S dětmi je svět barevnější

To, jaký životní styl máme my rodiče, formuje i naše děti. Jsme jejich vzorem, mysleme na to. 

Všichni se přejeme být zdraví a mít zdravé také naše děti. Pokud však sami prosedíme dny u televize a děti nabádáme k aktivitě, jen těžko uspějeme. Dětem musíme jít příkladem, jsme jejich vzorem. To, jaké standardy jim nastavíme nyní, v dětství, je jen na nás. Jaký životní styl máme my, takový budou mít nejspíš v budoucnu i naše děti.

Strava jako spouštěč zdravotních obtíží

Řada chronických obtíží, které dnes děti často trápí má podobného původce - za něco mohou zátěže, které děti dostaly do vínku od rodičů, ale hodně velký podíl má také strava. Chce to více čerstvého ovoce a zeleniny a jednoznačně méně cukrů. V případě komplikovanějších například kožních obtíží stojí za to omezit také bílou mouku, která často stojí za řadou obtíží.

Rodinná pohoda přispívá ke zdraví dítěte

Nemusíme si dlouze vysvětlovat, že v pohodové rodině, v poklidném domácím prostředí, kde panuje především harmonie, se dětskému organismu daří lépe než v tom stresovém. Alarmující je výrazný úbytek společně tráveného času v českých rodinách. Děti se již v předškolním věku učí pracovat s počítačem, ale nelze zapomínat, že citové zrání může probíhat jen v kontaktu s jinými lidmi, především s těmi nejbližšími. 

Nehledě na to, že láska rodičů, pocit bezpečí, lásky a přijímání v dětství je základem sebevědomí a schopnosti přijímat a opětovat lásku v dospělosti. Proto rodinné zázemí, pocit jistoty a pohody doplněné vhodnou, vyváženou stravou by mohlo dětem stačit k vybudování pevných psychických i fyzických základů nejen v dětství, ale i do dospělosti.  

Pohyb

Pohybu mají děti také stále méně. A máme na mysli pohyb přirozený, jako je pobíhání po venku. Vyrážejte s dětmi často do přírody, na výlety, průzkumy okolí. Nejen, že budete společně trávit aktivně čas, ale ještě uděláte něco pro zdraví. Zdraví své i to vašich dětí. 

Zaslat dotaz do poradny