S dětmi je svět barevnější

O miminko se často až úzkostlivě staráme. Víte však, že je důležitá také prenatální péče? 

Těhotenství je krásná věc. Vždyť přivedeme na svět nový život. Máme v rukách tolik zodpovědnosti. Mít dítě totiž není jenom o tom ho správně vychovat. Měli bychom si uvědomit, že rodiče jako bájné sudičky mu předávají do vínku vše dobré i špatné od sebe. Jeho tělem proudí krev matky, která v sobě nese informace i fyzické toxiny.

Všichni chceme, aby se naše dítě narodilo zdravé, ale většinou pro to nic neuděláme. Necháváme to náhodě. Když se potom narodí bez postižení, myslíme si, že máme vyhráno. Je ale mnoho jiných trápení, které mu mohou pořádně otrávit život. Mezi tyto choroby patří alergie, astma, ekzém a jiná onemocnění, které se čím dál častěji vyskytují u malých dětí. Podle statistik onemocní alergií 35 % a astmatem dokonce 10 % dětí. A to není příliš malé číslo. Přitom by stačilo tak málo. Rodiče mohou ovlivnit, aby bylo dítě zdravé. Musí však odstoupit od zastaralého názoru, že ho stačí zplodit a vše ostatní už zařídí příroda.

Těhotenství v pohodě

Dítě devět měsíců pobývá v lůnu své matky. To je docela dlouhá doba. Zamyslete se, co všechno vy stihnete udělat za devět měsíců? Dítě tento dlouhý čas musí strávit ve vašem břichu zcela odkázané na všechno dobré i špatné, co mu předáváte. A tím se jeho tělíčko celou tu dobu krmí - toxiny ze životního prostředí, které vdechujeme a jíme, i všemi stresy, strachy a pocity, které cítí matka během těhotenství. Podepisuje se na něm zejména to, je-li chtěné nebo nechtěné, jestli má matka strach z budoucí existence nebo z jeho výchovy a jiné úzkostné stavy. Bohužel si rizika, kterým je vystaveno dítě již v lůně matky, neuvědomuje většina rodičů. Mají za to, že si nemůže nic z období před narozením, ani ze svých prvních několika let, pamatovat. Proto není důležité, jaký je na něj vyvíjen psychický tlak. Ale to není pravda. Stres si sice dítě nemusí pamatovat, ale jeho tělo na něj nezapomíná. Promítá se do různých tkání, u každého jsou to jiné. V důsledku stresu je pak imunita dané tkáně narušena.

Císařský řez jako trend

pregnant-1245703_1920.jpg

Je toho opravdu hodně, co musí dítě za těch devět měsíců zvládnout. Je velkým zázrakem, pokud se narodí zcela fyzicky zdravé. Bohužel ani po úspěšně zvládnuté graviditě nemá zcela vyhráno. Přichází porod. V České republice se stále více miminek rodí císařským řezem (25 %). Naše země však nepatří mezi výjimky. V posledních letech se stal tento způsob porodu velkou módní záležitostí. V Itálii dokonce touto cestou porodí ročně 60 % žen a v Brazílii až 80 %. Důvodů provedení císařského řezu je hned několik od nadměrných bolestí při porodu, po přání rodičky zachovat pochvu v tom stavu jako žena, která nikdy nerodila. Porodníci nejsou ve většině případů schopni odhadnout, u které ženy, která se „hlásí“ o císařský porod, je opravdu potřeba a u které ne. Císařský řez má ale pochopitelně zásadní vliv na matku i na dítě. U něho se to projevuje především v oblasti jemné psychiky. Také je prokázáno, že u dětí, které si „neprojdou“ porodními cestami, kde je poměrně velké bakteriální osídlení, se více vyskytují alergie a mají slabší imunitu.

Jím přece za dva

To, že se ženy těší na těhotenství, má ještě jeden důvod kromě očekávání potomka. Nemohou se dočkat, až si poprvé za svůj život budou moct sníst, cokoliv je jen napadne bez výčitek svědomí. Jedí přeci za dva. Mnoho budoucích matek se pak přestane při výběru potravin ovládat. Neuvědomují si, že vše, co pozřou, jde z jejich krve přímo do krve plodu. Ten z těchto všech živin musí vystavět své tělo, a proto potřebuje co nejkvalitnější látky. Plod poškozuje kromě jiného i vysoký podíl cukru v krvi matky. Rodí se pak velké děti nasáklé vodou.

Jak je vidět, těhotenství není tak úplně jednoduchá záležitost a spoléhat na to, že ono to nějak dopadne, není zrovna rozumné. Nesmírně důležitá je kvalita začátku lidského života. Lepší je všem těm hrozícím fyzickým i psychickým problémům předejít, než se je potom snažit odstranit.

Zaslat dotaz do poradny