S dětmi je svět barevnější

Cukroví, vaječný koňak a mnoho dalších dobrot. Víte, že se dají i ozdravit?

Vánoce klepou na dveře a s nimi i řada nástrah v podobě cukroví, zvýšené konzumace alkoholu a celkového popuštění zásad. Někdy však stačí jen pár úprav a z přeslazeného cukroví je rázem celkem zdravá dobrota. Jak na to? 

Jde to i lépe (zdravěji)

Zde je pár tipů, kterých když se budete držet, můžete si bez obav pár kousků cukroví dopřát. A to bez výčitek. 

  • Změňte mouku – bílá mouka neobsahuje žádné vitaminy, minerály ani vlákninu, navíc zhoršuje trávení a překyseluje organismus. Zkuste ji vyměnit za špaldovou, pohankovou, grahamovou nebo pšeničnou celozrnnou.
  • Nepoužívejte bílý cukr - nahraďte ho třeba kokosovým, třtinovým, nebo raději přírodními sirupy jako je javorový, agávový, rýžový, kukuřičný atp. Cukr lze nahradit také stévií nebo máčenými rozinkami ve vodě.
  • Dejte si pozor na čokoládu – vybírejte jen tu nejkvalitnější s vysokým obsahem kakaa. Kvalitní čokoláda by měla mít vždy minimálně 30 % kakaa, ideální je samozřejmě ještě vyšší podíl.
  • Nahraďte kandované a sířené ovoce – kupujte jen to v biokvalitě, protože bio značka síření zakazuje. Sířením si ovoce uchovává svou původní barvu. Zabraňuje přirozeným enzymatickým změnám (hnědnutí ovoce). Na kandované ovoce zapomeňte úplně. 

Ukázky, že to jde i jinak si můžete vyzkoušet na vlastní chuťové pohárky. Zde pár receptů. 

Pomerančové linecké sušenky z celozrnné mouky

1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek celozrnné mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 hrnek cukru, špetku soli, 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1 větší vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžičku nastrouhané pomerančové kůry

Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V mixéru rozmíchejte cukr s olejem. Míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte směs mouky a mixér nechejte zapnutý tak dlouho, dokud nevznikne hladký krém. Poté přidejte vajíčko, pomerančovou kůru a vanilku. Těsto rozdělte na dvě části, z každé udělejte placku, kterou srolujte a nechte v ledničce odpočinout. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto vyndejte z lednice a rozválejte asi tak na třícentimetrovou placku. Vykrajujte jakékoliv tvary, které pokládejte na pečící papír. Pečte asi 10 – 12 minut, dokud sušenky nezezlátnou. Po vychladnutí je můžete slepovat marmeládou.

Makronky z ovesných vloček

15 dkg ovesných vloček, 10 dkg cukru (použijte třtinový – hnědý cukr), kávovou lžičku medu, vejce, 3 dkg másla, citron, 3 dkg nasekaných mandlí nebo oříšků, půl balíčku prášku do pečiva, trošku špaldové mouky

Máslo, cukr a vejce utřete. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto. Na plech dejte pečící papír a klaďte na něj hromádky z těsta velké asi tak jako vlašské oříšky, které pak zmáčkněte na plocho. Pečte do zlatova.

Vánoční tyčinky s javorovým sirupem

250 g ovesných vloček, 110 g másla, 50 g třtinového cukru, 90 – 100 g javorového sirupu, lze nahradit i medem

Na pánvičce smícháme všechny suroviny a mírně zahřejeme. Utvoří se nám tak těsto, které rozprostřeme na placku a vykrájíme tyčinky. Na pečícím papíru je v troubě pečeme do zlatova.

Tradice vánočního cukroví je u nás silnější než kapr a bramborový salát. Najdeme ho v každé rodině, na každém svátečně prostřeném stolu. A je tak těžké odolat. Pokud se ale budete držet nabídnutých rad, můžete si vy i vaše dítě letos trošku zahřešit bez obavy, že bychom organismus vystavili zátěží. Proto vyzkoušejte naše recepty nebo změňte suroviny ve vašich oblíbených receptech.

Zaslat dotaz do poradny