S dětmi je svět barevnější

Některé bylinky mohou mít blahodárný účinek na obtíže s početím miminka.

Bylinky provázejí lidstvo už od nepaměti. A stejně tak dlouho nám pomáhají a léčí spoustu neduhů. V dávných dobách se věřilo v jejich zázračnou moc a postupně se k nim opět vracíme. Ono totiž opravdu fungují a to již po staletí... 

Již v minulosti babky kořenářky věděly, že správné užití bylinek dokáže podpořit početí. A to jak ze strany budoucích otců, tak maminek. Některé bylinky mají velmi blahodárné účinky, ty základní vám nyní představíme.

Změna životního stylu

Důvodů, které mohou vést k problémům s plodností je mnoho, proto to, co funguje na jednoho, nemusí na druhého. Řada lékařů řeší potíže s otěhotněním tím, že předepíší hormonální lék na léčbu plodnosti bez toho, aby se hlouběji zabýval možnými příčinami. Ty mohou být jak psychického, tak i fyzického rázu. Někdy stačí změnit jen "drobnost" v životním stylu, shodit pár kilo, či změnit stravovací návyky. Nebo sáhnout právě po bylinkách..... 

Bylinky pro lepší plodnost

  • Petrklíč / večerní petrklíčový olej - tento olej, obsahující esenciální mastné kyseliny, pomáhá tělu s tvorbou kvalitního děložního hlenu, bez kterého se spermie nejsou schopné přes vejcovod dostat k vajíčku. Pravděpodobnost otěhotnění se zvyšuje tím, že spermie déle vydrží, pokud je děložní hlen kvalitní.
  • Ženšen - bylina je již dlouho známa svým pozitivním vlivem na erekci. Pozitivně ovlivňuje libido, a taktéž zlepšuje mobilitu a počet spermií. 
  • Saw Palmeto (serenoa plazivá) - má celkově pozitivní účinek na mužské reprodukční orgány. Je dobrá na prostatu a pomáhá zvyšovat sexuální touhu. 
  • Lněný olej - je prospěšný jak pro muže, tak pro ženy. Má pozitivní vliv na tvorbu zdravých spermií a v některých případech působil lněný olej také pozitivně na léčbu impotence. Ženy užívající lněný olej mají lepší hormonální rovnováhu a pravidelnější menstruační cyklus.
  • Květy jetele - pokud se jedná o zlepšení plodnosti, mnoho bylinářů si velice cení jetel. Tato rostlina pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu a navíc dodává tělu spoustu důležitých látek podporujících celkové zdraví, což je při snaze otěhotnět také velice důležité.
  • Andělika čínská - tato bylinka je velice oblíbená v čínské medicíně. Nejlepší je užívat ji v kombinaci s ostatními bylinkami podporujícími plodnost. Dle některých léčitelů patří tato bylina k nejvíce rozšířeným a zároveň k nejefektivnějším, co se zvýšení plodnosti týče.
  • Damiana - pomáhá zvýšit plodnost ženám, které mají nízkou hladinu estrogenu. Dále se také využívá k léčbě nemocí souvisejících s reprodukčními orgány jak u mužů, tak i u žen. Navíc zvyšuje sexuální touhu.
  • Kopřiva - kromě toho, že listy kopřivy jsou velice prospěšné pro celkové zdraví, přispívaji také k hormonální rovnováze.
  • Listy maliníku - tato bylina je, co se týče léčby plodnosti vysoce ceněna. Je prospěšná hlavně pro ženy, jelikož má pro svůj vysoký obsah vápníku také pozitivní vliv na kosti. Bylo prokázáno, že nejefektivněji působí v kombinaci s jetelem. 
  • Drmek - existuje mnoho druhů této byliny, proto se před užíváním poraďte se zkušeným bylinářem. Tato bylina musí být užívaná po dobu několika měsíců před otěhotněním. Má však pozitivní vliv na hormonální rovnováhu a menstruační cyklus. Drmek se nachází také v některých tabletách a výživových doplňcích, které lze zakoupit v lékárně.

Účinky bylinek na plodnost

Bylinky používané ke zlepšení plodnosti mají tedy několik pozitivních účinků:

  • poskytuji živiny pro dělohu,
  • regulují hladinu hormonů,
  • zlepšují pravidelnost menstruačního cyklu,
  • zlepšují kvalitu a zdraví spermií,
  • zvyšují sexuální touhu.

Některé z těchto bylinek musí být užívány delší dobu, než začnou působit jejich účinky. Výsledky jsou znatelnější, jestliže některé z bylin připravujeme společně v jednom nápoji. O přípravě nápoje se však vždy raději poraďte s někým, kdo tomu rozumí nebo si nalezněte informace na internetu.

Řadu účinných bylinek naleznete také v čistě přírodních doplňcích stravy Joalis.

Zaslat dotaz do poradny