S dětmi je svět barevnější

Každé dítě jinak spinká a také jinak usíná. Chce to jen "vychytat" tu správnou metodu uspávání. 

Každé dítě je individuální, přesto podle lékařských studií jakýsi „doporučený základ“ spánku existuje. Pokud má vaše miminko s usínáním obtíže, zkuste naše tipy, jak ho zaručeně uspat. Alespoň jedna z variant by měla fungovat i na vašeho drobečka. 

Doporučená doba spánku 

Spánek miminek je ovlivněn mnoha faktory. Ať už intervaly kojení, rostoucími zoubky, nebo také denní náladou a chováním. Ale i přes individualitu každého dítěte, neboť některé potřebuje spát více, jiné méně, jakýsi „doporučený základ“ spánku existuje. U novorozených miminek je to zrhuba 15 - 17hodin spánku, ročnímu dítku stačí kolem 14 hodin a pětiletému jen 11 hodin denně. Pokud máte doma malého spáče, máte vyhráno.

Tipy na uspání malých neposedů

Zkuste některé uspávací "metody", které zabraly už na mnoho malých nespavců. 

  • Rytmické pohyby: Dítě kolébejte, houpejte nebo něžně pohupujte.
  • Něžné sevření: Přiviňte dítě k tělu ještě předtím, než je uložíte. Navoďte mu pocit pohodlí a bezpečí.
  • Masáž: Miminko hlaďte a poskytujte mu kontakt po celém těle (ručičky, zádíčka, hlavička).
  • Sání: Zaručeným receptem je kojení nebo sání z láhve, dudlík, nebo nechejte miminko cucat vlastní zápěstí nebo prstíky. Pozor však, aby jim to nevydrželo až do školy.
  • Zvuky: Všechny děti potřebují před spaním slyšet matčin hlas. Dětem zpívejte, těm větším čtěte pohádky. Obvykle už jejich konec neuslyší, protože sladce usnou....
  • Plyšáček: Heboučké hadříky, tzv. usínáčky jsou velkou pomocí nejedné maminky. Děti si zvyknou usínat samy a přítomnost maminky nebudou vyžadovat. 

 

Ke klidnému spánku dětí přispívají také bylinné produkty Joalis. Více na www.joalis.cz.  






























Zaslat dotaz do poradny