S dětmi je svět barevnější

Okusování nehtů se týká mnoha dětí různého věku. Jak tuto situaci řešit? A čeho se vyvarovat?

Zatímco v miminkovském věku se jedná spíše o objevování a ochutnávání vlastního těla, s přibývajícím věkem se z okusování nehtů stává zlozvyk. Na co může kousání nehtů poukazovat? A jak dítě přirozeně tohoto zlozvyku zbavit?person 1205140 1920

Ruce jsou jednou z vizitek člověka. Ruce nelžou, je na nich krásně poznat náš věk, ale i třeba zdravotní stav, včetně toho psychického. O tom, jak budou ruce vypadat v dospělosti, rozhoduje i taková maličkost jako kousání nehtů v dětském věku.

Kousání nehtů nejsou jen „ošklivé“ prsty

Kousání nehtů je zlozvyk, který se objevuje u dětí i dospělých. To, že s nehty není něco v pořádku, poznáte hned. Jsou nevzhledné. Kousání nehtů však není jen o nepěkném vzhledu, přináší také řadu rizik a negativ. Za nehty se shromažďuje a přežívá řada mikroorganismů a některé jsou pro náš organismus nebezpečné. Tím, že dítě nehty okouše, spořádá i je. Někdy to může být sice prospěné pro trénink imunity (patogeny v malém množství učí naši specifickou imunitu je rozpoznat, aniž by došlo ke vzniku samotné nemoci), má to ale jednu podmínku – dítě musí být zdravé. Jinak spíše dochází k oslabení organismu.

V případě, že problém trvá delší dobu, může dojít i k poškození nehtového lůžka a následné deformaci prstů. Typické jsou „krátké“ nehty, lámavé nehty, jakési bambulky z prstů. Dítě navíc může ztratit citlivost v prstech a zhorší se mu jemná motorika. Prsty mohou dokonce bolet. Nehledě na to, vedle nehtů dítě zpravidla odlupuje nebo okusuje ještě kůžičku okolo. Může tedy dojít i ke krvácení a zvyšuje se riziko vzniku zánětu.

Nejčastější příčiny okusování nehtů

Nehty jsou do určité míry zbraní, kterou nám příroda nadělila. Z hlediska psychosomatiky se tedy pojí s agresivitou, nervozitou, výbušností, konfliktem. Okusování nehtů může u dítěte tedy naznačovat vnitřní napětí, pocity nespravedlnosti a nevyřešené konflikty. Dítě se dokonce může cítit ohroženo. Může tímto způsobem reagovat na vztahy v rodině (i ve vztahu k prarodičům, či v budoucnu ke tchýni a tchánovi). Okusování nehtů může být prostředek, jak zvládnout sourozeneckou rivalitu, přílišnou pozornost rodičů (zejména u jedináčků) a jejich důraz na výkon a dobré výsledky, změnu režimu nebo kolektivu.Okusování nehtů je typický dětský zlozvyk

Tipy, jak dítě odnaučit kousat si nehty

  1. Všímejte si, v jakých situacích dítě začne nehty okusovat. Podpořte dítě v tom, aby si i samo vnímalo, kdy má tendenci si nehty kousat. Najděte variantu, jak si ulevit od napětí. Co třeba antistresový míček nebo hlazení oblázku? Pomůže i pravidelná fyzická aktivita.
  2. Prohlédněte si ruce. Naučte dítě vnímat své tělo a s ním i ruce. Hrajte si s rukama, ohýbejte prsty, ukažte si, jak vypadá zdravý nehet. Pečujte o ruce – natírejte je, masírujte, dělejte manikúru, nehty zkracujte a pilujte. Holčičky si mohou nehty i fešácky nalakovat.
  3. Mluvte spolu a naslouchejte. Nepodnikejte výslech, ale udělejte si na své dítě čas, hrajte si, zaveďte uspávací rituály, čtěte. Vyprávějte dítěti, co jste přes den dělali vy a motivujte ho tím, aby i ono zmínilo, co jej přes den zaujalo. Dítě zpravidla začne samo vyprávět, jakmile se uvolní u hry. Naslouchání není okamžité komentování nebo poučování. Buďte empatičtí a vnímejte, co vám dítě skutečně říká a hlavně nezlehčujte „jeho“ trápení, jakkoli se vám může zdát banální.
  4. Povzbuďte v dítěti zdravé sebe-uvědomění. Ačkoli je přístup k pochvalám sporný, najděte způsob, jak oceníte to, co se vám líbí. Někdy stačí i prosté děkuji. Některé dítě potřebuje i vlastní úkol, kdy se cítí důležitě. Opět se může jednat o vynesení koše nebo pomoc při sundávání prádla.
  5. Pozor na stres i nudu. Příliš aktivit, které jste navíc iniciovali vy, dětské psychice nepomáhá. Dopřejte dítěti také čas na nicnedělání. Zároveň však pozor na svou vytíženost, kdy jeho snahy o kontakt odbýváte spojením „za chvíli“.
  6. Poraďte se s odborníkem. Pokud problém navzdory veškeré snaze trvá, je vhodné navštívit i dětského psychologa.

Tip: U předškolních dětí a batolat věnujte péči i nehtům na nohách. Vazy ještě nejsou ztuhlé a dítě někdy svůj zájem přenese tam. Ve vyšším věku pak nehty a kůžičku trhá.

nail art 2688565 1920Čemu se vyvarovat

Je třeba si uvědomit, že kousání nehtů nemusí být pro dítě vědomou záležitostí. Nehty si zpravidla nekouše jen pro činnost samotnou. Spíše se snaží tímto způsobem zbavit napětí, které cítí a neumí jej jiným způsobem uvolnit. Jednoduše místo dospělé „cigarety“ sáhne po své ruce. Co by mělo být tabu při odnaučování kousání nehtů, jsou fyzické tresty (od pohlavků, po plácání přes ruku či zadek), křik, výsměch, ponižování a výhružky. Možná si ještě někdo vzpomene, že dříve se dětem nehty balily v pepři, lakovaly se speciálním lakem, případně zalepovaly. I na to raději zapomeňte, pokud to je forma trestu nikoli „pomůcka“, na které se s dítětem domluvíte. Jinak napětí „jen“ zvýšíte. Znevažování a shazování dítěte před jinými dětmi Podívej, jaké má Mařenka krásné ruce nebo dospělými také nepřinese pozitivní účinek. Navodí spíše pocity viny.

Pozor, ať jeden zlozvyk nevyměníte za druhý

Při odnaučování okusování nehtů je třeba také zohlednit fakt, že pro dítě je to skutečně „relaxace“. Pokud mu tento způsob uvolnění seberete a zároveň ne(vy)řešíte situaci, kdy potřeba tohoto zlozvyku vzniká, dítě si najde jiný „nevhodný“ způsob uvolnění. A vy zjistíte, že kousání nehtů byla ještě procházka růžovým sadem. Je tedy nutné pracovat i na stabilizaci psychiky dítěte a naučit ho, jak náročnější/stresové situace zvládat, aniž by oslabilo své tělo nebo psychiku. Nečekejte, že to bude umět přes noc nebo za pár měsíců. Tato záležitost je totiž celoživotním úkolem a často nemizí ani v dospělosti. Tam si sice nehty nekoušeme, ale ruku na srdce, kdo si nikdy nepočmáral zápisky z jednání, nehodil tužku přes půl kanceláře nebo si nekousal ret?

Zaslat dotaz do poradny