S dětmi je svět barevnější

Kojení je pohodlné a přínosné. Navíc déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. 

Mateřské mléko je pro miminka tou nejpřirozenější možnou stravou. Pokud je to jen trochu možné, je kojení tím nejlepším, co můžete svým dětem dopřát. Kromě optimální skladby živin reaguje složení mléka na aktuální potřeby dítěte, či ho dokáže uchránit před rýmou, kterou trpí maminka. Zní to jako zázrak? Však on to také zázrak je…

Kojením proti sladkému

Déle kojené děti se lépe stravují i v pozdějším věku. V šesti letech mají podle nové americké studie větší spotřebu vody, ovoce a zeleniny. „Naopak, méně často pijí cukrem slazené nápoje a džusy,“ uvedla Eva Kudlová z Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty UK. Studie se zaměřila na více než 1500 šestiletých dětí. Jejich stravovací návyky ovlivňovala také míra konzumace ovoce a zeleniny v kojeneckém věku, tedy do jednoho roku.

Detoxikace a kojení

U kojení je vždy třeba vzít do úvahy několik věcí. V prvé řadě je důležité, aby docházelo k dostatečné tvorbě mléka. Ta je řízena hormonálně, pomocí hormonů prolaktinu a oxytocinu. Prolaktin podporuje tvorbu mléka v mléčné žláze. Tento hormon je produkován předním lalokem hypofýzy. Oxytocin vypuzuje vytvořené mléko z prsní žlázy; je vylučován ze zadního laloku hypofýzy. Proto je velmi důležitá hormonální osa hypotalamus - hypofýza. Pokud nedochází k tvorbě mléka, je třeba tuto osu detoxikovat přípravkem Joalis Hypotal.

Problém může být také v prsní žláze, v níž se mohou nacházet mikrobiální ložiska. Ta potom toxicky působí na buňky mléčné žlázy, ve kterých se mléko tvoří.
K detoxikaci prsní žlázy použijeme přípravek Joalis MammaDren. Použitím přípravku také předejdeme vzniku zánětu prsní žlázy při kojení, který je velmi bolestivý a často končí léčbou antibiotiky a ukončením kojení dítěte. Protože mléčná žláza vznikla modifikací kožních buněk, záněty často způsobují bakterie, které jsou také patogenní pro kůži, např. zlatý stafylokok. V případě akutního zánětu mléčné žlázy je vhodné použít přípravek Joalis Kokplus. Dalším hlediskem je složení mateřského mléka. Toto složení je hodně dáno stravou matky, stavem jejích střev a jejím metabolismem. Pokud má matka nějakou poruchu metabolismu, projevuje se to na složení mléka a to může nepříznivě ovlivnit metabolismus dítěte. Proto je třeba před početím uvést do pořádku metabolismus pomocí přípravku Joalis Metabol.

Na složení mléka má také zásadní vliv strava, proto by se maminka měla stravovat podle zásad zdravé výživy.

Důležitá je i detoxikace od toxinů životního prostředí, které mohou být uloženy v tukové tkáni a potom uvolňovány během kojení. Jedná se zejména o chemické látky (Joalis Antichemik) a toxické kovy a jejich sloučeniny (Joalis Antimetal).

Více informací na www.joalis.cz

Autor: Mgr. Marie Vilánková

Zaslat dotaz do poradny