hlavy.

Zázvorový sirup: Recept do 30 minut hotovo

Zázvor je považován za superpotravinuPotřebujete: 0,5 litru vody, šťávu ze dvou citronů, 1 kg hnědého cukru (sirup bude tmavší) a ca 120 g oloupaného zázvoru nakrájeného na cca 1 cm plátky (důvodem je, aby se porušila struktura vláken a účinné látky se dobře uvolnily). Získáte přibližně tři sklenice s obsahem 0,3 l.

Postup: Přiveďte vodu se zázvorem k varu a postupně vsypejte cukr. Po přibližně 15–20 minutách, v okamžiku, kdy směs zhoustne, přidejte šťávu z citronů. Nechte chvíli zchladnout a poté vlijte do uzavíratelných (ideálně skleněných) nádob. Uchovávejte v chladu a tmě.

Zázvorový sirup můžete v případě obtíží „jíst“ po lžičkách, ale to je spíš pro silnější povahy. Ideální stav je přidávat jej do vody jako šťávu, případně zalít horkou vodou nebo jako sladidlo do čaje.

Zázvorový odvar

Rychlou variantou, jak zázvor zařadit do života je také zázvorový odvar. Použít můžete nejen zázvor čerstvý, ale také sušený. Výhodou sušeného zázvoru, který si je schopen uchovat většinu svých účinných látek je, že jej stačí přelít vroucí vodou. U čerstvého zázvoru je nutné jej povařit, a to minimálně 15 minut. Jinak se ty nejdůležitější látky nestačí uvolnit. Skvělá je kombinace s medem či citronem, případně přidejte snítku máty.

Zaslat dotaz do poradny