S dětmi je svět barevnější

Diagnóza "šestá nemoc" zní jako něco velmi nebezpečného. Jde však o nekomplikované virové onemocnění.

Do poradny Bambi klubu přišel e-mail od vystrašené maminky sedmiměsíční holčičky. Zničehonic naskákala holčičce po tělíčku vyrážka v podobě velkých červených fleků. Maminka nám i přiložila fotku holčičky. Po návštěvě lékaře byla holčičce diagnostikována šestá dětská nemoc. Co to tedy vlastně je ta šestá dětská nemoc?

Šestá nemoc - Exanthema Subitum

Jde o virové onemocnění s lehkým průběhem, jehož začátek však může rodiče vyděsit. Onemocnění se objevuje nejčastěji u malých dětí – kojenců a batolat, začíná náhle vysokými teplotami kolem 39°C, přičemž projevy dítěte neodpovídají tak vysoké teplotě. Děti většinou dobře jí, nejsou rozmrzelé, hezky spinkají. Současně s teplotou mohou probíhat také dýchací potíže, avšak nijak závažné. Teploty trvají 2 - 3 dny beze změny celkového stavu dítěte, většinou 3. – 4. den teploty klesnou na normu a současně se na těle objeví růžová až červená vyrážka (drobné či větší neostře ohraničené skvrny), která nesvědí a nijak dítě neobtěžuje. Typické je, že v chladu téměř zmizí a v teple se zase objeví, šíří se různě po těle a v průběhu dalších 3 - 5 dnů úplně vymizí. Inkubační doba je v průměru 14 dnů.
Prudký nástup vysokých teplot rodiče vždy vyděsí, zvláště když trvají 2 - 3 dny a nezřídka se stává, že se dožadují antibiotik. Pokud se tak stane, je následná vyrážka považována často za alergickou reakci na podané antibiotikum.

Jak lze dětem pomoci?

  • Při vysokých teplotách použijte léky na srážení teploty ve formě čípku nebo sirupu.
  • Vynechte vycházky i koupání, pečlivě dítě sledujte – jak reaguje a jak se chová, v případě pochybností konzultujte stav dítěte se svým lékařem.
  • Vyrážku nemůžete ničím ovlivnit, takže ji nenatírejte tekutým pudrem, odezní sama. Dítě zpravidla nijak neobtěžuje, nesvědí, atd.
  • Jde o infekční onemocnění, které se šíří vzduchem, proto upozorněte svou rodinu i přátele (pokud mají malé děti a Vaše dítě s nimi bylo ve styku v posledních 14 dnech), že mohou očekávat toto onemocnění. Stejně tak odmítněte případné návštěvy.
  • Zachovejte klid, postupujte podle rady dětského lékaře. Jedná se o virové onemocnění, antibiotika (které často rodiče žádají) jsou tedy zbytečná a dítě by jen zatížily. 

 

Zaslat dotaz do poradny