S dětmi je svět barevnější
Děti a Vánoce

Vánoce se blíží a s nimi i naše očekávání pohody, štěstí a klidu. Jak se tomu letos přiblížit?

Sedět v pokoji pod rozsvíceným stromečkem a pozorovat rozzářené oči dětí, když začnou rozbalovat své dárky je silný zážitek a málokteré oko zůstává suché. Dokážeme si však v moderní době tento zážitek vychutnat? Anebo je silně ovlivněn dějem, který této scéně předchází?

Vánoce, svátky návratu světla

Pojetí Vánoc se s různými kulturami proměňuje. Zatímco předkřesťanské kulty na našem území se soustředily více na slunovrat (ukončení tmy), křesťanství klade důraz na příchod světla (kolem 25. 12.), kam umístilo i narození Ježíše Krista. Poselství je víceméně stejné. Ve vánočním (adventním) čase čelíme největší tmě (vrcholí v den zimního slunovratu), abychom pak následně ocenili návrat světla (po pár dnech „nicnedělání“ se den začne prodlužovat, což spadá právě na 25. 12.). Pro filozoficky naladěné jedince lze toto poselství přenést i do jiných sfér.

Konzum nebo rozjímání?

Vánoce jsou spojeny s oslavami a symboly. Nad jejich důvody a významem můžeme prostudovat stohy publikací. Co je však důležité pro současnost je fakt, že s přibývajícím blahobytem ve společnosti se oslavy Vánoc staly štědřejšími. Jenže misky vah se překlopily spíše k materiálnu a duchovno (i třeba poděkování za další rok se svými blízkými) se vytrácí. Protože jako každá nerovnováha, i ta vánoční nepřináší pohodu, nahradila se šťastná a veselá nálada (něco temného konečně ustoupí světlu) spíše rozhádaností, únavou a zklamáním. Po něm nezřídka v lednu následuje úzkost z existenciálních problémů (ano, pro chvilkové potěšení se nejedna rodina zadluží). Zdraví je vlivem stresu pořádně zatíženo. Co ubrat na množství balíčků a přidat na vzájemnosti a vnímání společných chvil? Třeba zatelefonovat i rodinným příslušníkům, ke kterým máme z nějakého důvodu výhrady.

S předvánočním nadhledem

Zdobení stromuAtmosféra Vánoc je pro dítě opravdu intenzivní záležitost. A nezačíná to Štědrým dnem. Je třeba si uvědomit, že nálada se tvoří už mnohem dříve. Abyste vše zvládli ve zdraví, a hlavně se šťastnými vzpomínkami je vhodné si činnosti rozložit ideálně na celý advent. Stihnout vše na Štědrý den dopoledne je cesta spíše do pekel, a ne k pohodě. Co nestihnete do té doby, jednoduše nebude anebo jen v omezené míře. Klidně zdobte stromeček výrazně dříve a postupně. Také pozor na touhu po dokonalé čistotě. Úklid má sice i symbolickou rovinu, ale cílem není se odrovnat. Co dál? Smiřte se s tím, že cukroví dítěti chutná víc jako těsto anebo přímo z trouby než dokonale „odleželé“ kousky na svátečním stole. Nechte si pár kousků na ozdobu a zbytek klidně pojezte před Vánoci. V lednu už to stejně nikdo nebude chtít jíst. Perníčky také nemusí mít dokonalé zdobení, ale zato bude originální, a třeba je okořeníte smíchem.

Kdy dítě začne vnímat Vánoce?

To, že se „něco“ děje dítě pozná vždy a bude podle toho reagovat. Nemusí jít zrovna o Vánoce. Stres rodičů je pro děti signálem nebezpečí. Čím menší dítě bude, tím méně má možností, jak vám sdělit, že s vámi sdílí vaši nervozitu a stres. I to může být vysvětlení, proč dítě má nějaký nepříjemný zdravotní problém zrovna teď nebo je plačtivé, protivné a vzteklé. To vám samozřejmě na náladě nepřidá a hrozí, že se roztočí spirála směrem, který vám nebude milý. Samotný akt rozbalování dárků se s věkem mění. To, že ten poklad je uvnitř dítě pochopí víceméně kolem 3. roku věku. Do té doby je pro něj zajímavé vše stejně. Takže nebuďte zklamáni, že vámi pečlivě vybraný dárek vůbec nezaznamenalo.

Měkké dárky až od určitého věku

Zatímco dříve byl měkký dárek příslibem svetru od babičky či ponožek/spodního prádla nudného vzhledu, v současnosti už může být vše jinak. S módou koketují čím dál menší děti, a tak i desetiletého jedince může potěšit tričko, mikina nebo jiný kus hadříku od oblíbeného youtubera, kapely či prostě cool značky. Stejně tak je tomu s ponožkami či spodním prádlem. Na trhu je řada firem, jejichž výrobky rozhodně nudné nejsou. Nicméně pro malé dítě měkký dárek nepředstavuje dárek, neboť oblečení vnímá jako běžnou součást jeho života.

Vánoční cukrovíPuberťák a poukaz

Jednou z cest, jak potěšit své dospívající dítě je dárkový poukaz nebo jednoduše vtipně zabalené peníze. Vždy záleží, jaký vztah máte, ale někdy je to prostě nejjednodušší způsob, jak potěšit. V této fázi totiž jen doufáte, že to, co jste do něj doposud vložili, bude dostatečně silné, aby se vrátilo, jakmile hormonální bouře pomine. Nesnažte se ani o přílišnou koordinaci. Buďte rádi, že dorazí. Vždy totiž najde způsob, jak vám to zpestřit…

Vánoční upozornění zkušených rodičů

  1. Zapomeňte, že dárečky „jen“ dáte pod stromeček nebo je „zabalíte“ do vánoční tašky. K překvapení všech se může stát, že dítě takovou věc vůbec nebude považovat za dárek. Jednoduše trhání papíru k vánoční atmosféře patří.
  2. Podobně je tomu s úklidem. I když máte třeba rádi věci na svých místech, nesnažte se rozbalování příliš řídit nebo dokonce odebírat balící materiál. I tento chaos má své kouzlo.
  3. Čím menší dítě tím zajímavější je vše, co se děje. Je možné, že si po zbytek večera bude hrát s krabicí, šňůrkou či papírem, ve kterých byl dárek zabalen, ale samotného předmětu si nevšimne. Neztrácejte naději, jde víceméně jen o prodloužení atmosféry Vánoc, ono si ho časem všimne.
  4. Připravte se na fakt, že vám dítě vysílením usne pod stromem. Dejte mu čas si alespoň náznakem pohrát s dary. Hnát ho do postele, protože „režim“ vede k dokonalé likvidaci vánoční pohody. V ideálním případě si neplánujte nic ani na den následující, protože dítě si bude chtít hrát, a ne opustit nové zajímavosti.
  5. Nechte atmosféru doznít. Příliš dárků na Štědrý den je pro dítě jednoduše moc stimulů. Adrenalin z lovení balíčků způsobí, že může být zklamané, když pro něj už žádný další nezbývá. Rozbalené dary často není schopno v daný okamžik vnímat.
Zaslat dotaz do poradny