S dětmi je svět barevnější

Dětská obezita je velký problém, a to i v České republice. Mohou za ni především rodiče.

Zatímco dříve jste na ulici silnější dítě potkali opravdu jen zřídka, dnes se nejedná o nic výjimečného. Buřtíků přibývá a to i u nás. Také máte tlusté dítě? Bohužel za to můžete nejpíše vy sami... Výmluvy na genetiku, na nedostatek času, nebo také řeči typu: „dopřejeme mu, na co má chuť“, nejsou v tomto případě na místě. Protože dítě má neustále na něco chuť. Obzvlášť když sedí u počítače nebo u televize.

Nebudeme si nic nalhávat. Stravovací návyky si děti berou od nás, rodičů. Jakých chyb se tedy dopouštíme nejčastěji? 

Absence snídaní

Snad jen v reklamách se sejde celá rodina u snídaně a hezky v klidu se společně nasnídají. Realita je poněkud jiná. Rodiče spěchající do práce, děti do školky, do školy. Maminky, spěchaly jste však i v době mateřských dovolených? To je ta správná doba na vštípení do hlaviček vašich dětí, že snídaně je základ. Pokud nesnídáte vy, naučte to vaše děti. Zkuste jim jít příkladem alespoň o víkendech, kdy jste doma všichni. Pokud se dítě ráno nenají, je pak celý den „nedojedené“ a během dne zhltne cokoliv. Dítě potřebuje pravidelnost. Snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře.

Tláskání

K tomu mají sklon všechny děti. V tomto případě je třeba vztyčit varovný prst také babičkám. Nekupujte svým vnoučatům příliš sladkostí. Naučte je, že mrkvička je sladší než oplatka a jablíčko zajímavější než koblihy. Trávící systém dítěte dozrává ještě dlouho po narození. Chuť, barva i konzistence některých lákavých dětských pamlsků může způsobit nejen ztloustnutí, ale i různé druhy alergií.

Vzdávám se

Dítě brečí, nechce jíst, co má na talíři? Nevzdávejte to. A ať vás ani nenapadne dát mu za hodinu sušenky. Pokud bylo na talíři zdravé a jeho věku úměrně vhodné jídlo, dejte mu ho znovu. S tím, že ho můžete na talířku hezky nazdobit. Také u dětí platí, že nejen ústy, ale i očima se jí. Na druhou stranu, mějte na paměti výši porce dětského jídla. Ne za každou cenu musí dojíst všechno. Pokud se dítě bezhlavě přecpává, místo aby se jen zasytilo, budete mít doma brzy pěknou kuličku. Nechte na něm, kolik toho sní, a spíš regulujte, aby toho bylo příště akorát.

Lenost a malá sebedůvěra

Nebaví vás sport? Nebaví vás pohyb? Tím pádem myslíte, že nebude bavit ani vaše děti? Ano, je pohodlnější, když vy sedíte u televize a dítě u počítače. A kyne a kyne. Uvědomte si, že obézní děti bývají ve školách často terčem šikany. Trápí se, ale málokdy se doma svěří. Ti, kteří se jim posmívají, by zasloužili, na druhou stranu, čím to je, že oni jsou tak sebevědomí? Že nejsou terčem posměchů a ponižování? Pěstujte ve svých dětech zdravou sebedůvěru. Věnujte se jim, mluvte s nimi, najděte, co by je bavilo nejvíc. Plavání? Tanec? Běhání? Podporujte je v jejich rozhodnutí. 

Hrozba nemocí

Obézní dítě si zadělává na zdravotní potíže v dospělosti, nemoci se však mohou vyskytnout i výrazně dřív. Onemocnění vysokým krevním tlakem či cukrovkou se posouvá do stále nižších věkových kategorií. Dětem však hrozí i vysoká hladina cholesterolu, onemocnění pohybového aparátu z přetížení, metabolické změny a změny žláz s vnitřní sekrecí.







Zaslat dotaz do poradny