S dětmi je svět barevnější

Menstruační diskomfort občas potrápí každou ženu. Jak si od něj pomoci přírodní cestou? 

Cyklus ženy je jedinečný a přináší celou řadu rozmanitých stavů i nálad. K těm méně příjemným patří také bolestivá menstruace, provázená někdy stavy jako je sklíčenost, nervozita, chmury... 

Přírodní medicína zná naštěstí mnoho způsobů, jak si v těchto dnech ulevit bez toho, aniž bychom museli sáhnout po lécích, jejichž nežádoucí vedlejší účinky mnohdy převyšují pozitiva. 

​Proč "to" bolí? 

​Příčin bolestivé, silné nebo nepravidelné menstruace je hned několik. V první řadě je důležité vzít na mušku hormonální systém. Nadměrná nebo nedostatečná produkce některých hormonů, ale také toxická zátěž mohou způsobit celou řadu potíží a rozhodit celý cyklus. Důležité je také nepřecházet žádné gynekologické a urologické potíže či záněty. ​

Vyzkoušejte bylinky! 

​O síle bylin pojednává množství knih, herbářů a encyklopedií i článků. Ostatně na bylinky nedaly dopustit ani naše babičky. Toto jsou základní bylinky, které mají v případě tlumení menstruačních potíží zcela zásadní vliv:

  • KONTRYHEL - je bezesporu ideální bylinkou pro všechny ženy. Ty, které trápí nepravidelná, silná nebo bolestivá menstruace, ty, které plánují otěhotnět, ty těhotné i ženy, které trápí menopauza. Tato bylina harmonizuje hormonální systém, tlumí bolesti během nenstruace, srovnává ovulaci a ulevuje i od migrén, spojených s menstruací.
  • HEŘMÁNEK a MATEŘÍDOUŠKA - poměrně rychle tiší bolestivé křeče. 
  • MEDUŇKA celkově zklidňuje a jako mírné sedativum si umí poradit s náladami, které nás v tomto období zaskočí. 

Rybí olej a ti druzí  

​Na rybí tuk máme možná nehezké vzpomínky z dětství. Nicméně opravdu je to velký kouzelník. Spolu s vitaminy skupiny B a hořčíkem je rybí olej báječnou prevencí proti nejrůznějším zdravotním problémům, včetně bolestivé menstruace. Vitaminy skupiny B i rybí olej je navíc možné užívat dlouhodobě! Dnes naštěstí lze podávat ve formě tobolek, nikolik velmi nedobrého oleje na lžičce. 

Řízená a kontrolovaná detoxikace

​Toxická zátěž v určitých částech mozku, nerovnováha v hormonálním či v urogenitálním traktu může vést k celé škále potíží, spojených nejen s menstruací, ale také s obtížným přechodem nebo sníženou schopností otěhotnět. Vyzkoušejte detoxikaci Joalis - zkušený poradce vás provede celou detoxiakcí, která může trvat několik týdnů, měsíců i let - vždy záleží na intenzitě a druhu toxické zátěže. Výsledky však stojí za to - jsou ohromující. 

Vale mouce a cukru 

​Není nutné vzdát se bílé mouky, respektive lepku, a rafinovaného cukru nadobro. Stačí vědomě obě tyto položky omezovat a sledovat své tělo, jak na tuto změnu bude reagovat. Zkuste to třeba po dobu jednoho cyklu - výsledky by se měly ukázat hned u první menstruace. Naslouchejte svému tělu. Když si bude žádat umírněnost ve stravě týden i dva před menstruací, dopřejte mu ji. 

Pohyb 

​S bolestmi v podbřišku má málokterá žena pomyšlení na sport. Pokud se ale překonáme, udělá nám to dobře. Pozor, rozhodně se v době menstruace nedoporučuje žádná velká dřina. Ideálními činnostmi jsou třeba chůze nebo jóga. Pokud opravdu nemáme sílu, zkusme se pověnovat nějaké dechové technice, která nám pomůže místo s bolestmi hezky uvolnit. 

Každá žena by ke svému tělu měla přistupovat nadmíru zodpovědně a především s úctou. 
Zaslat dotaz do poradny