S dětmi je svět barevnější
Proč je dobré u dětí podporovat čtení?

Kniha je klíčem k fantazii, kreativitě a empatii. I proto by v dětském světě neměla chybět.

Kniha je živou bytostí, se kterou vedeme dialog. Čtením se stáváme součástí příběhu. Naučíme se „číst“ nejen mezi řádky, ale i za slovy. Kdo se opravdu někdy začetl, ví, že se ocitl v tajuplném světě, který má svá pravidla a s tím reálným nemá, co společného. Díky knize jako by slova ze stránek sama skákala do hlavy v podobě obrazů a příběh se rozrůstal do úžasných tvarů. S každou další knihou se schopnost „číst“ vyvíjí a vedle obrazů se přidají i zvuky, chutě, vůně a… emoce. Je dobré dětem tento svět nechat zažít.

Kniha nebo elektronika?

Řada rodičů si libuje nad tím, že je dítě hodné u pohádky, kterou mu pustí v televizi, na počítači či tabletu. Nezřídka je vidět dítě, které jede po městě v kočárku a v ruce třímá mobil, ze kterého „ječí“ nějaký animák. Ano, jako první pomoc je to určitě řešení, přesto žádná elektronika nenahradí knihu. Zatímco sledování elektroniky je pasivní přijímání informací, navíc často velmi zjednodušených a schématických (prostě film je omezen časem i prostorem), čtení poskytuje prostor pro vlastní tvorbu (zde žádná omezení nejsou). Za slovy si také můžeme představit cokoli. Nevěříte? Zkuste to. Když se řekne pes, každý si sice představí tvora čtyřnohého a vydávající zvuky haf, ale zda je malý, velký, s ocáskem či bez, s dlouhými či krátkými chlupy a jak barevný už je na každém z nás. A přesně tak je to se slovy v knize. Televize a elektronika nás o toto ochudí. Obraz je daný.

Čtěte dětem před spaním

Čtení knížek podporuje u dětí fantaziiNejlepší způsob, jak dětem svět knih představit, je číst jim před spaním. I těm úplně nejmenším. Stačí váš hlas, který dítě uklidňuje, a tak si s knihou vytvoří milý vztah. Vnímá, že má vaši pozornost, a i když jako malé neudrží úplně příběh, baví ho ta atmosféra. V jednom filmu dokonce tatínek miminku předčítá sportovní výsledky hlasem jako by vyprávěl pohádku. Šťastní byli oba. Menší děti ocení obrázkové knihy s trochou textu. Trénují paměť, a i samy vám pak začnou předčítat. Obrázky (Krteček, Čtyřlístek, Zvířátka z farmy, z lesa…, říkanky) si pak můžete i vyprávět, sami příběhy vymýšlet. Nezřídka si dítě zapamatuje jeden i více dílů nazpaměť. Úplně samo, bez úsilí. Nebraňte se tedy čtení jednoho příběhu stáááále dokola.

Jak naučit dítě číst? Zapojte písmenka do života

Slovo motivace je ošemetný pojem. Pokud nemáme k určité činnosti ochotu ji dělat, pak nastupuje nátlak v podobě motivace. Logické argumenty však po určité době selžou. Zkuste tedy v dětech „nezabít“ přirozenou touhu objevovat, i když možná přijde dřív nebo jinak, než čekáte. Zároveň neposouvejte své požadavky dál jen kvůli tomu, aby bylo dítě „napřed“. Děti objeví písmenka velmi rychle. Už kolem 3. roku si všimnou, že se například čísla ve výtahu opakují, že je někde napsáno WC, případně se naučí první písmeno svého jména a pak ho hledají okolo sebe. I ve větvích stromů, v mracích. Velkým pomocníkem jsou SPZ aut, kde se to písmenky hemží. Písmenka můžete „kreslit“ i na hřišti do písku. Hrajte si s nimi, ale „netrénujte“. Pokud už dítě začíná pomalu číst, nechte ho objevit to, co ho přitahuje. Nenuťte mu „vhodnou“ knihu.

