S dětmi je svět barevnější

K vánočním svátkům patří neodmyslitelně cukroví, salát a kapr či jiná ryba. 

Ryby jsou zdravé, o tom není pochyb. Děti by je měly jíst nejen kvůli vysokému obsahu jódu, který je pro organismus prospěšný. Mají je vaše děti rády? Nebo se přemohou jen jednou v roce na Vánoce? 

Česká republika na tom není, co se týče konzumace ryb, zrovna nejlépe. I v této rovnici platí, že pokud ryby nejí rodiče, je velmi pravděpodobné, že je nebudou jíst ani děti. Buďte jim tedy příkladem a inspirujte je. Jak na to? 

Nenápadné přidávání do jídla

Ryby jsou vhodné už pro malé děti. Ideální je děti na specifickou rybí chuť zvykat tak, že jim je prostě vmícháte do jídla. Do kaše, do rýže či do rozmačkaných brambor. Dítě si často ani nevšimne, že má v jídle něco navíc, něco jiného, a na konzistenci a vůni ryb si zvykne.

Zdravá rybička

Děti se pořád na něco vyptávají. Vysvětlete jim, jak je rybička pro jejich bříško zdravá, co všechno pro jejich tělíčko dělá a jak moc je prospěšná. Těm starším můžete dát rovnou i výklad o živinách, které ryba obsahuje. 

Příprava jídla

Zapojte děti do přípravy jídla, nejen holčičky v dětství rády vaří a pomáhají. Naučte své malé pomocníky, že ryba na talíř patří stejně jako kuře nebo brambory. Děti jsou hravé. Zkuste si hrát i u stolu. Vytvořte z jídla obrázek. Zelenina na talíři ve tvaru rybičky děti zaujme a odvede jejich pozornost správným směrem.

Nenechte se odradit

To, že vašemu dítěti nechutná kapr, neznamená, že mu třeba nebude chutnat treska nebo losos. Vyzkoušejte více variant, více receptů, ryby zakomponujte do pomazánek, které jsou u dětí oblíbené.

Jděte dětem příkladem

Asi těžko můžeme po dětech chtít, aby jedly něco, co nejedí jejich rodiče. Takže - jděte příkladem. Děti - zejména ty malé se rády opičí.

Zaslat dotaz do poradny