S dětmi je svět barevnější

Vyšetření, kterého se obává řada žen, které jsou těhotné ve věku vyšším než 35 let. 

Dříve bylo normální, když ženy rodily ve věku kolem dvaceti let. Doba se změnila a dnešní ženy mateřství odkládají - nejprve se věnují kariéře, budují si finanční zázemí, či nemají vhodného kandidáta na pozici tatínka. Zkrátka žen nad třicet, které se chystají rodit své první dítě, přibývá. Tím se však bohužel zvyšuje i riziko, že jejich dítě nebude úplně zdravé.

Budoucím matkám, které přesáhnou 35 letou hranici, proto lékaři doporučují vyšetření plodové vody (amniocentázu). Amniocentáza se dále doporučuje i ženám, které mají nějakou dědičnou chorobu v rodině (např. cystická fibróza), nebo těm, které mají partnera staršího padesáti let. Dalšími faktory, kvůli kterým by se ženy měly podrobit tomuto vyšetření, jsou opakované potraty v anamnéze, pozitivní biochemický screening nebo podezřelý nález na ultrazvuku.

Jak to probíhá?

Plodová voda se odebírá většinou kolem 16. týdne gravidity. Není to náhodné datum. V tuhle dobu je jí relativně nejvíce a nehrozí tak poranění plodu. Druhý důvod je, že na výsledky vyšetření si musí budoucí rodiče počkat přibližně 2-3 týdny a pokud by se prokázalo, že plod není úplně v pořádku, mají možnost rozhodnout o ukončení těhotenství. Tato lékařská procedura dokáže určit chromozální vady plodu, vývojové poruchy, infekce nebo vrozené poruchy mozku.

Samotný odběr potom není bolestivý a trvá jen několik minut. Žena leží na zádech. Pomocí ultrazvuku se stanoví poloha plodu z toho důvodu, aby nedošlo k jeho poškození. Vpich se provádí bez lokálního znecitlivění a je srovnatelný s tím, když vám berou krev. Většinou je tento pocit popisován jako „tupý tlak“. Odebírá se asi 20 ml plodové vody, která je následně posílána do cytogenických a biochemických laboratoří.Odběr plodové vody není sice přímo srovnatelný s operací, ale stejně je nutné, aby budoucí maminka několik dní po něm odpočívala a nezvedala těžší věci.

Zátěž na psychiku

Amniocentéza sice není náročná procedura, co se týče složitosti výkonu, ale psychikou rodičů dokáže zahýbat pořádně. Tři týdny, po které musí čekat na výsledky odběrů, jsou dlouhá doba. Navíc, tak jako všechny testy, nejsou ani tyto stoprocentní. Mohou vám vyjít pozitivní hodnoty, ale skutečnost může být naprosto jiná a naopak. Odběr plodové vody navíc s sebou nese i mírné riziko potratu (1%) nebo předčasného porodu. Na druhou stranu však díky tomuto nenáročnému odběru získáte pocit klidu. Pokud se bojíte bolesti, zbytečně se nestresujte, miminku to neprospívá. Zákrok samozřejmě máte možnost odmítnout, obzvláště když k němu není důvod (věk, dědičnost).

Je to jen na vás

Lékař sice dává doporučení, ale finální rozhodnutí je vždy na vás, budoucích maminkách. Pokud tedy  vy sama cítíte, že by pro vás vyšetření bylo příliš stresující, odmítněte ho. Máte na to nárok. 

Zaslat dotaz do poradny