Několik důvodů, proč by děti měly číst

boy 5731001 1920I ten, kdo nevěří na tajemné příběhy, které se v našich hlavách odvíjejí, dozajista nepopře prokazatelně pozitivní dopady knihy na dětský (i dospělý) život.

  1. Roste slovní zásoba a schopnost slova aktivně použít.
  2. Zlepšuje se vyjadřování i dovednost pochopení významu konverzace.
  3. Prodlužuje se doba, kdy dítě udrží pozornost.
  4. Vnímání vztahů, a to v relativně bezpečném světě fantazie. Některé postavy se z pozitivního hrdiny stanou padouchy a naopak.
  5. „Bezpečné“ objevování (resp. pochopení) emocí a jejich dopadů. Prožití určité emoce je skutečně na fyzické úrovni (mozku je jedno, že si to dítě „jen“ představuje). Je to svým způsobem návod, jak zvládnout těžší situace i v životě.
  6. Podpora kreativity.
  7. Vnímání vývoje (času). Díky příběhu dítě pochopí, že něco začíná, nějak se vyvíjí a také končí. Kniha mu ukazuje přirozený tok „času“.
  8. Práce s textem přirozeně podpoří schopnost se učit gramatiku daného jazyka. Dítě ji bude mít „nakoukanou“.

Pár knižních tipů

Nabídka knih na trhu je ohromná, a tak se rodičům občas stane, že se v tom množství trošku topí. Nelze říci, která kniha je „nejlepší“. Vždy je třeba přihlédnout k osobnosti dítěte. Nicméně přinášíme tipy, které se osvědčily řadě rodičů. Dobrou zprávou je, že je lze půjčit v knihovně!

  1. Klasické pohádky (Bratři Grimmové, Božena Němcová…) v sobě nesou určitý archetypální příběh. Stejně jako život nejsou úplně růžové, a ne vždy dobro zvítězí nad zlem způsobem, jakým bychom čekali. Nicméně děti obvykle fascinují. Nové pohádky tento přesah zpravidla nemají, nejsou proto však špatné.
  2. Indigové pohádky – pohádky, které vás přesvědčí, že vesmír je skvělé místo plný kreativity a svobody.
  3. Fimfárum – i když jsou příběhy panem Werichem ztvárněny dokonale, kniha je ještě o něco lepší, dejte jí ve své knihovně šanci.
  4. Deník malého Minecrafťáka – zejména jako podpora vztahu otec-syn je tato kniha skvělá. Ženy se obvykle ztratí. Existuje i komiks.
  5. Deník malého poseroutky – série knih, kde hrdinou je takový „normální“ kluk.
  6. Rafaelova škola – série zejména pro dívky. Hrdinkou je dívka, která prochází školou a s každým novým ročníkem se stává jinou bytostí (vílou, dryádou, elfkou…).
  7. Klub tygrů – povedená série detektivních příběhů s interaktivní lupou. Krátké příběhy, které jsou čtivé a nutí i přemýšlet a domýšlet.
  8. Lapuťák a kapitán Adorábl – spíše pro starší děti, ne každému styl autora sedne, ale pobaví se většinou i dospělý čtenář.
  9. Agnes a zakázaná hora – tajuplná kniha o dívce, která hledá svůj dar a životní směr. Rozhodně není jen pro děti.
  10. Legenda o Podkinovi Jednooušku – dobrodružná sága ve stylu fantasy.
  11. Příběh, který nikdy nekončí – zatímco film Nekonečný příběh známe všichni, kdo z nás četl knihu? Vězte, že se vám zatají dech, jak moc je lepší…
  12. Ezopovy bajky – pro dospělé klasický formát bajek děti baví, navíc krásné ilustrace Adolfa Borna nelze nemilovat.
  13. Tatínku, ta se ti povedla – typický „Svěrákovský“ humor zaujme nejen děti, ale i dospělé předčítače.
  14. Děvčátko Momo a ukradený čas – poetický příběh, který vtáhne čtenáře do fantazijního světa už z prvních stran.
  15. Z kreslených knih/komiksy s myšlenkou a humorem: Morgana a Morgavsa, Tryskošnek, Pokémon (příběh se čte odzadu jako japonská kniha), Dogman či Kapitán Bombarďák
Zaslat dotaz do poradny