S dětmi je svět barevnější

Jak nám může příroda pomoci v okamžiku, kdy má dítě nějakou obtíž jako odřené koleno, teplotu nebo štípanec?

Ať už jste rodič začátečník anebo vysloužilý prarodič, který se pyšní odchovem několika potomků, při odjezdu na dovolenou většinou stojíme nad domácí lékárničkou a hluboce přemýšlíme, co si s sebou vzít. Vězte, že toho nemusí být až tolik, neboť většinu věcí najdeme přímo v přírodě anebo si snadno vytvoříme alternativu.

Jak ošetřit štípance?

Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit nepříjemného šimrání a nutkání místo rozškrábat je vyrazit někam před dům a natrhat pár květů jetele. Silnější účinky má jetel červený, ale spokojeni budete i s klasickým bílým (plazivým). Stačí mezi prsty květ trošku porušit a pak jím potřít štípanec. Dalším krokem je svařit květy s trochou vody. Pozor, neměly by přejít varem, stačí jen něco kolem 40 °C. Pak nechte květy macerovat do druhého dne. Přelijte přes plátýnko/kapesník a výsledným výluhem omývat poštípaná místa (adolescenti ocení i fakt, že taková směs působí proti akné). Je vhodný i pro potírání podrážděné pleti nebo pokožky s ekzémem. Dalším pomocníkem mohou být listy bazalky, která též poštípaná místa zklidňuje.

Odežeňte klíšťata i komáry

Zaručenou babskou radou je využít síly levandule. Zatímco lidský organismus na ni reaguje zklidněním, klíšťatům a jiným krev sajícím hmyzům nevoní. Vyrobit si můžete ještě doma vlastní macerát. Do 40% lihu (alternativně slivovice, vodky…) vložíte květy levandule a necháte cca 3 týdny macerovat při pokojové teplotě a v temnu. Ideálně občas protřepte. Ve finále přelijete přes plátýnko a uchováváte v chladu. Ředíte v poměru 1:3 s odstátou vodou, kdy tuto směs dáte do připraveného rozprašovače.

Jak vyrobit repelent

Rychlou variantou je mít při sobě lahvičku s éterickým olejem levandule. Pár kapek dejte na místa, kde krev tepe nejblíže pokožce (kotníky, zápěstí, za ušima). Rychlý repelent lze udělat tak, že do ca 250ml rozprašovače dáte převařenou, vychladlou vodu, nakapete ca 15 kapek éterického oleje a přidáte lžičku 40% alkoholu a promícháte. Pokud přidáte snítku rozmarýnu, měla by směs odhánět i komáry.

Pokud vás klíšťata opravdu nenechávají chladnými, pak je možnost ještě podpořit organismus kúrou Do přírody bez obav, který v sobě kombinuje tři informační přípravky Joalis. Jejich součinnost minimalizuje či eliminuje nežádoucí reakce při kontaktu s krev sajícím hmyzem.

První pomoc na kašel

Kašel a nudle přicházejí často v nejméně vhodnou dobu. První pomoc obvykle najdeme ve své kuchyni – cibule. Jednu větší cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme ca 250 ml vody a 100 g cukru nebo 2 lžíce medu. Vše rozpustíme v malém hrnci a pomalu vyvařujeme vodu až zbyde hutnější sirup. Ten přecedíme přes plátýnko a užíváme po lžičkách (ideálně 3x denně). Teplá cibule lze pak v utěrce přiložit ve formě obkladu na průdušky. Uchovávat v lednici.

Alternativou je sirup jitrocelový. Ideálně jitrocel kopinatý (ten tenký). Vyběhněte ven, natrhejte hrst listů a rozstříhejte/natrhejte je na menší kousky (rychleji se uvolní šťáva obsahující blahodárné látky). Vložte jitrocelové listy do hrnce, zalijte panákem vody a přidejte 2 lžíce medu. Pomalu vařte ca 30 minut než vznikne hustá směs. Tu přeceďte přes plátýnko do připravené sklenky. Tento sirup pak užívejte po lžičkách (ideálně 3x denně). Přidat můžete například citronovou šťávu. Uchovávejte v lednici.

V případě dýchacích obtíží můžete zvážit také přípravek Bambi Bronchi (zaměřuje se na odstraňování mikrobiální zátěže a toxinů ze vzduchu). Přípravek Bambi Nasal se soustředí na detoxikaci nosních dutin, proto se hodí v případě ucpaného nosu a chronického zahlenění.

Odřeniny

Pokud něco děti rádi sbírají, pak jsou to různé škrábance. Ne každý s sebou nosí desinfekci, proto je dobré vědět, že například jitrocel skvěle slouží jako první pomoc (stačí list rozkousat a směs se slinami přiložit na ránu). Alternativou jsou listy nebo květy jetele.

Horečka

Jak zvládnout nevolnost u dětíTeplota či horečka je přirozená reakce organismu na nějaké oslabení. U dětí se může jednat i o horečku z únavy, ze strachu nebo psychického přetížení. Není vhodné ji tlumit příliš brzy, neboť zastavíte přirozený proces oprav, který v organismu probíhá. Důležité je dítě dostat do stínu a dodat mu dostatek tekutin. Místo ledových obkladů spíše sprchujte končetiny teplejší vodou, kterou postupně (!) zchlazujete. Další alternativou je zábal kotníků a zápěstí sestávajícího ze směsi vody a jablečného octu (poměr 10:1). Nechte dítě hlavně odpočinout.

Střevní problémy

Pokud pomineme infekci, stojí za střevními potížemi obvykle stres, nervozita, změna režimu a nová strava. Základem je tedy prevence, i když uznáváme, že ne vždy je to snadné. Uvědomme si, že dětský střevní mikrobiom se vyvíjí, a tak si na nové chutě, vůně a kombinace musí vytvořit „mikroorganismy“, které je budou schopny zpracovat. S podporou může pomoci přípravek Bambi Symbiflor, který přispívá k obnově a podpoře vyváženého střevního mikrobiomu. Je vhodný jako prevence, i jako součást terapie.

Při akutních průjmech je třeba zajistit hlavně dostatek pitného režimu (bez jídla skutečně vydržíme dlouho) a zařadit nekonfliktní potraviny: bílá rýže, mrkev, minimum soli. Postupně přidávat. Rozhodně ne piškoty, spíše suchary. Mléčným výrobkům se chvíli vyhýbat. Při zácpě může být prospěšná masáž bříška (velmi jemně), a to krouživými pohyby ve směru trávení (vypadá spíš jako hlazení), případně teplé obklady na bříško.

Co přibalit do kabelky či batohu?

To, co se při cestování s dětmi hodí mít přibaleno je jehla a pinzeta (skvělá na třísky, které jsou hned po odřeninách další s oblíbených sběratelských aktivit, hodí se i pro rychlé vyndání klíšťat), náplasti, vodu a papírové kapesníčky. Vedle toho nezapomeňte svůj nadhled a úsměv.

Zaslat dotaz do poradny