S dětmi je svět barevnější

Dětská nadváha roste, dětem chybí pohyb. Tráví více času u počítačů a méně venku v přirozeném pohybu.

Zatímco u dospělých se zdá, že se trend narůstání váhy v posledních letech zastavil či alespoň zpomalil, u dětí je tomu naopak. Dětská nadváha a obezita jsou stále větší hrozbou, statistické údaje se zvyšují přímo skokově. Na co si dát pozor a jak vést děti ke zdravému a vyváženému stravování?
 
Na vině narůstající dětské obezitě je jak nevhodné složení jídelníčku, tak také nedostatek pohybu. Zatímco dříve děti hlavně pobíhaly a hrály si venku, dnes jsou často přikovaní k počítačům, tabletům a chytrým telefonům.

Není cukr jako cukr

Musíme rozlišovat cukr přirozeně obsažený v potravinách a cukr dodatkový. V potravinách se totiž schovává plno cukrů, aniž bychom to vůbec tušili. Dostatek cukru je v ovoci a kupodivu i v zelenině, těstovinách, bramborách, rýži, nesladkém pečivu, mléčných výrobcích, a to i v těch nedoslazovaných. A znovu jsme u toho, jak takový základní jídelníček pro děti vypadá, zda už v něm není plno cukrů skrytých v podobě sladkého pečiva, sladkých jogurtů nebo limonád.
Pokud se strava dítěte skládá ze zdravých nedoslazovaných potravin a dítě je denně alespoň hodinu v pohybu při sportu a netrpí obezitou, nemusíme se obávat sladké limonády či řádku čokolády. Větší problém se ukrývá v kupovaném sladkém pečivu, oplatkách či třeba v uzeninách. Tam se snoubí cukr s vysokým obsahem tuku a nezřídka i s vyšším obsahem transmastných kyselin, což je to, co nám v jídelníčku škodí mnohem víc než rychlý cukr v podobě limonády, kterou navíc aktivní dítě rychle vyběhá.

Pohyb, pohyb a zase pohyb

Nezbytný je dostatek pohybu. Čím víc, tím líp. Co se týká stravy, tak dostatek zeleniny. V dnešním sedavém světě alespoň hodinu pohybové aktivity denně, o víkendu déle. Je jasné, že v týdnu je to spíš otázka sportovních kroužků (ve školce nebo organizované v rámci základní školy), nicméně ve volné dny záleží jen na rodičích a na širší rodině, zda se všichni vydají na sobotní výlet, nebo budou víkend trávit u televize a v nákupním centru s fastfoodem.

Pravidla zdravého stolování

Obecně platí co nejméně polotovarů, nezdravých uzenin a zbytečných cukrů v podobě kupovaného sladkého pečiva. Velmi důležité je také věnovat jídlu řádnou pozornost – nehltat něco někde na půl cesty, ale vrátit do rodin základy stolování, kdy se všichni sejdou u jednoho stolu, neběží televize, věnují se jen jídlu. Optimální je sem tam na stůl přidat rybu (zajímat se o původ), a vařit z čerstvých sezónních surovin, které jsou pro nás nejlepší. A samozřejmě jít dětem příkladem. Asi těžko bude dítě milovat zeleninu, když uvidí, že ji nejí rodiče.

Pozor také na zbytečné cukry v nápojích, ideální je děti od malička vést k pití vody. I rádoby zdravé džusy obsahují zbytečně mnoho cukrů, o limonádách ani nemluvě. Když už chceme na sváteční chvíle dopřát dětem limonádu, vyrobte ji společně. Děti to bude bavit a vy budete vědět, co v ní skutečně je.

Zaslat dotaz do poradny