S dětmi je svět barevnější

Každá maminka ví, že mateřská dovolená žádnou dovolenou není. Přesto si ji můžete užít. 

Všechny maminky se jednohlasně shodnou, že slovo "dovolená" je v mateřské dovolené opravdu mimo mísu. Je to obrovská změna nejen pro matku samotnou, ale i otce a celkový chod celé rodiny. Jak si tento čas užít a čeho se rozhodně nevzdávat? Držte se motta šťastná matka = šťastné dítě.  

Vše má své klady (i zápory)

  • Nemusíte vstávat do práce, ale vstáváte každou chvíli k dítěti, nehledě na pozdní noční či brzkou ranní hodinu.
  • Nemusíte myslet, co na sebe, ale pozor, aby se z vás nestalo domácí strašidlo pobíhající celý den v noční košili. Ideálně pobryndané. 
  • Ušetříte za jídlo v restauracích, naučíte se vařit, ale mlíčko a kašičky vás budou provázet každým druhým snem.
  • Stihnete domácí práce, které jste nestíhaly, když jste chodily do práce. Velký omyl. Stihnete toho zpravidla ještě méně!
  • ALE svět se nezblázní, a návštěvy jistě pochopí, že je dítě "fuška" a rozházené hračky vám rádi pomohou uklidit. 

Mateřská dovolená, to je prostě kolotoč, ze kterého se vám občas i může zatočit hlava. 

Rady, jak si tuto "dovču" užít

Přečtěte si pár rad, jak na to. Možná je neznáte nebo se jimi naopak již dávno řídíte. 

  • Nezapomínejte na své kamarádky a bývalé kolegyně, scházejte se s nimi, i nadále. Podělte se s nimi o svoje radosti i starosti. Nevzdávejte se společenského života. Asi bude akcí, na které vyrazíte méně, ale rozhodně se neizolujte jen doma s miminkem.
  • Nebojte se požádat o pomoc své příbuzné (maminku, sestru, tchýni). Pokud máte dobré rodinné vztahy, nebojte se svěřit mamince, že už nemůžete, že si potřebujete odpočinout. Vždyť ona sama kdysi byla na mateřské, ví jaké to je a ráda vám na chvíli pohlídá, ať se odreagujete. Nebo dejte kočárek kamarádce a na chvilku si zdřímněte. 
  • Najděte si ve svém okolí kamarádku s podobně starým dítětem. Bude přesně chápat vaše starosti i radosti a s tou můžete probírat výhodné ceny plenek, vyrážku na prdelce i další ryze mateřská témata, která by mohla bezdětné kamarádky po čase zatěžovat. 
  • Mluvte se svým manželem, přítelem, bavte se o tom, o čem jste se bavili dřív, smějte se, pokud to jen jde, jako muže ho nezanedbávejte a pečujte také o sebe. Ať jste pro něj přitažlivá, ať miluje své dítě i tu krásnou maminku, která mu ho porodila.
  • Choďte se svým mužem na rande. Nechte děťátko babičce na hlídání a vyražte spolu na večeři, hezký film, či jen tak na procházku. Sami dva. Jako dříve. Je to nutné, aby z vašeho vztahu nevyprchala ona pověstná jiskra.
  • Nevzdávejte se svých zájmů. Tu hodinku, dvě bez vás dítě vydrží. Měla jste ráda filmy? Tak na nějaký jděte. Ráda jste plavala? Plavky do tašky, bazén už čeká. Jakoukoliv zálibu, kterou jste měla před narozením miminka, nepouštějte. Velice těžko se vrací zpět.
  • Nedopusťte, abyste v období mateřské dovolené přestala myslet i na sebe. A to i v oblasti zdravotní. Ne, že na prvním místě je dítě. V tomto případě jste na prvním místě vy. 

Jezte vitamíny, choďte ven, na čerstvý vzduch – a hlavně mluvte. Ať z vás po třech letech nevypadne jen: mama, bubu, nene.

 

 
Zaslat dotaz do poradny