S dětmi je svět barevnější

Žluté hlavičky pampelišek na jaře rozzáří nejednu louku. Využijte sílu této léčivky.

Pampeliška neboli smetanka lékařská. Snad žádná jiná bylinka není tak oblíbená jako tato krásná, žlutě zářící rostlinka, měnící se po čase v chuchvalec drobných, bílých padáčků.

Původ
Pampeliška je rozšířena na celé severní polokouli. U nás se vyskytuje zejména na loukách, mezích a téměř na všech travnatých místech. Kvete od dubna do srpna, plodem jsou nažky s bílým padáčkovitým chmýřím, díky kterému se semena velmi snadno šíří větrem na velké vzdálenosti.
V literatuře objevíme pampelišku už u slavného arabského lékaře Ibn Sína, známého jako Avicenna, který už ve své době léčil překrvení jater a vodnatelnost čerstvou šťávou z pampelišky.


Avicenna neboli Ibn Síná, nejvýznamnější středověký učenec, přírodovědec a lékař

Využití
Pampelišky sbíráme v období od května do září. Nať s kořenem v březnu až dubnu. Čerstvé listy pampelišky jsou i zdravou zeleninou. Ve 100 g čerstvých listů je až 100 mg vitamínu C, vitamín A, B, D a minerální látky. Hořkou chuť listů odstraníme buď dvojím spařením, nebo ponořením na půl hodiny do slané vody. Pro velký obsah inulinu se salát s listů pampelišky doporučuje i jako vhodná zelenina pro diabetiky. Kořen pampelišky sbíráme před rozkvětem rostliny, máčíme ho ve studené vodě a rozříznutý napůl necháme několik dnů na slunci zavadnout. Pak se suší v dobře větrané místnosti.

Léčivé účinky pampelišky
Listy spolu s kořeny pampelišky se po staletí užívaly k léčbě žlučníku, jater, ledvin a kloubních problémů. Pampeliška je všeobecně považována za čističe krve. Je užívána při rozličných onemocněních včetně ekzémů.

Pampeliška se tradičně používá v následujících indikacích

  • zácpa (kořen)
  • edémy - otoky (listy)
  • trávicí potíže a pálení žáhy (listy i kořeny)
  • podpora funkce jater (kořen)
  • těhotenství a podpora po porodu (listy i kořen)


Pampeliškový med... i věneček
V dřívějších dobách (a místy ještě i dnes) se na vesnici udržovala tradice vití věnečku z pampelišek. Která dívka ho nevila, jako by nebyla. A zatímco děvčata vila věnce, jejich babičky připravovaly vynikající pampeliškový med.

Pampeliškový med

  • Na čistém, nezaprášeném místě natrháme asi 200 kusů pampeliškových květů
  • Vypereme, přidáme litr čisté vody, citrón nakrájený na kolečka
  • Povaříme asi 15 minut.
  • Necháme 24 hodin vyluhovat.
  • Potom slijeme, dobře vymačkáme a na litr tekutiny přidáme kilogram cukru.
  • Vaříme do mírného zahoustnutí asi jednu až 1 a 1/2 hodiny.
  • Hotové dáme do menších skleniček a uzavřeme.


Redakčně zpracováno
Foto: samphotostock.cz
Použitý zdroj: Bellmann, Heiko, Velká kniha o rostlinách, Knižní klub 2009,

 

Zaslat dotaz do poradny