S dětmi je svět barevnější
Imunitní systém lze podpořit plody ze zahrady

Celé léto máme zdraví na dosah. Stačí se podívat na to, co kolem nás zrovna dozrává, a to přirozeně zařadit do jídelníčku.

O tom, že bychom měli podporovat správnou funkci imunitního systému, asi nikdo nepochybuje. Důležité je si uvědomit, že cesta není jen jedna. Stejně jako osobní příběh každého jedince je unikátní, je i nabídka, jak imunitní systém podpořit široká. Základem však je pestrý jídelníček. A právě léto je tím obdobím, kdy může být pestřejší než kdy jindy. Co všechno máme na dosah ruky? Čím vším můžeme podpořit zdraví své i svých dětí?

Třešně

Třešně potěší hned několikrát. Během jara vytváří nádherné scenérie svými květy a na počátku léta pak svou výtečnou chutí. Klasicky se třešně používaly při horečkách (působí jako antipyretikum, tedy snižují horečku), při zácpě, ale také při podráždění kůže. Dospělým přinese úlevu při kloubních a revmatických bolestech nebo zánětech žaludku. Za své schopnosti vděčí vitaminům A, C a skupiny B a minerálním látkám jako sodík, vápník, železo, draslík či fosfor.

Moruše

Morušovník bílý nebo černý jsou stromy, které téměř celé léto nabízejí lahodné, sladko-kyselé plody (název stromu napovídá i barvu plodu), které se vizuálně nejvíce podobají ostružinám. Obsahují velké množství blahodárných látek, jejichž kombinaci oceníte zejména při problémech s afty, při zánětech dutiny ústní, zahlenění (podporují vykašlávání) nebo při zácpě. Zajímavostí může být, že moruše jsou považovány za přírodní antibiotikum. Ve formě sirupu je zejména v létě osvěžující, skvěle hasí žízeň.

Meloun

Meloun obsahuje vysoké množství vitaminu C, které nejenže posiluje imunitní systém, ale také urychluje hojení ran (a to se v létě u dětí opravdu hodí). Díky obsaženému lykopenu se mu přisuzuje schopnost snižovat zánětlivé procesy, ale také pomáhá udržovat zdravé srdce. Přispívá také ke správné funkci svalů a nervů. Co je zajímavé, tak má pozitivní vliv na oči (obsahuje lutein a zeaxantin).

Meruňky

Meruňky jsou další z pokladů, které se vyskytují na našich zahradách. Podle odborníků obsahují téměř dvě stovky účinných látek, jejichž kombinace má za následek vynikající přírodní nabuzovač. Řada vědeckých studií meruňkám přisuzuje podporu imunity, zlepšují náladu (podporou nervového systému), ozdravuje sliznice (provlhčují), ale také nehty, kůži a vlasy, zmírňují astmatické projevy. Doporučuje se lidem s chudokrevností (hlavně díky kyselině listové, mědi a kobaltu).

currants 1496075 1920Hrušky

Hrušky jsou velebeny zejména kvůli svým zklidňujícím účinkům (působí na nervový systém). Přisuzuje se jim však také protizánětlivý a antivirový účinek, podporuje trávení (využívá se při řešení zácpy), je skvělý jako urychlovač hojení modřin. Vařená hruška se v tradičním bylinkářství využívala proti kašli, naopak sušené hrušky zase proti průjmům. Dospělí pak jistě ocení také schopnost hydratovat pokožku a působení proti vráskám. Malé překvapení: plané hrušky bývají na účinné látky bohatší.

Švestky

Pod pojmem švestky se ukrývá ovoce různých tvarů, velikostí i konzistence. Některé se hodí na mlsání, jiné na slivovici a další zase na povidla. Jsou ceněny pro vysoký obsah vitaminů skupiny B, díky čemuž podpoříme mentální svěžest, ale také celkovou energii nebo schopnost odolat stresu (resp. minimalizujeme jeho dopady). V neposlední řadě je to pomocník při neklidu, rozladěnosti nebo smutku. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují (v tomto případě urychlují) trávení. Celoroční dobrotou jsou pak sušené švestky, které ze sebe vydají opravdu blahodárné maximum. Jejich dosah se zvýší o podporu v případě onemocnění průdušek či plic a řadu dalších působení.

