S dětmi je svět barevnější

Jak to, že některé děti v zimě vystřídají sérii angín a jiné mají maximálně nudli u nosu?

Zima. Většinou ji děti milují. Znamená pro ně stavění sněhuláků, klouzání po rybníce, koulovačky a také třeba sáňkování či zimní sporty. Zima je ale také prověrkou pevnosti dětské imunity. Ve školách (i školkách) se to touto dobou rýmou a kašlem všeho druhu jen hemží. Jak na to, aby vaše mláďata virům okolí odolala? Představíme vám pár zásad, které většinou fungují.

Jde se ven!

Zatímco v létě je tato věta na denním pořádku, jakmile klesne teplota pod pět stupňů, vyhodnotí to řada rodičů jako „špatné počasí“ a místo ven se jde do kina či v horším případě do nákupního centra. V těchto prostorách nejenže se kumulují všemožné viry a bakterie, ale hlavně, pobyt venku děti potřebují v jakémkoliv počasí! Nevzdávejte se tedy společných výletů a procházek jen proto, že je chladněji, či zrovna není azurové nebe. Zakupte pořádné oblečení a vyrazte ven. Čím mladší děti to naučíte, tím přirozenější to pro ně bude.

Je ti teplo?

Častým jevem v zimě je také přehnané oblékání dětí. Vídám děti, které se téměř nemohou pohybovat (rozhodně ne připažit), natož pak radostně pobíhat. V dnešní době funkčního oblečení už ani netřeba tolik vrstev – stačí kvalitní triko s dlouhým rukávem například z merino vlny, která je přírodní a výborně hřejivá, mikinu, ideálně s roláčkem (s šálami se děti příliš nepřátelí) a technickou bundu, která nepropustí ani chlad, vítr, optimálně ani vodu. Takto oblečené děti neprochladnou, a pokud se během hry přece jen zapotí, tričko vodu odvede a rychle usuší a zima se k nim nedostane. Samozřejmostí je čepice a ve větším chladu i rukavice. Zde skvěle funguje příklad u nás, rodičů. Když dítě vnímá, že pokrývka hlavy je samozřejmostí i pro nás, nebude se jí v pozdějším věku (puberta je kapitolou sama pro sebe) urputně bránit.

Boty, botičky

Zanedbávat bychom rozhodně neměli boty – dobrá obuv je základ. Zapomeňte na děděné tenisky či second handy. Dětem se nožka teprve vyvíjí a tak je potřeba ji náležitě hýčkat a poskytnout jí ideální podmínky. V zimě to chce boty s goretexovou (či jinou nepromokavou) membránou, hezky pevné, kotníčkové a s pořádnou podrážkou. Takové brždění na sáňkách dá botám pořádně zabrat.
Do zimního oblečení a obuvi sice trochu zainvestujete, ale radost dětí, venku dovádějících, vám to několikrát vrátí.

Kvalitní spánek

Mohlo by se zdát, že to je samozřejmé, ale často je na děti vyvíjen velký tlak ze všech možných stran. Náročné kroužky (někdy i několik denně), pro školáky povinnosti ve škole, atd. Dopřejte dětem kvalitní odpočinek a dostatek spánku. Ideálně také v optimálních podmínkách. Řada rodičů má v zimním období pocit, že doma musí být hezky teploučko a dětské pokojíčky jsou nepříjemně přetopené. Před spaním dětem pravidelně větrejte a s teplotou to také nepřehánějte – neměla by překročit dvacet stupňů. Pravidelné větrání v mrazivém počasí je vhodné nejen pro výměnu a osvěžení vzduchu, ale také pro zničení virů v ovzduší – mráz je spálí.

Zdravé dobroty

Dalším bodem, na který se často zapomíná je důležitost pestré a vyvážené stravy. Nestíháte uvařit a tak si objednáte třeba pizzu či jiný fast food? Jednou za čas je to samozřejmě v pořádku, ale pravidelná konzumace nezdravého jídla dětem nedává kromě kalorií nic. Naopak vhodná je strava bohatá na ovoce a zeleninu – tedy jídlo s vlákninou, vitaminy a stopovými prvky, které přispívají ke správnému fungování obranyschopnosti. V zimě jsou skvělé například hutné zeleninové polévky, které jsou syté, teplé a ještě plné prospěšné vlákniny. Takovou dýňovou, tomatovou či bramborovou polévku má rádo snad každé dítko. Nezapomínejte na to, že jedním z nejdůležitějších orgánů pro budování imunity je právě střevo a dopřejme mu vhodné potraviny, ze kterých bude mít co čerpat.
Mysleme také na dostatek tekutin. Zatímco v létě pociťujeme žízeň průběžně i kvůli horkému počasí, v zimě tato potřeba klesá a řada dětí pak prakticky nepije.

Doplňovat vitaminy?

Tuto otázku si pokládá mnoho rodičů. Pravidelně nás masírují televizní reklamy nutností do dětí ládovat jeden vitamin za druhým, ale pozor, s řadou líbivých doplňků stravy do sebe naši nejmenší dostávají také nezdravá barviva, ztužovače o syntetických příchutích a vůních ani nemluvě.
Pokud zrovna v okolí řádí nemoci, či vidíte, že je dítko oslabené například rýmou, pak je dobré sáhnout po nějakém „pomocníkovi“, nicméně zkuste vybírat z přírodních produktů, kterých je dnes na trhu také dostatek. Ty dodají do organismu skutečně jen vhodné přísady, jako například vitaminy, či bylinné složky, které dětem pomohou oslabení snadno překonat.

Náš tip

Přírodní preparáty pro děti Bambi. Výborně funguje kombinace sirupů Bambi Imun + Bambi Bronchi. Imun je ideální při opakovaných virózách, anginách, či celkově zvýšené nemocnosti a Bronchi je vhodný na všechny potíže dýchacího traktu – dlouhodobé kašle či záněty horních cest dýchacích.

 

Linda Maletínská

pixabay.com, archiv redakce

Zaslat dotaz do poradny