S dětmi je svět barevnější

Nosní mandle je jako filtr chránící tělo před infekcemi. Občas ale umí potrápit. 

Nosní mandle, někdy také označována jako třetí mandle, je tvořena měkkou mízní tkání. Někdy ji také označujeme za filtr, který chrání organismus před vstupem infekcí. Má však i své záporné stránky - pokud se zvětší důsledkem častého zánětu nosohltanu, dokáže malé děti velmi potrápit.

Když mandle zlobí

Zvětšení nosní mandle se nazývá adenoidní vegetace.  Děje se tak při opakovaných infekcí – nosní mandle se zvětší a v jejich tkáních se usadí trvalá infekce. Poznáme to podle typických příznaků jako je stálá rýma, huhňavá řeč, neschopnost dýchat nosem, potíže se sluchem a chrápání. Pokud se tento problém včas neřeší, může děti potrápit - dítěti se dlouhodobě hůře dýchá, deformuje se hrudník a objeví se vadné držení těla. Zvětšená mandle navíc může i ucpat vchod do Eustachových trubic. Vzduch nemůže pronikat z nosohltanu, takže se někdy vpáčí ušní bubínky a dítě pociťuje obrovskou bolest. Potom může následovat nedoslýchavost a následný špatný řečový a psychický vývoj.

Vyšetření mandlí

Nosní mandle se nachází v klenbě nosohltanu, není vidět. Vyšetřuje se tenkým endoskopem. Při spolupráci s dítětem je tohle vyšetření bezbolestné. Jakmile se nosní mandle zduří, nabývá polokulovitého tvaru, povrch je členitý, rozbrázděný, sliznice je zarudlá a pokrytá hlenem. Připomíná polovinu vlašského oříšku.

Kdy ji odstranit?

Nosní i krční mandle sice pomáhají proti vzniku infekce, ale nejsou považovány za příliš významné. Tělo disponuje i jinými prostředky, jak se jí bránit. Avšak operace by měla být vždy až tím posledním řešením a to pouze na doporučení odborného lékaře – otorinolaryngologa. Musíme zvážit její rizika i přínosy. Operace se provádí při celkové narkóze, při ní se dítěti odstraní endoskopem tkáň z nosohltanu.  Tento zákrok se nazývá adenotomie. Uvádí se, že je to bezpečný zákrok, ale jako každá operace i tady se mohou objevit určité komplikace a to riziko z celkové anestezie, krvácení a zhoršení celkového stavu v důsledku sníženého příjmu tekutin.

Jaké jsou možnosti neefektivní operace?

Pokud je výkon správně proveden, možnost dorůstání je malá. Čím později však dítě podstoupí operaci, tím větší je šance, že lymfatická tkáň znovu doroste. Nejvhodnější věk je kolem tří let.

Bambiklub radí

Nosní mandle je lymfatická zduřenina při vchodu do Eustachovy trubice, její zduření je výsledek chronické infekce. Odebrání mandle je otázka názoru rodičů, neznamená to ale poškození na celý život. Dětem pomohou preparáty RespiDren, VelienDren a MindDren. 

Více na www.joalis.cz

Zaslat dotaz do poradny