S dětmi je svět barevnější

„Rozhod‘ jsem se léčit lásku lééékořicí,“ zpívá Václav Neckář v jedné ze svých hitovek.

A ví proč. Autor písně zřejmě dobře věděl, že takové žvýkání kořene lékořice vzbuzuje vášnivou lásku. Ale k tomu se ještě dostaneme.

Původ
Ve skutečnosti je název lékořice odvozen ze starořeckého slova „glukurrhiza“, což znamená „sladký kořen“. Lékořice pochází původně ze Středomoří. V českých zemích se začala pěstovat až v 16. století, kdy ji do střední Evropy rozšířili Benediktíni z Bamberku. Zplaněla na jižní Moravě v okolí Mikulova, kde ji dnes můžeme nalézt na jižních a jihovýchodních stepních svazích.

Pěstování
Lékořice roste nejlépe v úrodné, hluboké kypré půdě na slunných místech a sklízí se na podzim (září až prosinec), dva až tři roky po výsadbě. Lékořicový extrakt se vyrábí vařením kořene a následným odpařením vody. Výtažky z lékořice se vyrábí jak v pevné formě, tak ve formě sirupu. Množení probíhá dělením časně z jara. Výsev na podzim.




Použití v kuchyni
Příchuť lékořice obsahuje široká škála cukrovinek, likérů a nealkoholických nápojů. Je však třeba upozornit, že chuť ve většině cukrovinek je posílena ještě anýzovým olejem a skutečný obsah lékořice je velmi nízký. Asi nejznámější „cukrovinka“ ve spojitosti s lékořicí je pendrek. Jde vlastně o zahuštěný a upravený extrakt z lékořicového kořene. Klasický postup při výrobě je poměrně jednoduchý. Kořen lékořice se nakrájí na drobné kousky, rozmačká a umele v mlýnku. Získáme výtažek, který se vaří v měděném kotli, až nabude hnědočerné barvy a zhoustne.
Do obchodů se dostával lékořicový extrakt jako dlouhé, tmavé válečky - pendrek.

Název je patrně zkomolenina z německého Bärendreck (medvědí lejno). Za studena je hmota křehká, za tepla se mění na ohebnou a tažnou. Pendrek působí velmi pozitivně při žaludečních potížích a také napomáhá hojení aft v ústech. Jeho žvýkání zabraňuje díky svým antivirovým a antibakteriálním účinkům také vzniku zubního kazu (na rozdíl od jiných cukrovinek). Lékořicí se upravuje také chuť tabáku.

Využití v lékařství
Využití lékořice v lékařství je velmi široké. Jde o jednu z nejstarších léčivých rostlin na světě. Uvádí se již v egyptských papyrusech několik století před n. l. jako lék na katary dýchacích cest. V roce 1923 byla archeology dokonce objevena ve velkém množství v jedné z faraonských hrobek. Ve starověké Indii byla lékořice svařená v mléce společně s cukrem, kořenem šáchoru a pepřem používána jako afrodisiakum. Užívala se i ve středověku. I v českých zemích bylo k tlumení dráždivého kašle užíváno nejčastěji odvaru z lékořice. Dodnes je lékořice součástí sirupu proti kašli.
Lékořice působí také jako mírné projímadlo a může být použita i jako lokální antivirotikum pro pásový opar, oční, ústní nebo genitální opar. Látky z lékořice podporují také tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů.
A konečně něco pro nízkotlaké! Žvýkání pendreku či pendrekových bonbonů zvyšuje krevní tlak.


Magické účinky lékořice
Jak už bylo řečeno v úvodu, žvýkání kořene lékořice prý vzbuzuje vášně. Totéž se doporučuje, chcete-li se odnaučit kouřit. V mystice je lékořice spojována především se sexuální magií.  Pokud ji dáte v plátěném sáčku pod polštář do ložnice, zažijete nevídané. Ze dřeva lékořice se prý také vyrábějí kouzelné hole.

redakčně zpracováno,
použitý zdroj:L. Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost
foto: samphotostock.cz

Zaslat dotaz do poradny