S dětmi je svět barevnější
Co pomáhá dítěti ulevit od stresu?

Napětí nepociťujeme jenom my dospělí, své o tom vědí i děti.

Čím je dítě menší, tím méně má možností, jak svou nespokojenost vyjádřit. Obvykle se tedy stane odborníkem v křiku a pláči. Citlivější maminky sice zvládnou druhy pláče odlišit, ale to stále neodpovídá na otázku, jak dítěti od napětí či bolesti ulevit. Zkusme se na různé techniky podívat.

Dotyky

Dotyky jsou pro dítě stejně vyživující jako potrava. Je třeba si uvědomit, že dítě prvních 9 měsíců strávilo ve více než blízkém kontaktu s matkou, a tak jeho oddělení od matky po porodu či šestinedělí obvykle nevede ke spokojenosti ani jedné ze stran. Právě fyzický kontakt s matkou je pro dítě cestou k uvolnění (psychickému i fyzickému). Mateřská náruč je zkrátka místem bezpečí. Dotyky mohou pomoci i samotné matce. Obzvlášť té, která má za sebou těžký nebo dokonce traumatizující porod. Dotyky jsou velmi důležité i u dětí narozených císařským řezem, případně u dětí narozených předčasně.

Šátkování a klokanky

Šátkování je vhodný způsob nošení dítěte

Jednou z cest, jak dítěti zajistit přítomnost matky (a doteku) a zároveň být schopen jako dospělý fungovat je využití staronových technik. V tomto případě šátkování anebo klokanky. Příznivců i odpůrců naleznete celou řadu a argumenty jsou pádné na obou stranách. Zkusme se teď přenést přes toto úskalí a podívejme se na téma z nadhledu. Je třeba také zmínit, že každá rodina i dítě je originál, co jednomu vyhovuje, druhé nemusí pociťovat jako příjemné. Důležité je tedy vnímat potřeby své i konkrétního dítěte.

Pravidla šátkování

  • Miminko vážete čelem k sobě (ať už ho nesete na břiše nebo na zádech).
  • Šátek važte pevně (pokud se předkloníte, dítě se od vás neodlepí).
  • Pokud má dítě nějaký zdravotní problém (např. luxaci nebo dysplazii kyčlí, poraďte se s lékařem i specialistkou).

Výhody šátkování/nošení v klokance

  • Pocit blízkosti u dítěte vyvolává pocit bezpečí.
  • Podpora dětské psychiky i motorického rozvoje.
  • Děti méně pláčou a jsou zdravě sebejisté.
  • Díky tomu, že je dítě součástí celého života matky, osvojí si dobře denní, resp. noční režim.

Nevýhody šátkování

  • Je třeba nalézt techniku, která bude vyhovovat vám i dítěti. Zpočátku, než získáte cvik, to trošku drhne. Vhodné je vyrazit na kurz nebo skouknout nějaká videa.
  • V létě se může dítě „zapotit“.
  • Váha dítěte je někdy na matku už poněkud moc, problém může být i poporodní stav.
  • Pokud v rodině tento způsob není „běžný“, budete si jej muset trošku obhájit.

Jen pro úplnost uvádíme, že ordinace dětských psychiatrů a psychologů nejsou přeplněny „rozmazlenými“ dětmi, ale spíš dětmi „nedomazlenými“, které nedostatek rané péče kompenzují jinými způsoby. Jednoduše, dotyky k dětskému světu patří a bez nich je jejich život o něco chudší.

Dětská masáž může ulevitDětská masáž

Speciální verzí dotyků je dětská masáž. Čím menší dítě je, tím jemnější je třeba být. Nezkušenému oku se může zdát, že miminkovská masáž ani masáží není. Cílem masáže není „jen“ kontakt rodiče s dítětem, ale také podpora jeho fyzického i psychického zdraví. Navštívit můžete kurz dětské masáže, ale také si zkušenou masérku pozvat domů. Ta vám ukáže, co jaké „hmaty“ a pohyby dokážou. O velkém přínosu masáží hovoří i řada odborných studií. Za zmínku určitě stojí výzkumy, které dokazují, že u předčasně narozených dětí, které byly pravidelně masírovány docházelo k rychlejšímu fyzickému i neurologickému vývoji. Laicky řečeno, rychle dohnaly své vrstevníky narozené v termínu.

Zpěv a vyprávění

Hlas matky, hned po tlukotu jejího srdce, je pro dítě velmi uklidňující záležitost. První pomocí, když dítě projeví svou nespokojenost je tedy na něj začít mluvit. Nemusíte šišlat, zároveň důrazný tón jej také neuklidní. Pokud nevíte, co mu říkat, zkuste komentovat to, co právě děláte. Pomáhá také zpěv, který rozvibruje jemnohmotné složky dětského tělíčka. Podceňovat byste neměli ani „čtení“ pohádek. Dynamika příběhu čteného rodičem či prarodičem může dítě zklidnit. Reprodukovaná hudba ani elektronické pohádky bohužel toto kouzlo nemají.

Využijte zvuku

Práce se zvukem a různými hudebními nástroji je další z cest vedoucích k uvolnění. Zapomeňte na dětské hračky, které v tomto směru spíše jemné naladění rozhodí, než zklidní. Naopak svou pozornost zaměřte na hudební nástroje, které pracují s alikvótními tóny. Díky tomu, že všechno vzájemně ladí, je výsledek velmi lahodící. Odpočine si nejen dospělý či starší dítko, kteří hrají, ale i miminko, které zvuky příjemně ukolébají. Mezi oblíbené nástroje patří různé zvonkohry, handdrumy, kalimba, brumle, boomwhacekrs či sansula. Například zvonkohra Koshi se svým laděním zaměřuje na práci se živly. Pořídit si můžete buď jeden konkrétní živel (voda, vzduch, oheň či země), případně celou sestavu.

Zaslat dotaz do poradny