S dětmi je svět barevnější
Imunitu podpoří i slunce a moře

Cesta k moři je vlastně takovou zdravotní výpravou za sluncem a blahodárným prosoleným prostředím.

Je paradoxem, že sebe i své děti následně ukrýváme pod vrstvami opalovacích krémů, oblečení, slunečníky či plážovými stany. Řešením samozřejmě není položit dítě či sebe na rozpálený písek a čekat na zázrak, ale je dobré se zamyslet, jak z přímořských darů získat to nejlepší. Zkusme se tedy na pobyt u moře podívat jako na něco víc než jen lepší dovolenou.

Slané prostředí a vliv na zdraví

Slaná voda je v kombinaci se sluncem blahodárná v mnoha ohledech. Aby bylo dosaženo opravdu kvalitních výsledků, je dobré setrvat u moře alespoň 3 týdny. První týden totiž dojde k „reakci“ na prostředí, která může být i bouřlivější a problémy, o kterých jste si mysleli, že jsou vyřešeny (ekzémy, kašel, únava) se projeví naplno. Druhý týden obvykle probíhá stabilizace a třetí týden pak regenerace. Pokud jste u moře na týden, můžete si odnést i mylnou představu, že vám toto prostředí nesvědčí. Jednoduše jste prostě odjeli příliš brzy. Kam všude mořské prostředí dosáhne?

  • Podporuje dýchací cesty – nejeden ozdravný pobyt týkající se astmatiků míří právě k moři. Vzduch kromě soli obsahuje také řadu minerálů, které pomáhají zvlhčovat sliznice dýchacích cest. Navíc v mořském vzduchu nenajdete „klasické alergeny“, proto se zklidní i reakce imunitního systému a vám nebo dítěti se uleví.
  • Čistí kůži – mořská voda, prosolený vzduch a slunce je ideálním prostředím na přírodní očistu kůže. Působí nejen mechanicky, ale i výživně hloubkově. Problém je, že zpočátku se problémy mohou paradoxně spíše zhoršit, neboť z kůže se vyplavují/uvolňují nežádoucí látky, případně se kůže nezvyklá na slunce osype.
  • Dezinfikuje – všimli jste si, že u moře a na slunci se rány hojí rychleji? Je to tím, že mořská voda rány rychle vyčistí a dezinfikuje. Samozřejmě hluboké rány, které vyžadují další péči „nezacelí“ přes noc, ale může uspíšit jejich hojení.
  • Aktivace imunitního systému – střídání vody a slunce je také skvělé pro imunitní systém, který se vlivem prostředí aktivuje.

Nechte na děti působit slunceBonus slané vody? Nadnáší

Další skvělou skutečností je, že slaná voda nadnáší. Pokud se tedy chystáte svého potomka naučit plavat, pak je moře tím pravým místem. Je dobré vybrat klidnější zátoku, kde nehrozí obrovské vlny a v ideálním případě písek a pozvolný vstup. Plavání v botičkách je totiž náročnější než bosky. Na co je však dítě třeba připravit je právě slanost vody. První kontakt s očima se dítěti nemusí zrovna líbit, sůl prostě štípe. Nicméně po druhém potopení obvykle již problém odezní. Živost moře je také skvělá pro svaly. I taková procházka po pláži nebo běh v písku podpoří fyzičku, pokud se brouzdáte vlnami, dítě i vy skvěle procvičíte rovnováhu a hluboký stabilizační systém.

Slunce není nepřítel

Slunce je pro život na planetě zásadní. I pro nás má připravenu pořádnou dávku podpory. Jenže náš životní styl se změnil, a tak má řada lidí pocit, že je slunce spíš nepřítel. Jenže, podívejme se na celou záležitost objektivně. Děti i dospělí jsou po většinu dne zavřeni v různých budovách, nezřídka vybavených klimatizací, převážejí se klimatizovanými automobily a jsme oblečeni do módních, avšak často pro dané období nevhodných oděvů a bot. Naše tělo tedy není zvyklé být vystaveno teplotním výkyvům, nepohodlí, větru, světlu, tmě, horku… Utíkáme ze zimy i z tepla a v létě těla chladíme v chlorované nebo jinak chemicky ošetřené vodě bazénů, potíráme se různými přípravky a pot nezřídka považujeme za chybu organismu. Navíc přidáváme strach ze slunce, které je v očích marketingových stratégů skvělým artiklem. A přitom to může být jinak. Začít je třeba v dětském věku, ale ani v dospělosti není nic ztraceno.

Jak vnést slunce do života?

Slunce umí zahřát, potěšit, ale také spálit a vysušit. Proto je k němu třeba přistupovat vždy s respektem. Nejlepším tréninkem pro naši i dětskou imunitu, ale také psychické zdraví je co nejčastější pobyt venku, a to za každého počasí. Nechte děti brodit se potokem, sbírat kamínky, ochutnat písek a občas přijít od žabince, když se vykoupaly ve vesnickém rybníku. Ostatně, i ten žabinec je vlastně bylinou a nezřídka se přidává do jídla, takže ani to není nepřítel. Tělo si přirozeně přivykne. A podobně je to se sluncem. „Trénujte“ celý rok. Výlet k moři pak nebude končit rudou pokožkou a bolestí hlavy, ale naopak získáte mnoho prospěšného.

Tipy, jak na slunce u moře

Slunce a moře je pro pokožku oživující

  • Pokud nejste na slunce zvyklí, dejte si čas. Nevrhejte se na něj hned po příjezdu.
  • Prospěšný je i pobyt ve stínu, pokud vás ofukuje vítr a necháte slaný vzduch působit přímo na pokožku.
  • Dejte přednost přírodním přípravkům, které nekomplikují vstřebávání prospěšných látek (včetně vitaminu D).
  • O pokožku pečujte i po pobytu na slunci. Opět se vyhněte drastickým mycím prostředkům, které pokožku mohou nepříjemně podráždit.
  • Malým dětem namáčejte hlavu nebo dejte klobouček.
  • Koupejte se, co to jde, obalte se pískem i solí.
  • Udržujte pitný režim (ledové nápoje ani sladké limonády nejsou tím pravým).
  • Pozor na teplo (právě to bývá příčinou nevolností) a nezapomeňte, že na písku, na betonu i ve vodě to opaluje víc.
  • Pokud berete vy nebo dítě léky, případně užíváte byliny (např. třezalka), zjistěte si, zda nejsou v rozporu s pobytem na slunci (některé mohou zesilovat citlivost na slunce nebo vytvářet pigmentové skvrny).

Nezapomeňte, že prospěšný vitamin D, který se nejčastěji zmiňuje v souvislosti se slunečním zářením je naše tělo schopno přijmout jen za určitých podmínek: zdravá pokožka, dobrá kondice, správný úhel dopadu slunečních paprsků a minimálně 50 % těla odhaleno (jen obličej, ruce a dekolt je málo) po relativně dlouhou dobu. Vedle vitaminu D však slunce umí opravdu zázraky. O tom se můžete dočíst v našem předchozím článku Proč chodit na slunce (nejen) v červnu.

Zaslat dotaz do poradny