S dětmi je svět barevnější

 Cola-cola je možná "in", ale také je plná cukrů a děti (nejen ony) by se jí měly vyhýbat obloukem!

Cola, coca-cola, količka, limonádka.... Děti ji milují, dospělí si s ní rádi léčí rozbouřený žaludek. Je samozřejmostí na většině oslav a v mnohých domácnostech nechybí prakticky v žádný den. Opravdu nás má zrovna coca-cola spasit?

Coca-colu vynalezl, resp. s její recepturou přišel roku 1886 lékárník John Pemberton z Atlanty. A začal obrovský boom. Většina lékařů byla přesvědčena (a někteří jsou přesvědčení dodnes), že tento nápoj může mít v malých dávkách léčivé účinky. Záhy po svém vzniku se Coca-cola začala propagovat jako chutná i prospěšná. A tuto nálepku si do jisté míry drží dodnes.

Víte, že v původní receptuře Coca-coly nechyběla ani kapka alkoholu? Konkrétně víno. Dále obsahovala také výtažky z koky. Dnes neobsahuje ani jednu z těchto ingrediencí, zato do ní výrobci přidávají enormní množství cukru i jeho levnějšími náhražkami.

"Colové děti"

A právě cukr je, oč tu běží. V jediném litru tohoto nápoje bychom mohli najít téměř 27 kostek cukru! Už jediná sklenička je tedy opravdu kalorická bomba. Není proto divu, že kolem nás chodí tolik hyperaktivních dětí. Kolové nápoje navíc obsahují kofein a kyselinu fosforečnou, látky, s nimiž by děti do styku neměly přijít vůbec.

Cukr je bílé zlato, tvrdili nám ještě před několika desítkami let. A nutno podotknout, že určitá část generace, která na tomto tvrzení vyrostla, se jej odmítá vzdát. Cukr přitom prokazatelně škodí, dráždí mozek, nervová centra, u dětí vyvolává hyperaktivní stavy, překyseluje organismus. Tím výčet jeho negativ zdaleka nekončí. Navíc jestli v minulosti dostávaly děti za odměnu sem tam cukrkandl, dnes se cukrem doslova obklopují. Najdeme jej totiž všude: v cukrovinkách, dochucovadlech, pečivu, dětské výživě, dokonce i v uzeninách.

Na zdraví? To sotva!

Kromě cukru obsahují kolové nápoje enormní množství již zmíněné kyseliny fosforečné. Její přítomností se zabýval už W. F. Longgood, nositel Pulitzerovy ceny, po skoneční 2. světové války. Tenkrát byla Coca-cola oblíbeným nápojem amerických mariňáků, proto jej velení námořnictva podrobilo zkoumání: nápoj obsahoval nejen nadměrné množství cukru, ale právě také kyseliny fosforečné. Ještě ohromující byl následný pokus, kdy do Coly ponořili lidský chrup. Ten po velmi krátké době začal měknout a rozpouštět se. Doktor McCay, který v celé kauze v 50. letech minulého století svědčil, navíc dodal, že nápoj dosahuje obrovské kyselosti, srovnatelné s kuchyňským octem. Ta je cíleně maskována dalším cukrem.
Výsledek? Tak rádi pijeme koktejl z cukru, dochucovadel a barviv... Co na tom, že od doby, kdy Cola spatřila světlo světa, se její receptura změnila. To hlavní však zůstává...

Reklamní masáž

Zkusme mít oči dokořán, možná uvidíme, jakou masáž nám dává reklama. Nutno podotknout, že právě reklama na kolové nápoje umí být velice podmanivá. Možná že nám čas od času pár doušků skutečně uleví, když máme žaludek na vodě, nicméně existuje celá řada jiných způsobů, jak vrátit trávení zpět do formy. Dětem by pak takové nápoje neměly do úst přijít vůbec. Sečteno a podtrženo: Coca-cola je fenomén, Coca-cola je byznys. Dětem by ji rozhodně pít neměly.

Naučme je milovat doma připravené nápoje! Vždyť receptů na domácí limonády existuje nespočet! Hlavní ingrediencí je přitom obyčejná pramenitá voda, obohacená například o čerstvé ovoce, nasekané bylinky, kapku medu, ledovou ovocnou drť, atd. Fantazii se meze nekladou!

 

foto: Pixabay.com

Zaslat dotaz do poradny