S dětmi je svět barevnější

Vstup dítěte do školky je pro něj (i vás) velká změna a je dobré se na ni pečlivě připravit. 

Zná to asi každá matka. Mnohokrát se za dobu mateřské dovolené v duchu pochlácholíme větou typu: „Už jen rok a půjde do školky.“ Jaké pak je ovšem překvapení, když se blíží den „D“ a my cítíme takové zvláštní sevření, úzkost a tíseň. O tom, že první školkový den svého dítěte obrečí skoro každá máma, asi netřeba hovořit. Jak na tento velký zlom naše děti?

Počkej ve školce!

Blíží se zápisy do školky a tak je nejvyšší čas začít dítě na školku připravovat, povídat si o ní a pozitivně svého potomka motivovat. Rozhodně se vyvarujte (i v afektu) vět typu – „Počkej, ve školce, tam tě naučí!“, nebo „Na tohle ti ve školce nikdo nebude zvědavý!“ Těmto výhrůžkám se vyhněte velikým obloukem! Školka není ani úschovna dětí, natož pak polepšovna, proto je ideální k ní dítě pozitivně motivovat, povznést ji na odměnu. „Už jsi velký kluk/velká holka, tak si můžeš pohrát ve školce, zatímco já budu pracovat“.

Stejně jako výhrůžky je velmi nevhodné slibovat dárky. Pro dítě by se školka měla stát běžnou součástí života a slibování dárků ho jen utvrzuje v tom, že je to tryzna za trest, ale vyplatí se ji přečkat, protože za to dostane dárek. Odpoutat se od mámy, se kterou dítko trávilo tři roky života, dá někdy zabrat, ale to, jak se mu to podaří, záleží do velké míry na nás, rodičích.

Pozvolna nebo rovnou?

Některé školky dnes nabízejí pozvolný, adaptační vstup do školky, což je pro některé děti ideální forma. Rodič první dny zůstává s dítětem, poté odchází, nejprve třeba jen na hodinu, dvě, čas bez rodiče se prodlužuje. O čase stráveném ve školce si spolu povídejte, ovšem nemělo by se jednat o nepopulární otázky typu – „Snědlas oběd?“, ale hezky otevřené otázky jako „S kým sis dnes hrála“? nebo „Naučíš mě tu novou písničku, co jste zpívali?“, atd. Pokud adaptace ve vaší školce není možná, vydejte se do ní na dny otevřených dveří, prohlédněte si obrázky na internetu, zkrátka udělejte z „cizího“ místa co nejvíce známé a příjemné. Také pochopitelně hodně závisí na individuálním

entry-to-school-2454153_1920.jpg

přístupu „tet“ ve školce, které vědí, jak odvést pozornost, pokud se u dětí dostaví slzičky. Je prima udělat si, pokud to dovolují možnosti v zaměstnání, nějaký den v měsíci / týdnu, kdy si dítě vyzvednete už po obědě, neb jít „po o“ (po obědě) je prostě více cool než odcházet „po spa“ (po spaní).

Hotovooo!

Další otázkou, kterou rodiče malých dětí často řeší je, co by měly před nástupem do školky jejich ratolesti umět. V těchto nárocích se často školka od školky liší, proto si je vždy zjistěte předem. Co by děti měly určitě zvládnout samy, jsou základní hygienické návyky – umět si (včas) říct o potřebu, měly by se umět samy obléknout (samozřejmě s pomáháním se počítá), samostatně se najíst a také, a to je velmi důležité – umět si v případě nouze říct o pomoc. Některé děti řeší situace, že jim něco nejde tím, že se rozpláčou a někam se schovají, což je pro paní učitelky dost nepraktické.

V poslední době si paní učitelky často stěžují, že tříleté děti toho umějí stále méně. Zřejmě z důvodů úspory času je rodiče nevedou k samostatnosti (je rychlejší dítě obléknout, než se potýkat s jeho pomalým tempem). Myslete na to, že ve školce jsou na zhruba 25 dětí dvě paní učitelky! Snažte se využít náročného období „já šám“, ve kterém chtějí děti vše vykonávat samy, obrňte se trpělivostí a dovolte jim to. 

teddy-837567_1280.jpgBrumíček školkový

Věci, které dítě potřebuje s sebou do školky, se dozvíte přímo ve vaší školce. Seznam se samozřejmě může různě lišit, asi jiné věci bude potřebovat dítě v lesní školce, kde je celý den venku a jiné ve MŠ v centru velkého města, která ani nemá zahrádku. Pro děti je fajn, když mají nějakou věc ryze školkovou - u nás to byl plyšový méďa, který byl podobný tomu domácímu, ale byl jen školkový. Po víkendu se na něj syn už těšil a radostně mi pak vyprávěl, jak s ním byl i na zahrádce (což bylo na medvídkovi dost vidět). Samozřejmostí jsou podepsané věci – spoléhat na to, že si dítě své oblečení pozná je fajn, ale myslete na to, že v éře mašinky Tomáš, či prasátka Peppa může mít stejné tričko hned několik dětí. Existují i nejrůznější samolepky, nažehlovačky, štítky či razítka - označování oblečení a věcí dnes může být i velká zábava.

Nástěnka hrůzy

Ranní zastávka u nástěnky byla naším každodenním rituálem. Zatímco synka zajímaly jen dobroty, které ho daný den čekají, mně oči těkaly na výstražné nápisy chorob, které se ve školce aktuálně vyskytovaly. Nápisy jako: „Ve skřítcích se objevila spálová angína!“, či „U čertíků řádí neštovice!“ nebo všudypřítomná hrozba vši dětské dávaly za pravdu prognózám pesimistických kamarádek, že dítě je s příchodem do školky stále nemocné. Ano, samozřejmě, jsou v kolektivu děti zdravé i ty méně zdravé, ale stále věřím, že mezi zdravými dětmi a těmi, které byly často nemocné, panuje určitá rovnice spokojenosti. Nemoci se dostaví, když se dítě cítí nejisté, bojí se nového prostředí, pokud se k tomu přidá ještě domácí nepohoda, je nemoc téměř jistotou. Komunikujte se svými dětmi, ukažte jim, že jste tu pro ně, že se školkou nic nemění a stále jste jejich přístavem lásky a jistoty. Uvidíte, že rázem jako mávnutím kouzelného proutku zmizí virózy, časté rýmy a ranní bolesti bříška.

Náš tip: Pokud chcete posílit imunitu dětí, dejte jim přírodní doplňky stravy Joalis Bambiharmony. Je to pět sirupů a užívají se jeden po druhém.

Linda Maletínská

pixabay.com, samphotostock

 

Zaslat dotaz do poradny