S dětmi je svět barevnější

Být s dětmi doma se může zdát jako ta nejpřirozenější věc. V módu NONSTOP to tak snadné není...

Ano, jezdíme na víkendy, jezdíme na dovolenou, obvykle se potkáme u večeře. Jenže teď je situace úplně jiná. Jsme prostě doma. Nic víc! Doma. Co to znamená a jak to přežít ve zdraví?

Nejsme na dovolené ani na prázdninách

Situace je nová v mnoha ohledech. Z dřívějška zažité stereotypy: jsem doma = prázdniny, dovolená, „běžná“ nemoc, neplatí. Náš život se přesunul ze světa domů. Rodiče mají „home office“, tedy žádnou dovolenou, ale povinnosti, které je třeba splnit. Školou povinné děti také nemají prázdniny, ale domácí výuku. Aby toho nebylo málo, najednou je zde i náš partner, se kterým si posledních pár let vidíte také jen k večeru nebo v lepším případě o víkendu. Nové je to pro všechny. Prvním krokem je, si to uvědomit. Co dál?

Postavte se do svých rolí

Pokud jste to už sami nepostřehli, pak vám tímto oznamujeme, že se z vás ze dne na den staly domácí matky/otcové. Víkendová verze neplatí. Pokud jste dosud preferovali volnou výchovu bez hranic, pak vřele doporučujeme se ujmout rodičovské role. Nejde o to být generálem s principem cukr–bič, ale o jasné vymezení soužití a pravidel. Na něčem se s dítětem lze domluvit, ale něco není třeba s ním vůbec řešit. Svá rozhodnutí nemusíte před dítětem obhajovat, nejste u soudu. Samozřejmě, ne každá budou snadná. Pokud jsou role v rodině však nejasné, narůstá napětí, nervozita a nedorozumění.
dog 3239720 1280

Vytvořte si harmonogram dne

Ačkoli to mnoho lidí nerado slyší, věci se lépe zvládají, pokud jim dáme trošku řádu. Nejde o to mít naplánovanou každou minutu a zarputile trvat na splnění naplánovaného, ale o rámcovou představu, kdy, co a jak se bude dít. Je to potrava pro náš mozek, který přestane panikařit, ale bude mít záchytné body. A navíc, být doma všichni na hromádce trochu organizace chce. V čem byste měli mít jasno?

  1. Vstávejte časně. Nemusí to být pátá hodina ranní, ale například dle orgánových hodin by snídaně měla proběhnout mezi 7. a 9. hodinou.
  2. Výuka. Rozvrhněte si podle zadaného učiva, co se jaký den bude dělat. Využijte skvělých projektů na internetu i učebnic. Neodkládejte věci. Pokud je chuť, udělejte toho víc.
  3. Čerstvý vzduch. Každý den, za každého počasí vyjděte na balkón, terasu, zahradu a nebo jen otevřete okno a dívejte se ven. Pomyslné opuštění stěn bytu vám vrátí nadhled. Svět venku nezmizel. Klidně výuku přesuňte na prosluněný balkón.
  4. Jídlo. Naplánujte si jídelníček pár dní dopředu a ověřte si, že máte potřebné suroviny. Podle toho i nakupujte. Není čas a prostor na „tohle by se mohlo hodit“, protože pro čtyřčlennou rodinu nebývá v ledničce/mrazáku/spižírně úplně moc místa.
  5. Příprava jídla. Zapojte do této fáze děti. I kdyby jen nosily brambory a nebo se snažily oloupat jednu mrkev. Ano, bude to trvat výrazně déle. Když je odeženete, nebudou mít chuť se podílet.
  6. Úklid. Aktivní domácnost vyprodukuje spoustu uklízení. Dělejte to průběžně a dodržujte pravidla. To se týká i zahrady.
  7. Odpočinek. Pamatujete, jak jste nenáviděli ve školce spaní? Pak si teď klidně 20 minut dopřejte. Nabijete se energií a můžete s větší dávkou optimismu pokračovat.
  8. Čas na hraní. Děti potřebují i svůj fantazijní svět. Pokud se „nudí“ a vyžadují impulz od vás, pak je nechte nudit. I v bytě se najde spousta zábavy!
  9. Práce. Podobně jako si školáci rozvrství své povinnosti na konkrétní dny, vy udělejte to samé. Ano, jste v práci!
  10. Spánek. Stejně, jako byste měli pravidelně vstávat, zkuste chodit pravidelně spát. Posiluje to imunitu i vaši nervovou soustavu.