Rybíz

Mezi běžné druhy patří bílý, červený a černý. Z hlediska účinných látek vede černý rybíz, nicméně ne každému chutná z keříku a raději sáhne po červeném nebo bílém. V tradičním bylinkářství je potkáme při problémech s močovými cestami nebo dýchacími cestami, zklidňují nervovou soustavu, ochraňují sliznice a jsou skvělé i jako podpora a prevence křečových žil a kardiovaskulárních chorob (jen pro úplnost, neboť toto je otázkou spíše dospělejších jedinců). Černý rybíz je ceněný zejména pro kombinaci vitaminu C a rutinu (snižuje krvácivost, např. opakované krvácení z nosu, zvyšuje imunitu nebo při bolestech v krku, při zánětech žil…).

Angrešt

Angrešt neboli srstka má své milovníky i odpůrce. Ne všechny odrůdy jsou sladké, takže je třeba vybírat pečlivě. Výhodou angreštu je, že marmelády se nemusí příliš zahušťovat (obsahuje totiž hodně pektinu). Skvěle chutná v kombinaci s tvarohem. Angrešt se klasicky využívá pro celkovou detoxikaci organismu (tedy odvodu klasických i méně klasických toxinů), je přínosem při problémech s močovými cestami i ledvinami. Dospělí jej využívají jako součást prevence kardiovaskulárních obtíží (zejména zvápenatění tepen nebo při vysokém krevním tlaku).

Okurky obsahují řadu prospěšných látekOkurka

Okurka je bohatá na řadu vitaminů a minerálních látek. Obvykle se jí připisují detoxikační účinky, pomáhá i čistit pleť nebo ulevovat při ekzémech a akné, je skvělá při bodnutí hmyzem (jako obklad), ale také při nateklých očích. Podporuje stav kloubů, šlach i svalů. Obsahuje hodně vody, a tak ji lze zařadit i ve formě svěží limonády. Okurky z principu ochlazují. Aby bylo využito jejich potenciálu, míchají se často se zakysanou smetanou, případně koprem, česnekem či kmínem.

Rajčata

Rajčata najdou své uplatnění nejen v případě kardiovaskulárních obtíží, ale i v případě zánětů močových cest, podporují ledviny a celkovou detoxikaci. Při horečkách pomáhají ochlazovat tělo. Jsou podporou správné funkce imunitního systému. Rajčata lze použít i ve formě obkladů – například čerstvě rozkrojené rajče působí jako první pomoc na spáleniny či opařeniny. Koupel z rajčata podpoří zase unavené nohy.

Cuketa

Dospělí ji mají spojenu s hubnutím, ale cuketa toho dokáže mnohem více. Dodává energii a snižuje dopady únavy, detoxikuje organismus, uklidňuje, zlepšuje pohyblivost střev a má antibakteriální účinky. Cuketa má ještě jednu výhodu – svou chuť přizpůsobí jídlu, které připravujete, a tak ji lze použít na sladko, naslano i zasyrova!

Tím samozřejmě výčet nekončí, ale nechme si také něco na příště. Namátkou jmenujme borůvky, brusinky, ostružiny, hroznové víno, rakytník, houby (zejména ty sušené na slunci si údajně uchovávají vitamin D), jablka, kdoule, papriky, dýně, červená řepa… Imunitu můžete podpořit také přípravkem Bambi Imun, který využívá síly informací, které kombinuje s účinky bylin. Je zaměřen na situace, kdy se opakovaně vracejí různé virózy, angíny, ale také při vyrážkách. Soustředí se na detoxikaci lymfatického systému, kostní dřeně i samotných imunitních buněk.

Zaslat dotaz do poradny