S dětmi je svět barevnější

Všechny maminky se shodnou, že slůvko "dovolená" u mateřské není na místě...

O tom, že mateřská dovolená není tak úplně dovolenou není pochyb. To si na vlastní kůži ověřila každá maminka. Snad i právě proto mají články o této „dovolené“ vždy velký ohlas. Ujišťují totiž maminky, že v tom nejsou samy a fotky upravených žen a vždy se usmívajících dětí na instagramu jsou často jen fikce…

Já už nemůžu…

Náročný, moderní život klade na ženy čím dál větší nároky. Mnohé z nich pracují už v době mateřské dovolené, nebo z ní předčasně odchází. Ženy často musejí zvládat více rolí najednou, a tak se mnohem častěji než muži se dostávají do stresových situací.

Stres je vyvolán nadměrnou zátěží, která vede ke snížení výkonu, neschopnosti vykonávat činnost a při dlouhodobém působení na člověka může vyvolat nemoc, v nejhorším případě i smrt. Souvisí s ním chronický únavový syndrom, který je často zaměňován za jarní únavu. Nejčastěji postihuje ženy mezi 25 až 45 lety, tedy včetně žen na mateřské dovolené.

Mateřství - velký nápor na psychiku

Čerstvé maminky jsou velmi často vystaveny dlouhodobému psychickému vyčerpání. Období mateřské a následné rodičovské dovolené se často rozchází s představami, které měly ženy během těhotenství. S narozením miminka se jejich životní styl zcela změní. Permanentní péče o dítě může vést k psychickému i fyzickému vyčerpání. To je způsobeno únavou, nedostatkem spánku i pocitem sociální izolace.
Ženy si navíc situaci často zhoršují samy. V roli matek mívají pocit, že nikdo neudělá jejich práci tak dobře jako ony samy. Dříve či později je však dožene stereotyp. Těhotenství a kojení ubírá řadu sil a odčerpává látky z organismu. Dostaví se únava, v horším případě deprese.

Jak si pomoci?

Chronický únavový syndrom snižuje až padesát procent životní aktivity, jakákoliv fyzická nebo psychická činnost se už předem jeví nemožná. Bolesti hlavy, poruchy spánku a paměti, únava svalů, deprese, to jsou jedny z mnoha příznaků, kterými postižení trpí. Léčba není jednoduchá. Důležité je změnit životní styl, a jde to i na mateřské dovolené. Neumyté nádobí prostě počká, trochu toho prachu na poličkách také dítě neohrozí. A hotová večeře? Ta se dá občas koupit nebo ji může uvařit někdo jiný než vy. Stěžejní je nebát se zapojit partnera i prarodiče. Čas od času opustit dům a hlavně neřešit, co se v naší nepřítomnosti může stát. Je také dobré být neustále v obraze a udržovat kontakty - například s kolegy z bývalého pracoviště, s přítelkyněmi, rodiči.

Prášky, tablety, antidepresiva…

Jejich užívání s sebou nese řadu rizik…. Hodně z nich zatěžují srdce, zvyšují krevní tlak, u těhotných maminek i riziko vrozených vad u dítěte, zejména v pokročilejším těhotenství. Existuje sice několik antidepresiv, která je možné užívat jak během těhotenství, tak během kojení, ale ani ta nejsou zcela bez komplikací.
Každá maminka by měla mít přístup k alternativám. Mít po boku člověka, který je oporou a o starosti se rozdělí a když se necítí dobře, zvolit například naše přípravky Joalis.

Přípravky Joalis pozitivně ovlivňují průběh těhotenství, porodu i kojení, a to jak po stránce fyzické, tak duševní. 

Více informací na www.joalis.cz

Zaslat dotaz do poradny