Jak si pobyt doma usnadnit?

  • Nesnažte se stihnout vše hned. Pracujte s časem, který máte.
  • Změny berte jako výzvu a ne jako katastrofu.
  • Nemusíte všechno stihnout samotní.
  • Buďte informovaní o situaci, ale nesnažte se novinky sledovat 24 hodin denně. Vnímejte svůj současný stav a zůstaňte obezřetní. Panika negativně působí na imunitní systém a ten je tím, kdo nám může pomoci nejvíce.

 kids 1093758 1920Jak zabavit batole

Miminko i batole stále funguje jako houba, která nasává vše, co se kolem něj děje. Nejlepším způsobem, jak zabavit batole je tedy paradoxně to, že jej vpustíte do běžného dění. V odborné literatuře narazíte na doporučení, abyste dítěti poskytly podněty pro všechny smysly. A nepotřebujete k tomu ani „vymakané“ hračky.

Přesýpejte a vkládejte. Vyndejte různé krabičky a nechte dítě je různě skládat. Pro ty starší můžete vyndat i fazole, hrách, čočku a nebo rýži a nechat je přesypávat. Ano, budete muset zamést, ale dítě se zabaví a ještě podpoří vývoj svého mozku (resp. vytvoří nové mozkové synapse).

Archeologie. Zamrazte malé figurky do ledu a pak je nechte dítě „objevit“.

Kufřík s nářadím. Zejména kluci ocení, když mohou své oblíbené auto opravovat skutečným nářadím. Alternativou může být i prošlá autolékárnička a sada plyšáků.

Hravé učení s kolíčky. Vystříhejte z barevných papírů různé tvary a přilepte je na kolíčky. Dítě bude mít za úkol najít podobný tvar/barvu v domácnosti. Nebo v hromádce tvarů přiřadit správný ke správnému.

Kreslete do mouky. Do plechu vysypte mouku a nebo cukr a nechte do něj dítě kreslit prstem.

Razítkujte. Nemusíte mít složité obrázky. Rozkrojte bramboru, použijte spodek pet láhve a cokoli, co vás napadne.

Navlékání. Navlékat lze cokoli. Rozstříhejte roličky od toaletního papíru (ty lze i namalovat), pet lahve a nebo udělejte dírky do plastových víček.

Bubliny. Trocha jaru, brčko a sklenice vody. A foukat a foukat a foukat. Nesmrtelné jsou i bublifuky. Náplň lze z pár surovin vyrobit doma!

jenga 2583734 1920

Jak zabavit školáka

Školák v době karantény bude mít své učící povinnosti. Nechte mu tedy volnost i v hraní. Hraní však není „jen“ tablet/mobil/počítač, i když je to součást moderního světa, ať s tím souhlasíme nebo ne. A že se nudí? Ano, situace je nová, ale pokud tuto otrávenou fázi vydržíte, naběhne dítěti fantazie. Pokud je dítě tvořivé, nechte ho (pak to společně uklidíte).

Stolní hry: Zapomeňte na Dostihy a sázky. Zkuste něco nového: Loony Quest, Plyšová hlídka, Junk Art, Istanbul, Karak, Jenga, Temné znamení.

Fotorámečky. Může být dárkem pro prarodiče a nebo jen připomenutí, že mají kamarády.

Kouzelné vodovky. Lze s nimi tvořit opravdu hodně. Barvit můžete rukama, štětci, ale také foukat brčkem.

Nové voskovky. Teď je čas zatočit se všemi těmi polámanými voskovkami. Nalámejte je a dle svého estetického cítění vložte do silikonové formy na pečení. Nechte je „rozpustit“ v troubě. Pak vyklopte a můžete tvořit.

Barevné těstoviny. Zkuste obarvit těstoviny a pak z nich vytvářet obrázky. Například ježky, ryby, kuřátky, zajíčky...

Čtěte. Skvělé v tom jsou i dětské komiksy (od Čtyřlístku, přes Tryskošneka po malého Minecrafťáka).

Zaslat dotaz do poradny