S dětmi je svět barevnější

Co se děje v těle a zejména mozku hyperaktivního dítěte? A lze i tento jev řešit detoxikací?

Hyperaktivní dítě poznáme obvykle na první pohled. Neudrží pozornost, nedbá na jakékoliv zákazy, neustále pohybuje některou částí těla nebo pobíhá, poskakuje, mluví…, zkrátka jeho aktivita bývá nepřiměřená jak jeho věku, tak dané situaci.

Péče o hyperaktivní dítě musí být komplexní. Měla by se skládat nejen z výchovných postupů, ale i z nácviků vhodného chování. Bohužel přes stále stoupající počet hyperaktivních dětí nepřichází moderní medicína s žádným konceptem, který by mohl vést ke zlepšení jejich obtížného chování.

Hyperaktivní dítě a detoxikace

Detoxikace, tedy podávání detoxikačních přípravků firmy Joalis, není u hyperaktivních dětí jednoduchou záležitostí, a tak se v praxi s hyperaktivitou setkáváme spíše jako s vedlejším příznakem při poruchách imunity nebo jiných zdravotních obtížích, pro které k nám rodiče své děti přivádějí. Pro zklidnění hyperaktivního dítěte využíváme všech detoxikačních znalostí o toxinech v mozku, včetně vlivu dalších toxinů na centrální nervový systém.

Intolerance glutenu

Často je hyperaktivní chování způsobováno například alergiemi.  Prvním faktorem, na který musíme pomýšlet, je intolerance glutenu. Gluten, zvláště pak pšeničný gluten − gliadin, je nervový toxin a otevírá cestu ze zažívacího ústrojí k mozku pro další toxické látky, které dráždí nervový systém.

Laktózová intolerance

Podobny důsledek mohou mít i další tzv. malabsorpční syndromy, mezi které patří hlavně laktózová intolerance, způsobená chyběním enzymu pro zpracování mléčného cukru – laktózy. I když jsou Evropané k trávení a metabolizaci mléka vybaveni poměrně dobře, přesto může (nejen) laktózová intolerance na nervový systém působit.

Potravinové alergie

Dalším rizikem jsou potravinové alergie. Ty mohou působit na střevo, kde naruší sliznici tohoto orgánu, a tím se sliznice stává prostupnou pro látky, které by do krevního oběhu neměly přijít, především pro bílkovinové molekuly, ale i jiné toxiny. Ve střevě se zanícenou sliznicí se vyskytuje dysbióza, která má za následek vznik dalších toxinů, jež obvykle působí na nervový systém.

Další alergie a zase ta éčka

Kromě již zmíněných alergií může jít také o nesnášenlivost ořechů, sóji, mořských ryb nebo mořských plodů, produktů obsahujících latex, jako jsou banány, či s alergií na kiwi, avokádo, kaštany, brambory, peckovité ovoce či zeleninu jako mrkev, petržel, okurka, pastinák. Nezapomínejme ani na velmi časté alergie na vaječný bílek. Již samotná eliminační dieta může velmi často vést ke zklidnění hyperaktivního chování dítěte. V detoxikaci jsou i další možnosti, jak odstranit imunitní přecitlivělost na některé zmíněné potraviny. Kvůli narušenému střevu a přecitlivělé nervové soustavě dítě zcela pravidelně reaguje na některé přídatné látky v potravinách, tzv. éčka. Nejčastěji to jsou různé typy barviv, označované jako E 102 až E 112. Tato barviva se nacházejí v bonbonech a jiných cukrovinkách, proto dávejte rodiče pozor, co svým dětem kupujete.


Více informací o detoxikačních přípravcích Joalis, včetně možnosti zakoupení, naleznete na stránkách: www.joalis.cz

Zaslat dotaz do poradny