S dětmi je svět barevnější

Zlatá střední cesta. To je naučit děti hygienické návyky, ale zároveň nepropadnout úzkostné čistotě. 

Ruce jsou rájem mikrobů, o tom není pochyb. A čisté ruce jsou jedním z předpokladů dobrého zdraví dětí. Nadměrná hygiena však může napáchat více škody než užitku. Které hygienické návyky pro děti opravdu důležité a jaké dopady může mít na naše nejmenší chorobná čistota?

Každé dítě vzhlíží ke svým rodičům, ač to tak mnohdy na první pohled nevypadá. Děti jsou velice nenápadní, ale pečliví pozorovatelé a mají neuvěřitelnou schopnost opakovat a pamatovat si. Proto bychom jim měli jít příkladem. Otázkou je, zda jdeme dětem dobrým příkladem. Jedna americká studie na vzorku několika set obyvatel zjistila, že téměř 80 % z nich si před přípravou jídla neumývá ruce. Jak bychom to potom mohli vyžadovat od svých dětí? 

Úskalí špinavých rukou 

Na rukách se s oblibou drží mikrobi a právě rukama se může do těla dostat infekce, způsobená bakteriemi, viry a dalšími škůdci. Mezi tzv. "nemoci špinavých rukou" nepatří pouze žloutenka, ale také nachlazení nebo velice častý problém zvaný roupy (parazit žijící ve střevech). 

  • K přenosu mikrobů velmi často dochází během přípravy jídla - pokud si předtím neumyjeme ruce. Takto servírované potraviny se tím pádem stávají kontaminovanými pro všechny strávníky. 
  • Velmi riskujeme, pokud připravujeme syrové maso spolu s dalšími potravinami, například salátem. Maso sice tepelnou úpravou ztratí většinu mikrobů, ale předtím, než se pustíme do přípravy dalšího jídla, bychom řádně měli omýt nejen nože a prkénka, ale i celou kuchyňskou linku - nikdy však houbičkou na nádobí! 

​Ručičku před pusu! 

​Říkáme svým dětem, kdykoli kýchají nebo kašlou. Učíme je také smrkat do kapesníku, ale učíme je umýt si ruce po každém takovém kýchání a smrkání? Ač je naše dítě během těchto výkonů sebepečlivější, veliká část virů nebo bakterií na rukách ulpívá. Při kontaktu s dalšími dětmi nebo hračkami pak hrozí přenos mikrobů a následná nákaza. Velmi častý je také přenos infekce do oka - to když si dítě mne oči neumytou ručičkou. 

Čistota půl zdraví 

Někteří rodiče však přijali za vlastní názor, že čistota = absolutní zdraví. Proto své děti vědomě udržují ve sterilní čistotě, úzkostlivě je chrání před stykem s možnými alergeny a do svého programu zahrnují také abnormální mytí rukou (mnohdy nejen před jídlem, ale i během jídla prostřednictvím desinfekčních gelů, dokonce i po koupeli). Touto čistotou však své dítě ohrožují víc, než běžná setkání s trochou té "špíny". 

Je dobré si uvědomit, že dětský imunitní systém dozrává a vyvíjí se až do věku pěti let. Je vhodné, aby dítě dostalo prostor seznámit se s prostředím, v němž žije a vyrůstá. Nad vším tím by samozřejmě rodiče měli držet ochrannou ruku a být nablízku, ale snažit se dítěti odstranit z cesty všechny "nečisté" překážky zdravé jednoduše není. 

V České republice rok co rok vzrůstá počet alergiků, astmatiků a ekzematiků, děti nevyjímaje. Jedním ze zásadních faktorů je právě příliš sterilní prostředí, v němž se dítě pohybuje a které výrazně oslabuje jeho imunitní systém. Ten pak při kontaktu s alergenem, který je pro něj zcela neznámý, může začít reagovat přehnaně. 

Jak z toho ven? 

Naučme své děti základním hygienickým návykům, a sebe naopak odnaučme úzkostlivé kontrole a snaze o absolutní čistotu. Mytí rukou je samozřejmostí: 

  • když jsou špinavé, 
  • po použití WC, 
  • po smrkání, kašlání nebo kýchání, 
  • po příchodu z venku, 
  • před a po jídle, 
  • po manipulaci s předměty, které by mohly být kontaminovány (použité plenky, cizí hračky, kapesník, předměty zvednuté ze země), 
  • při kontaktu s odpadky, 
  • po mazlení se zvířaty. 

Ruce si choďte mýt spolu se svými dětmi, když vás uvidí, zvyk si osvojí rychleji a snáz. Vysvětlujte dětem, proč je dobré ručičky si umývat - k tomu bezvadně slouží například krátká, veselá a poučná básnička nebo vámi vymyšlený příběh o špinavých ručičkách. Dětská fantazie je obrovská a paměť jakbysmet.

Zaslat dotaz do poradny