S dětmi je svět barevnější

Fotky celebrit, které po porodu ukazují vyrýsované břišáky jsou (de)motivující. 

Před pár lety dostaly celý svět do kolen fotky švédské blogerky a milovnice fitness Caroline Berg Eriksen, která se těsně po porodu (3 dny) chlubila na instagramu dokonale vypracovaným tělem. Reakce byly různé, vedle obdivu také nenávistné útoky. Těmito fotografiemi totiž udělala přítrž všem výmluvám novopečených maminek, které nemají zrovna výstavní postavu, na to, že jsou přeci zrovna po porodu. Tři dny po něm vypadat jako kulturistka, zvlášť když jste nikdy předtím necvičila, je už trošku extrém, ale zhubnout do své původní váhy lze.

Pokud se řekne slovo „cvičení“, většina z nás si představí obrovské kovové stroje, které nemají tak daleko k mučicím nástrojům. Navíc opakovat každý den v posilovně do zhloupnutí pár obehranných cviků vydrží jen málokdo. Na to už musíte mít opravdu velkou motivaci. Naštěstí se v poslední době vynořilo na světlo světa pár druhů cvičení, které kloubí dohromady hudbu a zábavu a navíc se vám rozhodně hned tak nepřejí. Proto alespoň jednou v týdnu zaúkolujte prací o domácnost manžela či babičky a běžte si zacvičit. Nezdá se to, ale ať už si vyberete jakýkoliv fitness program z těchto tří, věřte, že se domů budete vracet šťastnější, spokojenější a třeba i o nějaké kilo lehčí.

Piloxing

Tento fitness program, který kloubí dohromady tanec, box a pilates, vytvořila švédská tanečnice Viveca Jensen. Za úkol si dala najít sport, který by ženy posiloval nejen fyzicky, ale i psychicky. Uvědomila si, že každá z nich má dvě stránky – křehkou (pilates) a drsnou (box). Tohle cvičení kopíruje přesně obraz ženy dnešní doby. Navíc vás bude bavit a přímo vás napumpuje energií a elánem.

Bokwa

Bokwa je úplně nový druh cvičení, který u nás i na Slovensku dělá teprve své první krůčky. Vymyslel ho jeden z nejvyhledávanějších fitness instruktorů v Los Angeles. Zezačátku ho ukázal jen svým klientům a na svět oficiálně přišel až v roce 2012. Rázem si našel fanoušky po celé zemi. Je úplně jiný, než všechna cvičení, které jsme do teď poznali. K cvičení bokwy totiž nepotřebujete být tanečně ani jinak nadaní. Stačí vám poslouchat hudbu a dodržovat rytmus. Kroky se tvoří na základě tvarů různých písmen a číslic. Když si je už pořádně osvojíte, můžete si začít cviky obměňovat sama, ovšem musíte se držet základní struktury. Chcete třeba tleskat rukama či vykopnout nohu? To klidně můžete.sport-2262083_1280.jpg

Zumba

Zumba je cvičení, které tak trochu připomíná taneční party. K jeho vzniku se váže docela zajímavý příběh. Vytvořil jej taneční choreograf (např. Shakiry) a trenér Beto Perez. Přišel na něj úplně náhodou, když měl mít jednou hodinu aerobiku. Zapomněl si doma totiž kazetu s hudbou. Rozhodl se tedy improvizovat a použil tu, kterou právě poslouchal v autě. Lidem se to tolik líbilo, že si o podobné hodiny začali říkat sami.

Zumba je směs latinskoamerických, orientálních, afrických i řeckých tanců s aerobikem. Jde hlavně o přerušovaný trénink (intermittent training), kdy se střídají rychlé a pomalé skladby. Tepová frekvence se po celou dobu udržuje v aerobní zóně. To všechno jen kvůli jedinému cíli – spalovat tuky a zároveň formovat a posílit celé tělo.

 

Zaslat dotaz do poradny