Kopřiva je sice brána jako plevel, ale přesto je velmi užitečná. Zejména na jaře je plná vitaminů a minerálů.
Pokud chcete s příchodem jara něco udělat pro své tělo, zvolte očistu organismu. Zajděte „na nákup“ k Matce přírodě a začněte rostlinkou, která je příznačná i k nadcházejícím Velikonocům.
Jmenuje se kopřiva.
Výskyt kopřivy
Kopřiva je brána jako plevel. Jak urážlivé pro „bylinku“ s tolika užitečnými vlastnostmi, které se dají využít pro krásu i pro zdraví.
Tato zelená žahavá rostlinka se vyskytuje na rumištích, na loukách, u lesa nebo v příkopech. Většinou tam, kde není pravidelná péče o porost. Má ráda spíše stinná místa, ale nalezneme ji i na slunci.
Sběr kopřivy
Kopřiva se sbírá na jaře. Lidoví léčitelé doporučují její sběr od chvíle, kdy se objeví, až zhruba do 15. května. To je prý nejúčinnější. Dá se ale sbírat i později, přibližně do září. Nejvhodnější pro sběr jsou mladé lístky kopřiv velkých maximálně 20 cm. Mohou se sbírat ale i celé vrchní výhonky. Jen pozor na místa, kde kopřivu sbíráte. Jelikož je velkým sběračem dusičnanů a těžkých kovů, je potřeba ji sbírat na odlehlých místech, ne u silnice nebo v blízkosti průmyslové zóny.
Léčebné účinky
Kopřiva obsahuje kyselinu křemičitou, mravenčí, acetylcholin, množství minerálních látek, zejména vápníku, draslíku, železa a sodíku či sirných látek, vitaminy skupiny B, betakaroten a velké množství vitaminu C. Je to taková multivitaminová a minerální bomba. Mladé listy kopřivy posilují organismus a snižují hladinu cukru v krvi. Jsou proto vhodné pro diabetiky. Z kopřiv si můžete udělat také odvar na vlasy, které jsou po zimě unavené. Díky kyselině křemičité, která ma vlil i na pevnost vlasů a nehtů, jsou vlasy pak silnější a bohatší. (Odvar se nedoporučuje na blonďaté vlasy). Pokud se kopřivou popálíte, nebudete mít revma.
Využití v kuchyni
Naše babičky běžně vařily špenát z kopřiv. Dodnes se mladé kopřivy přidávají do velikonoční nádivky nebo také do bramboráků. Kopřivový čaj má močopudné účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a posiluje organismus. Málokdo ví, že také odstraňuje zápach z úst po požití česneku, cibule nebo alkoholu. Elixír z kopřiv pomáhá proti chudokrevnosti.
špenát z kopřiv
Elixír z kopřiv
Nasbírejte mladé lístky kopřiv, pečlivě propláchněte studenou vodou, potom je nakrájejte na menší části a rozmixujte v mixéru. Snáze se mixují, když k nim přilijete trochu vody. Nejlépe převařené a vychladlé. Šťávu, která je temně zelená a poměrně hustá, můžete trochu naředit. Potom ji sceďte, nalijte do čisté lahve a uložte do lednice. Každý den si na lačno dejte polévkovou lžíci a užívejte asi měsíc. Časem šťáva začne hnědnout, ale toho se nelekejte, na kvalitu to vliv nemá. Na chudokrevnost ale ano :-)