S dětmi je svět barevnější

Růst zoubků někdy umí děti pořádně potrápit. Jak jim můžeme ulevit?

Stará tradice hlásá, že kdo najde první zoubek v pusince miminka, dostane šaty. Většinou jsou to samozřejmě maminky. Ale v tomto článku se budeme spíše věnovat tomu, jak dětem při prořezávání zoubků ulevit. Někdy je to totiž dokáže pěkně potrápit. 

Vidím zoubek!

Ten okamžik, když se v doposud bezzubém úsměvu objeví první malý bílý korálek, si většinou rodiče pamatují. Zoubky - tedy jejich růst, dokážou batolata také pěkně pozlobit. Nicméně zuby zkrátka potřebujeme a tak to musíme vydržet. My i naše děti. 

Kdy rostou první zoubky

První zoubky, spodní řezáky, se začínají klubat průměrně ve věku 6–8 měsíců. Výjimkou však nejsou ani děti, které mají první zoubek už ve 4 měsících, anebo naopak, třeba až v 10 měsících i později. Jsou dokonce i ojedinělé případy, kdy se dítě s jedním zoubkem už narodilo.

Už roste

Některé děti snáší růst zoubků statečně, že si ani pomalu nevšimneme, že už se zoubek vyklubal. Jiné děti dokážou kvůli zubům proplakat celé noci. Prvním příznakem, že už se klubou je oteklá dásnička, kterou si dítě snaží masírovat vším, co je zrovna po ruce. K tomu nadměrně slintá, může být i mrzuté, plačtivé, s žádnou hračkou dlouho nevydrží, nic ho pořádně nebaví. Často také špatně spí, má průjem nebo i lehce zvýšenou teplotu.

Jak ulevit od bolesti

Prořezávání prvních, takzvaných mléčných zoubků je pro dítko nepříjemné, mějme s ním tedy trpělivost. Velmi důležité je být dítěti pokud možno pořád nablízku. Chovat ho, mazlit se s ním, pokud nemůže spát, zkusit ho utišit zpíváním nebo houpáním. Dítěti také dáváme různé hračky na kousání či speciální chladivá kousátka, která jsou v obchodech běžně k dostání. Jsou naplněna tekutinou, takže je můžeme dát před použitím vychladit do

ledničky. Dobrá je také masáž dásně, kterou dítěti provedeme čistým prstem nebo speciální žínkou.

Péče o mléčný chrup

První zoubky sice vypadají, to ale ještě neznamená, že se o ně nemusíme starat. Zdravý mléčný chrup by měl být dobrým základem pro zdravý chrup trvalý a hygienické návyky by si mělo dítě pěstovat už od malička.
První zoubky je nutné čistit už od chvíle, kdy se prořežou. Nejprve je čistíme gázou nebo žínkou, případně speciálním silikonovým kartáčkem tzv. prsťáčkem. Kromě toho existuje i řada kartáčků, které jsou navrženy tak, aby je dítě mohlo snadno uchopit samo. Minimálně do 1 roku by se neměla používat pasta na zuby a potom jen ta, která je učena dětem. Mléčné zoubky si nemusí dítě nijak extra drhnout, v podstatě jen stačí setřít plak, který se na zoubcích vytvořil. Je to velmi důležité, protože mléčný chrup podléhá kazivosti více než ten trvalý, a i když dítěti pokrmy nepřislazujeme, tak např. ovoce a mléko, které jsou hlavní složkou potravy, v sobě cukr mají. 

Zaslat dotaz do poradny