S dětmi je svět barevnější

Průměrný věk prvorodiček se mírně zvyšuje. Proto s miminkem zbytečně neotálejte.

Čím dál častěji se setkáváme s obrázkem mladého páru, který místo kočárku vede na vodítku pejska. Důvody se liší – mnoho párů se nechce vázat, ženy se bojí o dobře nastartované kariéry, nehrnou se do zodpovědnosti nebo mají s početím obtíže. Bezdětných párů zkrátka přibývá. Pojďme se podívat na to, proč….

Argumenty proti – a pro...

Dítě pro matku znamená konec svobodného života. To je velmi otřepaná fráze, která ovšem nemusí být pravdivá. S dětmi se dá řada aktivit dělat společně (včetně cestování) a v dnešní době mít dítě rozhodně neznamená sedět doma na zadku a vyvářet plenky.

Dítě je velká zodpovědnost, v důležitých momentech už nerozhodujeme jen za sebe. Ano, to sedí, ale v čem je problém? Přece jednou musíme konečně dospět. Pokud možno dřív, než zaklepe na dveře strýček Alzheimer, pak už nám to bude houby platné.

Dítě je finančně nákladné. Co dnes není? Takový pes je taky nákladná záležitost, navíc se o vás ve stáří nepostará. Oželet na čas restaurace, kluby, kina, to přece není tak velká oběť. A kde se obvykle uživí dva, tam se uživí i třetí.

Kariéra jde do háje. Ale nejde. Zde je potřeba si jasně stanovit životní priority a určit věkový strop, dokdy chcete kariéru budovat. Je dokázáno, že manažerky, podnikatelky, prostě ženy na vedoucích pozicích, které děti mají, jsou úspěšnější, rozhodnější a zodpovědnější než ženy bezdětné, neboť zvládají řešit více situací. Navíc pracovat (alespoň částečně) se dá i s dětmi :). 

Závěrem

Jedna věc je, pokud žena ze zdravotních důvodů dítě mít nemůže, nebo ho z jakéhokoliv osobního důvodu nechce. Ovšem ta, která váhá, mít či nemít – té lze jedině poradit; „Jděte do toho, nebojte se!“ Strach ze změny je přirozený, ale když už ta změna nastane, stejně nakonec dojdete k bodu, kdy si samy položíte otázku: „Jak jsem jen mohla žít bez dítěte?"

Zaslat dotaz do poradny