S dětmi je svět barevnější

Bolest oušek občas potrápí snad každé dítě. Co dělat, aby se jim zánět středního ucha vyhnul? 

"Mami, mě hrozně bolí ucho!" Která z maminek tuto větu aspoň jednou neslyšela, nechť otevírá šampaňské. Zánět středního ucha je velice bolestivé onemocnění, zpravidla doprovázené horečkami, někdy průjmy a zvracením. U někoho se dokonce zhorší i sluch.

Akutní zánět středního ucha

Když jsem svého pětiletého syna dovezla o prázdninách na pohotovost, doktorka se po vyšetření a potvrzení onemocnění zánětem středního ucha ptala: "Píchnout, nebo nepíchnout?" Nechala jsem uši píchnout, neboť jsem doufala, že se mu od bolesti uleví. Nářek, který následoval, slyším ještě dodnes. Příště už píchnout nenechám, a raději počkám, než zánět povolí sám. Potvrdí-li se hnisavý zánět středního ucha, obvykle jsou podávána antibiotika.

Chronický zánět středního ucha

Někteří rodiče mají se záněty středouší svých dětí opakované zkušenosti. To už se jedná o chronický zánět středního ucha, jenž je obvykle je provázen trvalým proražením (perforací) bubínku. Při chronickém zánětu středního ucha vznikají velká hnisavá ložiska (abscesy), která jsou nebezpečná také proto, že se nacházejí v blízkosti mozku.

Vhodná prevence je lék

Pokud se zánět středního ucha včas podchytí a je správně léčen, nezanechává žádné následky a velmi dobře a rychle se hojí. Pro zdraví dítěte je lépe zánětům předcházet vhodnou prevencí. Přehřátí nebo naopak prochlazení organismu může vést k různým nemocem, zánět středního ucha je jednou z nich. 

Detoxikace a ORL problémy

Na Facebook nám psala maminka, že "dcerce během 2 týdnů 3 x píchli ucho kvůli zánětu. Tomu předcházely horečky a lehká rýma, dále zánět spojivek a poté zánět středoucha. Po užívání antibiotik změna příliš neproběhla, zánět v uchu ustupoval pomalu a horečky se vrátily po 6 dnech jejich užívání". Maminka ještě doplnila: "Malá před touto diagnózou nikdy takové problémy neměla ani nebrala antibiotika."
Naše poradkyně malé pacientce, která absolvovala třikrát píchnutí ucha během velmi krátké doby, doporučil užívat preparáty Joalis RespiDren a AuriDren. Malým dětem se přípravky aplikují na pokožku, neboť mají lihový základ.

Zaslat dotaz do poradny